Tips haarverlies bij vrouwen

tips haaruitval bij vrouwen

Tips haarverlies bij vrouwen & wat doe je aan haarverlies?

Je uiterlijk en dus ook je haar wordt steeds belangrijker in onze tijd, op hoeveel (facebook)foto’s sta je al ? Je wilt niet dat je haar al op jonge leeftijd uitvalt, toch gebeurt dit regelmatig, maar hoe komt dit? En wat doe je hieraan? Lees in onderstaand artikel ’tips haarverlies bij vrouwen’ wat je zelf kan doen tegen dit vervelende haarverlies.

Mythes

Ook zijn er allerlei artikelen te vinden over tips haarverlies bij vrouwen en waardoor dit zou komen, hieronder heb ik de meest voorkomende mythes op een rij gezet met uitleg over waarom deze mythes niet correct zijn.

Mythe 1: Er is genetisch iets mis met je.

Laat mij dit gelijk erg duidelijk maken. Problemen met haarverlies heeft niets te maken met je twee ‘X-chromosomen’. Je bent nog steeds voor 100% man of vrouw!

Mythe 2: Te vaak wassen van het haar.

Wanneer iemand dit tegen je zegt, mag je hier best om lachen! Het te vaak wassen van je haar kan zorgen voor het droog worden en het verliezen van de glans van je haar en eventueel afbreken van je haar, maar niet het haarverlies dat van binnenuit komt. Let echter wel op welke soort producten je gebruikt, natuurlijke producten zijn het beste voor je haar!

Mythe 3: Borstelen

Het borstelen maakt je zeker niet kaal. Het maakt je haar pluizig maar als je het haar teveel borstelt zal dit er niet voor zorgen dat je kaal wordt. Een borstel met ‘echt’ haar is wel het beste voor je.

Mythe 4: (af) Scheren van je haar

Scheer je haar kort of helemaal weg als je dit wilt, maar als je verwacht dat hierdoor het haar dikker terug groeit zal je teleurgesteld zijn.

Wilt u (vrijblijvend) advies klik hier naar aanleiding van ’tips haarverlies bij vrouwen’

Haargroeicyclus
Om het haarverlies en de groei van de haren uit te leggen moeten we iets dieper ingaan op de verschillende fases van de haargroeicyclus, dat en meer lees je hieronder.
De haargroei kent een bepaalde cyclus, net zoals veel in je lichaam is er groei, rust en vervanging: je haar is er niet vanuit het niets dus daar zijn geen verassingen. De haren groeien in de zogenoemde ‘haarfollikel’  en iedere haarfollikel heeft los van elkaar een wisselende periode van actieve groei, overgang en rust. (waardoor je gelukkig in normale omstandigheden niet al je haar tegelijk verliest) De haargroeicyclus is opgebouwd in 3 fases; Anageen (groei), Katageen (overgang) en Telogeen (rust). Na de rustfase begint de haargroeicyclus opnieuw.

tips haarverlies bij vrouwenFase 1: Anageen

In de anagene fase groeit de haar vanuit de basis van de haarfollikel omhoog. De stamcellen in de haarfollikel delen zich nu constant om nieuwe haarcellen te maken. Deze fase duurt gemiddeld tot z’n 6 jaar. Dit is dus de groei fase.

Fase 2: Katageen

In de katagene fase worden de stamcellen steeds minder actief, ze delen zich minder, daardoor stijgt de haarwortel in de haarfollikel op en langzamerhand komt aan het uiteinde een knopvormige verdikking die het begin van de telogene fase aankondigt. De katagene  fase duurt gemiddeld 2 weken.

Fase 3: Telogeen

In de telogene fase valt de haar uit ( je herkent ze aan het witte knobbeltje aan het uiteinde). De haarfollikel is nu leeg maar onderin wordt in normale omstandigheden alweer vanuit de stamcellen een nieuwe (anagene) haar gemaakt.

Vormen van Haaruitval

Je hebt verschillende soorten haaruitval, onderstaand vind je deze soorten met de uitleg over wat ze precies zijn.

Alopecia Androgenetica

Dit is een van de meest voorkomende soort haaruitval die voorkomt bij zowel mannen als vrouwen. Het ontstaat door het hormoon DHT waar het lichaam geen grip op krijgt. Dit hormoon zorgt voor een remmende werking in de haarfollikels waardoor het haar versneld uitvalt en minder gemakkelijk weer aangroeit. Ieder persoon heeft dit hormoon in zijn of haar lichaam alleen het is per persoon anders of je er gevoelig voor bent. Wanneer je ouders en grootouders hier gevoelig voor zijn is de kans groot dat jij dit ook bent.

Alopecia Diffusa
Dit type haaruitval kan worden ingedeeld in telogeen of anageen effluvium.

