Haaruitval en ijzertekort

Haar is relatief snel delend weefsel en heeft voor de DNA aanmaak in de haarwortelcellen een toereikende aanvoer van voedingsstoffen nodig. Maar haar is geen ‘ essentieel’ weefsel, dit houdt in dat de haarcellen de voedingstoffen pas krijgt als andere essentiële weefsels voorzien zijn. Dit betekent dat bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd die menstrueren en daarmee ijzer verliezen, ijzertekort een rol speelt in haarverlies.  

Haaruitval en ijzertekort is niet voorbehouden aan vrouwen
ook bij mannen komt het voor, bijvoorbeeld bij vegetariërs.

Voor de metabole huishouding van de cellen is ijzer het belangrijkst, gevolgd door vitamine D en jodium. Tijdens een normale menstruatie verliest een vrouw plm. 15 mg ijzer. Dit moet aangevuld worden via ijzerrijk voedsel; ben je vegetariër of is er sprake van maag/darmproblemen dan kan er over de tijd een ijzertekort ontstaan.

De haaruitval die ontstaat door ijzertekort is diffuus.
Het is een algeheel haarverlies met dunner wordend haar over het gehele hoofd. Anders dan de erfelijke of genetische haarverlies wat bij vrouwen alleen aan de bovenkant optreedt. Maar er kunnen natuurlijk ook mengbeelden voorkomen.

Als er te weinig ijzer is voor een normale energie huishouding in de cel, wordt dit gecompenseerd door extra bijnierhormonen die op een andere manier het energieniveau in de cellen op peil kunnen houden. Deze hormonen hebben een zwak androgene werking, en kunnen worden omgezet in DHT. Het hormoon DHT wordt algemeen beschouwd als de grootste veroorzaker van haaruitval. Daarnaast stimuleert DHT juist extra haargroei op ‘mannelijke’ plaatsen zoal de bovenlip de kin, armen en benen. En deze hormonen hebben invloed op emoties en de gemoedstoestand: agressie, depressie en angststoornissen. Ook is er invloed op het immuunsysteem. Haaruitval en ijzertekort staat niet op zichzelf maar heeft meer verbanden. De beste manier om ijzer aan te vullen is via dierlijk eiwitten, vooral rood vlees. Het is moeilijker via uitsluitend niet-dierlijke (dus plantaardige) voedingsstoffen het ijzer aan te vullen zoals voor vegetariërs het geval is. Het is verstandig dat als je ijzer wilt aanvullen tegelijk andere mineralen of vitaminen te nemen, want haaruitval en ijzertekort is zelden een geïsoleerd verschijnsel. Het beste zijn ijzerfumaraat, ijzerpicolaat verbindingen ipv ijzersulfaat.
Ook geldt dat inname van te veel ijzer problemen veroorzaakt en net zo erg is als een ijzertekort.zie ook: https://www.haarkliniek.com/haaruitval/haaruitval-bij-vrouwen/

83 Reacties

Avatar
Nancy 10-03-2021, 07:08

Hoi, mijn dochter van 18 heeft sinds 2 weken extreme haaruitval, en is in die korte tijd zeker 2/3 van haar haar kwijt. Ze had prachtig lang, dik en veel haar. Ze ziet er nu uit als iemand met een chemokuur. Als dit nog 1 a 2 weken in dit tempo doorgaat is ze kaal. Bloedonderzoek kwam niks uit en de dermatoloog denkt dat het van buitenuit komt en niet van binnen uit. Ze zit wel al jaren continu met haar handen letterlijk in het haar, gespleten haarpunten eraf trekken etc. Ze is er continu mee bezig. Ook geregeld stylen etc. Verder niet verven en dergelijken. Kan het werkelijk hier aan liggen zó extreem. We zijn ten einde raad en hopen dat het uitvallen stopt want anders is ze echt kaal over 2 weken!!! Haar hoofdhuid was gezond zei de dermatoloog.
Mvg. Nancy

