Shampoo zonder xeno-oestrogenen. Kies voor 100% natuurlijke shampoo.

xeno-oestrogenen, natuurlijke haarverzorging, natuurlijke shampoo, natuur shampoo, beste haarverzorging, natuur, 100% natuurlijk

Shampoo zonder xeno-oestrogenen. Kies voor 100% natuurlijke shampoo

Gelukkig komt er de laatste tijd steeds meer aandacht voor het belang van natuurlijke stoffen. Dit komt omdat we steeds meer te weten komen over de potentieel schadelijke werking van allerlei chemische toevoegingen aan producten waar we mee in aanraking komen via dagelijks gebruik (waaronder lichaamsverzorgende producten). Op dit moment bestaan er ruim 100.000 chemische stoffen waarvan het merendeel pas sinds de laatste 50 jaar. Het zijn stoffen die op grote schaal gemakkelijk en goedkoop door de petrochemische industrie gemaakt kunnen worden en juist daardoor worden gebruikt als basis ingrediënt van allerlei producten.

Dingen zoals plastic of kunststof zien we overal om ons heen, maar minder bekend wellicht dat chemische stoffen op grote schaal worden toegepast in cosmetica, tandpasta, bodylotion en shampoos. Producten die we dagelijks gebruiken en waarmee we via ons lichaam in aanraking komen. Deze chemische stoffen worden direct door de huid en de slijmvliezen opgenomen, komen in de bloedbaan terecht zonder dat de lever de kans krijgt deze schadelijke stoffen af te breken (als dit überhaupt al mogelijk zou zijn!)

Xeno-oestrogenen (ook wel pseudo of nep-hormonen genoemd) zijn stoffen gemaakt door de petrochemische industrie, met een sterke oestrogeenachtige werking. Ze kunnen nauwelijks door onze lever worden afgebroken en bij een overmaat krijgt ons lichaam te maken met een oestrogeenoverschot. Deze overtollige oestrogenen stapelen zich vervolgens op in vetweefsels, voortplantingsorganen, hersenen en lever waardoor deze hun functies niet meer naar behoren kunnen uitoefenen. Met alle gevolgen van dien. Veel van onze huidige hormonale klachten zijn het gevolg van ‘oestrogeendominantie’.

De verstoring van de natuurlijke hormoonbalans bij zowel mannen als vrouwen is zeer goed onderzocht. Klachten als onvruchtbaarheid, overgewicht bij jonge kinderen, borstontwikkeling op jonge leeftijd, (ook bij jongens!) een verlate puberteit, PMS, overgangsklachten, endometriose, verminderde sperma-kwaliteit, geboorteafwijkingen, vroeggeboortes maar ook een verminderde schildklierwerking. (Logischerwijs verhoogt het ook het risico op hormonale kankers, maar dat wordt nog volop onderzocht). Opvallend genoeg zijn dit allemaal moderne (welvaarts-)ziekten die pas de laatste tijd hand over hand toenemen in de moderne geïndustrialiseerde wereld. Dat op zich geeft al genoeg stof tot nadenken.

Xeno-oestrogenen komen o.a. voor in:

• Shampoos, parfums, zonnebrandcrèmes, huid crèmes etc. (Alkylfenolen, parabenen, SLS etc.) De schadelijke stoffen worden voor 100% direct opgenomen door de huid en kunnen zo in het lichaam wel 10x schadelijker zijn dan anders.
• Ftalaten in plastic, dit zijn de zogeheten ‘weekmakers’. Daarom liever niet drinken uit plastic flesjes, geen plastic magnetron schaaltjes gebruiken, zo weinig mogelijk voeding bewaren in plastic etc. (Flesjes voor baby’s zijn uit voorzorg sinds 2005 wel weekmaker vrij)
• Pesticiden, herbiciden, fungiciden, DDT, dioxine, Pcb’s. Daarom verdient biologisch voedsel een grote voorkeur.
• Zware metalen als kwik, lood, cadmium, chloor, broom (dus let ook op amalgaamvullingen).
• Schoonmaakmiddelen, lijm, hars, brandvertragers met broom die in zeer veel huishoudelijke producten verwerkt zijn.
• Uitlaatgassen, fijnstof etc.
• Siliconen, verwerkt in allerlei huishoudelijke artikelen en cosmetica maar ook in implantaten. (Lekkende borstimplantaten kunnen dus zeker voor extra xeno-oestrogenen zorgen.)

Wat kun je er zelf aan doen?

Lang niet alle stoffen zijn uit te bannen. Maar je kunt wel simpele keuzes maken, zoals deze:

1) Kies je cosmetica en lichaamsverzorgende producten met zorg. Kies shampoos zonder xeno-oestrogenen. Houd hierbij gewoon de simpele stelregel in acht: wat je niet veilig kunt eten, smeer dat dan ook niet op je huid. Of het nu om haarverf, bodylotion, deodorant of shampoo gaat.

2) Warm je eten/drinken nooit op in plastic. Drink ook geen hete koffie uit plastic bekertjes. (Neem evt. je eigen mok mee naar je werk als er koffieautomaten zijn met plastic bekers)
3) Koop een waterflesje van hard plastic of rvs en vul deze zelf met (bron)water.
4) Bewaar zo weinig mogelijk en koop zo weinig mogelijk voedsel in plastic. Laat eten ook altijd goed afkoelen voor je het in een plastic bewaarschaaltje doet. Of kies liever voor rvs, aardewerk, glas etc.
5) Kies je schoonmaakproducten met zorg. Er zijn volop (biologische) merken zonder een overvloed aan schadelijke stoffen. En probeer weer eens te gaan poetsen met oude huismiddeltjes: azijn, citroensap, zout om te schuren, zuiveringszout, etc. Doe er eventueel een paar druppels etherische olie door als je voor een lekker geurtje gaat.
6) Kies altijd voor voedsel uit glas in plaats van blik als je kunt.

Wilt u een shampoo zonder Alkylfenolen, parabenen, SLS etc. die wél goed is voor haar en hoofdhuid?

Klik dan hier

xeno-oestrogenen, 100% natuurlijke shampoo, natuurshampoo, natuurproducten, natuurlijk, beste haarverzorging

Categorie

misschien ook interessant

Tags