Zodra er te veel anagene haarwortels tegelijk versneld overgaan naar de telogene fase treedt circa 2 maanden later haaruitval op, het zogenaamd telogeen effluvium. De oorzaken van het telogeen effluvium zijn bijvoorbeeld hoge koorts, bloedverlies/bloedarmoede, voedingsdeficiënties, traumata maar ook ernstige emotionele stress en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Komt haargroei nog abrupter tot stilstand dan worden de anagene haren zelf aangetast zoals bijvoorbeeld door behandeling met cytostatica (geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van kanker). In dit geval spreken we van anageen effluvium. Andere oorzaken van anageen effluvium zijn ioniserende straling en bepaalde intoxicaties. (vergiftiging)

Alopecia Traumatica
Dit type haaruitval is het gevolg van externe factoren, eigenlijk is het geen echte haaruitval maar is er sprake van het afbreken van het haar. Gebeurt het afbreken al in de haarfollikel dan lijkt het erg op haaruitval. Oorzaken zijn :  ontkrullen/ontkroezen van het haar, een permanent, het verven van het haar of als het haar te strak wordt vastgemaakt of naar achter wordt getrokken.
Denk dus goed na over wat je met je haar doet wanneer je het weer is een keer verft of permanent!

Samenvatting tips haarverlies bij vrouwen : wat zorgt er allemaal voor haaruitval?
 • 1. Erfelijke factoren
 • 2. Hormonale veranderingen
 • 3. Zwangerschap
 • 4. Stress
 • 5. Hoofdhuid Infectie
 • 6. Auto- immuun ziekte
 • 7. Bepaalde geneesmiddelen
 • 8. Haarstyling , verf, permanent, ontkroezen, highlights
 • 9. IJzer tekort, bloedarmoede
 • 10. Crash diëten
 • 11. Chemotherapie
 • 12. Verkeerde behandeling van het haar : shampoos met SLS, te heet fohnen, plastic of metalen borstels

Symptomen van haaruitval bij vrouwen

Het haar wordt dunner, voornamelijk boven op het hoofd en vanaf de scheiding naar buiten toe.

De haargrens voor op het hoofd blijft vrijwel onaangetast.

Ondanks dat het haar acuut uit kan vallen, zal het nooit helemaal kaal worden bij vrouwen, zoals het bij mannen vaak wel het geval is.

Meer haarverlies tijdens het wassen en borstelen. Voor meer tips haarverlies bij vrouwen, lees snel verder!

Tips haarverlies bij vrouwen te voorkomen.

  • 1. Evalueer eerst de omvang van het probleem.
  • 2. Zoek de plekken waar het dunner wordend haar het meest opvalt.
  • 3. Probeer te kijken hoeveel haar je verliest wanneer je het haar gewassen of gekamd hebt. Gemiddeld mag je 100 haren per dag verliezen, dit is nog normaal.
  • 4. Kijk samen met je huisarts of iets uit je medische verleden voor het haarverlies zorgt, kijk dan vooral naar infecties, bloeddruk, diabetes, chronische aandoeningen,   geneesmiddelen -ook anticonceptiepillen- etc.
  • 5. Neem het liefst een borstel  met echt (= natuurlijk )haar. Geen metaal of plastic! wijde tanden, zo verlaag je het risico de haren af te breken.
  • 6. Het is beter om je haar pas te kammen/borstelen wanneer je haar droog is.
  • 7. Wrijf je haar niet droog met de handdoek, hierdoor kunnen onnodig je haren afbreken. Dep liever of laat aan de lucht drogen.
  • 8. Zorg ervoor dat je altijd je borstel schoon houdt, als je van dichtbij naar je borstel kijkt zie je dat deze vies wordt na een tijdje. Maak je borstel regelmatig schoon met een schoonmaakborstel, zeep en water.
  • 9. Gebruik veilige shampoos! Oftewel op natuurlijke basis. In veel shampoos zit SLS wat heel schadelijk is voor het haar en waardoor je haar afbreekt. Door natuurlijk producten te gebruiken voorkom je dit en dit is essentieel om haarverlies te voorkomen!
  • 10.Was je haar minimaal 3 dagen in de week, zo houd je het haar en de hoofdhuid schoon, in gezonde conditie en vrij van infecties etc. Let op: dit geldt alleen voor een natuurlijke shampoo! Een synthetische shampoo ( met SLS) maakt je probleem alleen maar erger.
  • tips haaruitval bij vrouwen haarboost

  • 11. Probeer niet te vaak (liever niet) chemische behandelingen te doen zoals verven, permanenten, staighten, highlights. Let op ook (heet)föhnen is nadelig.
  • 12. Trek het haar niet te strak naar achteren in een paardenstaart , draag niet te lang dreadlocks. Ook dit kan het haar afbreken ( en zelfs tot blijvende schade leiden!)
  • 13. Eet gezond! Zorg ervoor dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt!
  • 14. Zorg ervoor dat je roos vrij bent! Denk aan een anti-roos shampoo (wel de natuurlijke hè)
  • 15. Doe yoga en meditatie oefeningen om zo de stress en spanning te laten verdwijnen.
  • 16. Consulteer een dermatoloog of tricholoog om te kijken of het echt zo erg is als jij denkt dat het is.
  • 17. Doe wekelijks een hoofdmassage.
  • 18. Geef je lichaam en geest (en je haar) voldoende rust.
  • 19. Stop met roken. De dunne bloedvaten (haarvaten) raken verstopten dat is nadelig voor je haar
  • 20. Behandel het haar heel zorgvuldig, alsof het ieder moment kan breken.

Categorie

misschien ook interessant

Tags