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 15-03-2021, 09:48

ik kan me voorstellen dat u zich grote zorgen maakt, ik adviseer dat uw dochter het haar zo veel mogelijk met rust laat voor het herstel. Ik adviseer onze aloe vera haarwasgel een het biologisch haargroeiserum https://haarkliniekshop.com/producten/vrouwen/

Reageer
Avatar
Sandra 31-01-2021, 21:57

Hallo,

Ik heb enorme haarverlies.
Dit door een tekort aan vitb12 en ijzer.
De waardes waren op 01-09-2020 
Vitb12 = 118
ijzer = 4 
Foliumzuur = 5.9

Ik heb 5 weken lang 2 keer per week een vitb12 injectie gehad en momenteel krijg ik om de 3 maanden een injectie (mijn hele leven lang). Ook heb ik tabletten gehad voor het ijzer tekort.
Mijn waardes na de medicijnen en injecties waren:
De waardes waren op 20-10-2020 (na de 2 keer per week vitb12 injecties)
Vitb12 = >1476
ijzer = 5

Is het normaal dat ik momenteel nog enorme haarverlies heb? En hoelang kan het duren tot mijn haarverlies stopt? Ik hoop dat u mij een indicatie kunt geven. Ik ben ten einde raad.
STopt het haarverlies wel? En komt mijn eigen haar dan terug? Ik had dik krullend haar en momenteel heb ik weinig en futloos stijl haar.

Mvg, Sandra

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 12-02-2021, 09:30

na het starten van een behandeling tegen ijzertekort en vitamine B12 tekort duurt het 9-12 maanden voordat het haar herstelt is. Geduld nog. Succes !

Reageer
Avatar
Leila 09-01-2021, 11:11

Hoi, ik heb jarenlang een vitamine tekort gehad. Mijn haar is dan ook voor 70% uitgevallen. M’n hoofdhuid is te zien. mijn vitamine d waarde was 16 en mijn ijzer waarde was 40. Ik slik inmiddels al 8 maanden vitamine d en ijzer. Momenteel is mijn vitamine d waarde 80 en ijzer ook rond de 80. Ik zie veel kleine haartjes ontwikkelen op mijn hoofd. Is er een mogelijkheid dat mijn haren weer volledig terug groeien? Kan mijn haar weer net als vroeger worden? Zo, ja hoelang kan dit duren? Groetjes

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 13-01-2021, 10:21

als het tekort idd de oorzaak was, duurt het plm 6-9 maanden voordat het haar hersteld is nadat het tekort opgeheven is.

Reageer
Avatar
nk 06-12-2020, 19:29

Hey ik heb nu al een aantal jaar last van haaruitval. Nu weet ik dat ik een ijzergebrek heb. Ik heb voorheen geweigerd om ijzertabletten in te nemen vanwege de bijwerkingen. Alleen ben ik nu wanhopig en is mijn haar echt voor de helft verminderd. Voor het laatst heb ik dit in 2019 gemeten en het was toen 7. Dat is opzicht toch niet heel laag dat het ook voor haaruitval kan zorgen? Of hoort deze klacht ook bij Eem Hb met zo’n waarde. Zover ik weet was mijn ferritine wel normaal. Ik gebruik lange tijd natuurlijke shampoos. Kan de switch naar weer een shampoo zoals andrelon er ook voor zorgen dat mijn haar ineen keer meer uitvalt?
Mvg

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 21-12-2020, 17:37

een HB van 7 met een normale ferritine is meest waarschijnlijk niet de directe oorzaak van haaruitval in uw situatie, waarschijnlijk is er een andere reden. neem in ieder geval een natuurlijke shampoo (dus geen andrelon)
ik kan verder ons biologisch haargroeiserum adviseren , herstelt het haarverlies niet in enkele maanden, laat dan een haarwortelonderzoek verrichten
https://haarkliniekshop.com/vrouwen/biologisch-haarserum-vrouw

