Haaruitval in de lente.

haaruitval in de lente

Haaruitval in de lente.

In de lente krijg ik altijd meer vragen. Mensen zijn ongerust omdat ze plotseling meer haaruitval merken dan normaal. Is er zoiets als haaruitval in de lente ?

Ons haar groeit in een cyclus. Er wordt onderscheid gemaakt in 3 fasen. In de 1e (anageen = groei) fase groeit het haar vanuit de haarwortel. Hoofdhaar groeit gemiddeld een centimeter per maand. De duur van de groeifase is plm zes jaar.
Aan het eind van de groeifase stopt het haar met groeien. ( 2e fase katageen=rust) Het gedeelte in de hoofdhuid krimpt in en verandert van vorm. Uiteindelijk valt de haar uit (telogeen=uitval), normaliter is de nieuwe haar eronder al in aanmaak voor de start van een volgende cyclus. Niet alle haren zijn in de dezelfde cyclus (gelukkig maar, anders zou je iedere zes jaar al je haar tegelijk verliezen). En het is normaal gemiddeld 50 -100 haren per dag te verliezen, welke allemaal weer vervangen zullen worden door een nieuwe haar.
Behalve dat de haargroeicyclus een eigen ritme kent, staat deze onder invloed van hormonen en omgevingsinvloeden zoals de lengte van het daglicht. En daarom zie je in onze streken aan het eind van de winter /begin van de lente als de dagen langer worden en aan het eind van de zomer/begin van de herfst als de dagen weer korter worden extra haarverlies. Het is een soort “rui” periode.

Dit is de verklaring van haaruitval in de lente.

Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen even sterk , sommige merken de seizoensrui heel duidelijk , anderen merken niets of nauwelijks iets. Wel is het zo dat iedereen uiteindelijk zijn eigen -persoonlijk- patroon ontwikkelt. Gelukkig is haaruitval in de lente een normaal en tijdelijk verschijnsel. Mocht je echter langdurig last hebben van meer haaruitval ( meer dan 100 haren per dag) dan wordt het zaak verdere stappen te ondernemen.

vraag een consult aan


Categorie

misschien ook interessant

Tags