Haaruitval in het najaar

haaruitval in het najaar

Een mens heeft gemiddeld 100.000-150.000 haarfollikels op het hoofd. Elke haarfollikel (haarzakje) maakt haren in cylus van groei ( anageen: duur 2 tot 6 jaar ), rust ( katageen: duur 2-3 weken ) en uitval ( telogeen: duur plm 3 maanden ). Nadat een haar is uitgevallen begint normaliter weer een nieuwe groeifase. Op ieder willekeurig moment bevindt plm 90 % van de haarfollikels op het hoofd zich in de anagene fase en 10 % van de haarfollikels in de telogene fase. Dit betekent automatisch dat ook in normale omstandigheden je iedere dag haren verliest , gemiddeld 100 haren per dag. Soms meer, soms minder. Deze groeien vanzelf aan. Maar er lijkt vooral haaruitval in het najaar te zijn.

Het is een ervaringsfeit dat aan het eind van de zomer, begin van de herfst de haaruitval toe lijkt te nemen. Een ‘ rui’ periode. Studies laten inmiddels zien dat dit hier echt aanwijzingen voor zijn. Het aantal telogene haren lijkt een piek te hebben in augustus -september. De precieze oorzaak is nog onduidelijk. Mogelijk dat de hoeveelheid licht een rol speelt. De dagen worden korter, het licht neemt af. Haargroei wordt deels gereguleerd door hormonen afgescheiden door de pijnappelklier- hypothalamus- hypofyse. En deze hormoonas bepaalt o.a. onze bioritmes zoals ons waak-slaapritme.

Vanuit holostische hoek is er veel belangstelling voor de pijnappelklier , het “derde oog” De pijnappelklier is de middelaar tussen binnen en buiten. Deze klier speelt een krachtige rol in gezondheid en bewustzijn.. Wat de invloed is van de pijnappelklier op haaruitval en haargroei lijkt me zeker iets dat nader onderzoek verdient.

Meer weten over haaruitval ? bezoek de site van de haarkliniek.

Producten tegen haaruitval ? bezoek onze shop.

Categorie

misschien ook interessant

Tags