Reageer
Avatar
nk 03-01-2021, 20:07

Ik heb mn waarden teruggekregen. Mijn hb bleek 7,7 te zijn dit keer maar mijn ijzer was te laag. Nu slik ik al ongeveer 1 maand 200mg ferrofumaraat per dag. Ik hoop dat mijn haar hierdoor teruggaat groeien. ik heb vooral bij mijn haarlijn last van dunner wordend haar, maar dat geldt ook wel voor de rest van de plekken op mijn hoofd. Ik zal geduld moeten hebben. Nu heb ik voor 3 maanden aan pillen gekregen. Stel nou dat mijn waarden weer binnen de standaardwaarden liggen. Raad u me dan aan om door te gaan met de pillen of is dat niet nodig?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 06-01-2021, 13:37

als het gaat om de ijzerpillen raad ik aan overleg te voeren met de huisarts, doorgaans kun je stoppen als het ijzergehalte weer normaal is

Reageer
Avatar
Sena 11-05-2020, 12:35

Hi,

Ik heb last van ijzertekort, mijn feritine was 4. Ik slik nu de ijzertabletten maar zie nog weinig verschil. Mijn haar was voor mijn ijzertekort dik en krullend, nu is het dun en stijl. Als ik de medicijnen goed inslik herstelt mijn haar dan weer en komen mijn krullen terug?

Bedankt alvast!

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 26-05-2020, 10:01

hoe lang gebruik je al de ijzertabletten ? het duurt 9-12 maanden voordat je haar weer op het oude niveau is,

Reageer
Avatar
Jane 30-03-2020, 17:05

Hi, ik heb alopecia areata diffusa. Mijn haar is groot en deel teruggegroeid maar blijft dun en broos en het is nog niet mijn volledige haardos. Het lijkt erop dat het nu gestopt is met herstellen. Ik zie veel dons haar op mijn hoofdhuid maar het zet niet door naar sterk haar. Ik heb een voortdurend ijzer te kort en daarnaast altijd laag ferritine. Kan dit ermee te maken hebben? Ik heb nu losferron voorgeschreven gekregen voor 3 maanden – kan dit helpen?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 15-04-2020, 09:43

bij een dergelijke vorm van alopecia areata kan het wel 9 tot 12 maanden duren voordat alles hersteld is, als ondersteuning helpt de losferron ook in jouw geval ( vanwege laag ferritine). Ook dit heeft enkele maanden de tijd nodig voordat je het merkt.
succes

Reageer
Avatar
Sandra 09-05-2019, 10:45

Goeden dag, ik weet sinds kort dat ik hemochromatose heb, een veel te hoog ferritine gehalte. Mijn haar is in lengte gehalveerd en word nog steeds korter. Ik ben nu aan het aderlaten en verwacht met een week of 8 weer normale waardes te hebben. Kan hier mijn haarproblematiek door komen en gaat het weer aangroeien denkt u? Kan ik er zelf ook iets aan bijdrage zodat mijn haar weer aangroeit?
Vr.gr. Sandra

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 10-05-2019, 14:13

doe je voor de rest nog iets met het haar : verf, stylen, highlights oid ?

Reageer
Avatar
Samira 06-07-2020, 09:25

Hallo,

Ik heb heel dun en droog haar en een droge hoofdhuid. Ik heb een groot ijzertekort: ferritine van 1 en hb van 6.1. Verder alle bloedwaarden op peil en prima (uitgebreide test gehad). Ik heb een ijzerinfuus gehad, kreeg daarna juist extra haaruitval. Nu na 4 maanden heb ik het gevoel dat ik weer n ijzertekort heb: weer bleke huid en superdroog haar en kortademig. Ik heb daarnaast sebhorisvh eczeem. Ik slik momenteel de Marvelon pil voor m’n haar. Deze pil verlicht het sebhorisch eczeem maar zorgt er wel voor dat mijn haar nog droger en dunner wordt. Zou het kunnen dat door deze pil mijn haar geen voeding krijgt en deze pil er ook voor zorgt dat ik minder goed ijzer opneem? De talgklieren worden geremd door deze pil. Ik ben door deze pil ook zeker 6 kg aangekomen en ben continu moe. Ik overweeg om ermee te stoppen maar dan wordt mijn sebhoroisch eczeem weer geringer.
Alvast bedankt voor de reactie.

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 06-07-2020, 18:26

nee, ik denk niet marvelon invloed heeft op je haar en op je ijzeropname , wel kan je inderdaad wat in gewicht toenemen, overleg met je huisarts of er nog een alternatief is voor de marvelon

Reageer
Avatar
Marie Lena 10-04-2019, 13:05

Ik slik sinds augustus 2018 ijzerfumaraat tabletten 100 mcg en neem er vitamine c bij. Mijn ferritine toen was 32. Hoe hoog het nu is hoor ik morgen. Ik merk dat ik veel nieuewe korte haartjes krijg bovenop mijn hoofd terwijl de lange haren slecht van kwaliteit zijn en afbreken, mijn haardos is ook gehalveerd in de tijd dat ik ijzergebrek had. Kan dit allemaal nog herstellen? Hoemoang duurt het voordat het weer het oude volume heeft? Ik ben 42 jaar.

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 17-04-2019, 11:33

het kan wel een jaar duren voordat alles weer geheel is hersteld

Reageer
Avatar
Annika 05-02-2019, 20:03

Hallo, de textuur van mijn haar is grotendeels veranderd (minder krullen per cm haar). Kan dit komen door ijzertekort? Mijn waardes zijn al jaren ‘net binnen de lijntjes’ of te laag.

Mvg

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 08-02-2019, 12:26

kan, maar doet u voor de rest nog iets met haar ? verf, blonderen, stijltang etc

Reageer
Avatar
Annika 19-02-2019, 19:00

Dit probleem kreeg ik tegelijk toen ik m’n haar bruin liet verven bij een kapper. Kan dit probleem nog hersteld worden?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 26-02-2019, 11:51

haarverf kan zwakte van het haar veroorzaken waardoor het afbreekt – dit lijkt op haaruitval maar is het niet omdat de oorzaak igv haarverf van buitenaf komt- . Ik adviseer voorlopig het haar niet meer te laten verven , neem de aloe vera haarwasgel, en het biologisch haargroeiserum

Reageer
Avatar
Kaatje 05-10-2018, 14:06

Hoi,

Goed dat ik dit bericht tegenkom. Ik heb in de loop van de jaren continu een ijzertekort gehad en vaak aangevuld met ijzertabletten. Echter, na verloop van tijd daalt mijn ijzer weer. Hierdoor heel veel haaruitval gekregen waardoor ik nu zo weinig haar over heb gehouden, dat mijn hoofdhuid er duidelijk doorheen is te zien en dit is ook niet meer te verbergen. Een paar maanden geleden is mijn bloed geprikt en bleek weer een hb van 6.8 te hebben en ferritine van 6. Hierop heb ik een ijzerkuur van 1 maand gekregen en nu is alleen mijn hb getest en die is nu 7.9. Ik verwacht echter niet dat mijn ferritine weer op peil is, dat is nu niet getest. Hoe hoog zou de ferritine minimaal moeten zijn om haaruitval te stoppen en weer haargroei te krijgen?

Groet

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 13-10-2018, 17:52

ferritine normaalwaarde vrouwen voor de overgang: 20-150 µg/l. Dus in ieder geval liefst boven boven de 20 µg/l. Als dat niet of nauwelijks lukt is er reden om uit te zoeken waarom ( opnamestoornis of te veel verlies ) maar helaas vind je niet altijd de oorzaak

Reageer
Avatar
lisa 27-04-2018, 09:46

hallo,ik heb even een vraagje,ontstaat alopecia androgenetica ook door ijzertekort?ik ben wel voor ijzer getest maar het bleek goed te zijn.wat kan ik hiervoor doen tegen AGA?

mvg

Reageer
Avatar
Lisa 09-02-2018, 14:20

Hallo,

Er staat door te weinig ijzer wordt er door de bijnieren dht gevormd. Betekend dat dat de dht vanzelf afremt als je ijzer/ferritine straks weer op pijl is?

Alvast bedankt!

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 13-02-2018, 10:11

ja dat klopt, als het ijzer weer normaal is herstelt in principe de haargroei weer (en neemt neemt het extra DHT af)

Reageer
Avatar
Lisa 12-03-2018, 11:29

Bedankt! Na hoe lang kan ik al verschil merken en hoe lang moet ik ijzer pillen slikken?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 23-03-2018, 14:58

de arts die de ijzer pillen heeft gegeven weet hoe lang nodig is, vaak is dat 3 – 4 maanden. herstel van je haar duurt 6-9 maanden

Reageer
Avatar
sophie 08-12-2017, 17:53

Hallo,

Ik ben 20 jaar oud en heb al 3 maanden last van haar uitval. Daarbij heb ik eczeem op mijn hoofdhuid. Door een allergietest is er een perubalsem allergie vast gesteld. De dermatoloog zei dat dit mijn haaruitval kon verklaren. Ik gebruik alleen nog maar parfum vrije producten en de eczeem en haaruitval was even 4 dagen minder/gestopt. Ineens kwam het weer opzetten. En heftig ook.
s
Nu blijk ik een Ferritine tekort te hebben. Ik heb een waarde van 25,1 terwijl de normaal waarde tussen 20-100 zit. Ik denk zelf dat dit niet echt de oorzaak kan zijn van haaruitval, het is aan de lage kant, maar toch niet te laag?

Ik heb ook al 1,5 jaar last van een slechte darmflora. Naar de wc gaan gaat moeilijk. Nu las ik dat eczeem te maken heeft met een slechte darmflora.

Als ik de ferrofumaraat inneem, die de arts me heeft voorgeschreven, kan ik last krijgen van obstipatie. Nu heb ik dus al dit al enorm en lijkt me dit niet echt goed voor mijn darmen. Is er ook een andere manier om de Ferritine aan te vullen?

Heeft u een idee waar mijn eczeem en dus haaruitval vandaan kan komen? Misschien een opstapeling van alles?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 10-12-2017, 14:26

eventueel kan je ook ijzerinjecties krijgen. ik denk inderdaad dat de haaruitval te maken heeft met een combinatie van factoren

Reageer
Avatar
Melanie 25-09-2017, 22:33

Geachte drs. Plinck,

Ik heb (zoals meerdere mensen op dit forum) last van haaruitval met als oorzaak een laag ferritine gehalte (waarde van 9 op 7 juli 2017). Sinds die dag heeft mijn huisarts mij op ferrofumoraat gezet en dit slaat goed aan, want op 1 september zat mijn waarde op 21. Mijn huisarts heeft mijn ferrofumoraat toen ook verlengd voor nog een maand. Zoals de meesten op dit forum is mijn haaruitval nog niet gestopt, maar beginnen zich al wel veel babyhaartjes te ontwikkelen op mijn hoofd. Ik weet dat dit proces om veel geduld vraagt, maar ik zou toch graag wat tips willen hebben (m.b.t. producten) die die mijn haargroei/herstel kunnen ondersteunen. Het voelt namelijk erg kwetsbaar (vooral na het wassen en kammen van haar)

Alvast bedankt!

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 30-09-2017, 10:48

bedankt voor je bijdrage. ik adviseer onze aloe vera haarwasgel en de natuurkuurconditoner om je gezonde haargroei te stimuleren en de kwetsbaarheid te verminderen. succes. https://haarkliniekshop.com/producten/vrouwen/

Reageer
Avatar
Vanessa 15-08-2017, 10:09

Beste
Op dit moment zit ik aan een ijzerinfuus omdat mijn ferritinine maar niet wilde stijgen.
Vanaf wanneer kan ik de eerste haartjes zien groeien? En helpt het slikken van pillem als sugar hair bear?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 18-08-2017, 17:26

het duurt 6 – 9 maanden nadat het het ijzer op peil is voordat het haar weer hersteld is, nog even geduld dus. Ik verwacht niet dat de sugar hair bear voor u iets extra toevoegt

Reageer
Avatar
Rebergen 22-07-2017, 09:33

Goedendag,
10 maanden geleden heb ik de diagnose aih gekregen. Daarna half jaar lang hoge dosis prednison en imuunremmers ( azatioptine). Prednison is inmiddels afgebouwd maar azatioprine moet ik altijd blijven gebruiken. Hierbij heb ik al 2 jaar te laag hb, veel te laag ferretine en mcv. Nu had ik altijd heel dik haar, maar sinds paar maanden is vooral onderkant heel dun geworden en structuur verandert. Pluizig en trouwig haar. Het is totaal anders geworden. Heeft u tips?? Alvast bedankt!

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 24-07-2017, 17:22

helaas hoort deze haarverandering bij het ziektebeeld dat u heeft. het enige dat ik kan aanbevelen is onze aloe vera haarwasgel omdat deze volledig natuurlijk is en dient ter verbetering van de haarstructuur: https://haarkliniekshop.com/aloe-vera-haarwasgel

Reageer
Avatar
Leslie 08-05-2017, 19:37

Hallo,

Ik heb al sinds 2007 alopecia areata en vanaf 2015 alopecia totalis. Ik heb verschillende sites geraadpleegd en doktersoverleggen gehad maar ik zou graag willen weten of ik een bepaald dieet kan volgen waardoor mijn haargroei weer getriggerd word. Ik heb naast alopecia ook een traagwerkende schildklier en eczeem en astma. Ik ben er nu onderhand wel een beetje klaar mee aangezien ik pas 23 ben en ik zou heel graag willen weten of er iets is wat ik zelf kan doen om de kans op teruggroei te verhogen

Groetjes Leslie

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 09-05-2017, 12:35

helaas bestaat er geen speciaal dieet oid om alopecia totalis te beinvloeden

Reageer
Avatar
Laila 03-05-2017, 21:05

Ik heb een paar jaar last van extreme haaruitval gehad. Mijn ferritine waarde was ook veel te laag. Sinds ik ijzertabletten slik, is mijn extreme haaruitval gestopt. Ik merk dat mijn haar ook begint te groeien. Wat me opvalt is vooral aan de onderkant dat mijn krul minder word het is bijna stijl. En wat ik soms ook raar vind zo eens om de zoveel weken lijkt het alsof mijn haar dunner aanvoelt dit houdt een week aan en dan voel ik weer een wat dikke haardos in mijn handen tijdens het douchen. Weet u misschien hoe dit kan? Mvg Laila

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 04-05-2017, 12:22

ik denk dat het komt doordat je haar in de herstelfase is na hete ijzertekort. dit kan nog een jaar duren

Reageer
Avatar
Laila 04-05-2017, 13:11

Bedankt voor uw snelle reactie. Ik slik de ijzertabletten al sinds augustus 2016. Dus nu ruim 9 mnd. Bedoeld u dat het in totaal een jaar duurt of dat het nog een jaar kan duren? Alvast bedankt mvg laila

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 09-05-2017, 12:33

in totaal een jaar, dus vanaf nu nog enkele maanden

Reageer
Avatar
Hayat lagerwaard 14-12-2016, 12:17

Sinds 3 jaar heb ik last van haaruitval, later bleek dat ik heel lang laag vit D. het was 17, ferritine was 9, mij ijzervoorraat was te laag, uiteidelijk had ik twee maanden geleden ijzerinfuus via de internist. ik slik langer dan een jaar vit.D. mijn haar is een van stijl naar bros haar geworden, onbehandelbaar, iedeen is verbaast. ik gebruik al een jaar Minoxidol en nog steeds, maar haaruitval stopt maar niet. wat moet ik verder doen.
Avast bedankt

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 19-12-2016, 16:05

het kan 6-9 maanden duren voordat de invloed van vit D en het ijzerinfuus as merkbaar wordt op de haargroei. Ook raad ik ons Biologisch HaarGroeiserum vrouw aan ( ter vervanging van minoxil), het is 100% natuurlijk en ik zie heel goede resultaten bij vrouwen. https://haarkliniekshop.com/vrouwen/biologisch-haarserum-vrouw

Reageer
Avatar
Kar 23-11-2016, 22:23

Ik had 3 maanden geleden zware bloedarmoede waar ik van hersteld ben dmv infusen. Ik ben 2 mnd hersteld. Ik heb nu pas extreme haaruitval, haar is praktisch gehalveerd. Hoofdhuid extreem droog ook. Wat te doen? Slik dagelijks vitamine c

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 24-11-2016, 11:08

het duurt een aantal maanden (4-6) nadat de bloedarmeode is hersteld voordat de haargroei weer op peil is, nog even geduld dus, sterkte

Reageer
Avatar
Limburg 18-10-2016, 19:51

Ik heb n b12 te kort ( nu al 3 maanden 2x per week injecties), n ferritine van 16 ( nu 2e maand losferron ), en mijn d was 32, heb inmiddels n boost kuur gehad… Mijn haar is veel dunner geworden, was al fijn van nature. Groeit dit nog bij ?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 19-10-2016, 10:50

het is nog te vroeg, het duurt 6-9 maanden voordat je het verschil gaat merken. succes

Reageer
Avatar
Mar 05-10-2016, 00:30

Goedenavond dr Plinck. Ik heb een vraag. Mijn haar is sinds mijn 17e ineens heel erg uitgevallen (zeker 3/4 van mn haar kwijtgeraakt in 3 maanden). Ik ben toen gestopt met de Diana pil en toen begon deze ellende met mijn haar. Ik had kale plekken tpv de middenscheiding en aan de zijkant van m’n hoofd, verder overal weinig implant. M’n dermatoloog heeft mij op alles getest. M’n ijzer was aan de lage kant dus heb ik ongeveer 6 maanden ijzer geslikt. Uiteindelijk is er AlopeciA androgenetica gediagnostiseerd ook al vond mn dermatoloog dat het beeld van m’n haar (overal dun) er niet bij paste. Sinds mijn 20e gaat t met ups en downs met m’n haar, het valt uit wordt weer dun, dan laat ik m’n bloed weer testen, is m’n ijzer aan de lage kant, krijg ik weer een ijzer kuur, en dan groeit er wel weer haar terug. Klinkt dit als AlopeciA androgenetica? Is er dan sprake van her groei? Want bij mij gaat het ook periodes goed dat de kale plekken weer dicht groeien.. Gr. Mar

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 07-10-2016, 17:09

Het sluit alopecia androgenetica niet uit, want ook dat wisselt en heeft periodes van groei en uitval.
Maar ik heb nu te weinig informatie om na te kunnen gaan of er nog andere factoren een rol spel in uw haarverlies

Reageer
Avatar
Morena 24-03-2016, 14:15

Hallo, ik heb sinds ik aan de pil begonnen ben dunner haar en haaruitval, m’n haar is voor 70% minder in zes jaar. Ook heb ik in die zes jaar zware stress gehad en ik heb galstenen. Ik weet niet wat nou er voor zorgt dat ik deze haar problemen heb, m’n hoofdhuid is nu te zien aan de voorkant van m’n hoofd. Kan het aan de pil liggen? Ik gebruik wel een lichte pil, jaz-24-4. Ik heb een bloedonderzoek laten doen kwam niks uit. Ik durf verder geen onderzoek aan te gaan, ben bang dat er gezegd wordt dat er niks aan te doen is of mannelijke kaalheid is. Ik hoop dat u me gerust kan stellen. Gr Morena

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 24-03-2016, 17:04

wat vervelend voor je dat je hoofdhuid al te zien is. nader onderzoek kan wel een hoop extra informatie opleveren, maar ik kan me voorstellen dat je daar erg tegenop ziet. het is niet waarschijnlijk dat de pil de oorzaak is, jaz is een heel lichte pil.

Reageer
Avatar
Morena 24-03-2016, 18:54

Oke, bedankt! Ik ga even kijken wat het inhoudt en misschien toch maar een afspraak maken. Groetjes Morena

Reageer
Avatar
karishma 07-03-2016, 02:16

Halo
Ik heb een vraag. Mijn vitamine d was 8 %, en het moet 50 % of meer zijn. Ik heb verder helemaal gezond, ik heb geen tekorten. Ik de afgelopen 2 jaar is 60% van mijn haar uitgevallen. Ik slik nu vitamine d. Maar hoelang moet ik wachten om resultaat te zien ? En zal mijn haar weer volledig teug groeien ?
Dank u alvast

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 14-03-2016, 11:02

het duurt 6 tot 12 maanden voordat je haar weer hersteld is, geduld. je haar kan volledig weer teruggroeien als je vitamine d tekort de hoofdoorzaak was.

Reageer
Avatar
D 24-02-2016, 02:06

Hey drs Plinck,

ik heb een tekort aan vitamine D en slik daarom tabletten van vitamine D, al 3 maanden. Ik had erg veel haar, maar met de jaren mee is mijn haar erg slap geworden, heb ik haaruitval en zelfs kale plekken zijn gaan ontstaan. Wat moet ik doen? Groeien die kale plekken weer dicht? Is het mogelijk dat je haar weer groeit en het word als hoe het jaren terug was?

Groeten.

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 26-02-2016, 12:29

door een tekort aan vitamine d kun je haarverlies krijgen, vaak is dit niet de enige reden van haarverlies. Als je vit D slikt en herstelt je haargroei ( dit duurt 6- 9 maanden), maar hoeft niet volledig te zijn omdat er andere reden zijn van haaruitval die je dan nog niet hebt aangepakt. Herstel van haargroei is zeker mogelijk ( je zult meer moeten doen dan alleen vit D slikken), maar helemaal worden zoals vroeger lukt (helaas) vaak niet. kijk eens op: https://www.haarkliniek.com/haaruitval/haaruitval-bij-vrouwen/

Reageer
Avatar
Naina 23-02-2016, 19:56

Goedeavond drs Plinck,

Ik heb een vraagje,
Ik heb ijzertekort en bloedarmoede, nu slik ik al meer dan een maand ijzertabletten en vitamine D en eet ik veel ijzerrijke groente. Maar mijn haaruitval stopt maar niet en nu begin ik te merken dat mn haar aan de bovenkant minder begint te worden. Denkt u dat dit gaat stoppen? Mijn huisarts geeft aan dat ik ijzertekort heb door mijn menstruatie. Is het beter om aan de pil te gaan?
Alvast bedankt

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 23-02-2016, 22:16

het duurt een aantal maanden voordat je ijzer weer op peil is ( 3- 4 maanden: gaat je huisarts nog nacontroleren ?), daarna duurt het nog een aantal maanden voordat je haar zichtbaar verbeterd is (3-6 maanden) Al met al 6-9 maanden voordat je het zelf gaat merken . (veel) geduld helaas dus nog ! gelukkig herstelt het haar doorgaans heel goed van een ijzertekort.
Succes ! ( is je menstruatie heel sterk , kun je de pil overwegen, neem wel een lichte met overwegend oestrogeen , anders is ook de pil minder goed voor je haar )

Reageer
Avatar
Valemira 10-11-2015, 13:37

4 maanden geleden had ik bloedarmoede mij hb was 3.8 en mijn ijzergehalte was 1, kreeg bloedtransfusie en ijzer infuus, nu neem ik iedere dag een tablet ferrofumaraat en een multivitamine. In mijn laste bloedonderzoek was alles goed hb 8. Ik heb bijna een jaar last van haaruitval maar de laste 4 manden is erger geworden. Hoe lang duurt voor het uitval stop?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 11-11-2015, 19:37

het duurt plm 4-6 maanden voordat de haaruitval stopt en plm 1 jaar voordat het haar weer aangegroeid is. succes en sterkte !

Reageer
Avatar
Jolanda 28-07-2015, 21:21

Hallo
Mijn haar word 10cm lang en dan valt het uit
Hoe kan dit.
En wat kan ik hier aan doen?
Mvg

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 30-07-2015, 11:24

waarschijnlijk breekt het. fohn niet te warm, pas op met higlights en verf, neem onze aloe vera shampoo en UV haarconditioner om je haar te beschermen. http://www.haarkliniekshop.com, succes

Reageer
Avatar
Jolanda 01-08-2015, 16:08

Dat denkt de kapper niet. Ze denkt dat mijn haren niet oud worden
Zou dat kunnen ?
Ik föhn me haar hoog uit 2x per week heel kort.
Verf of permanent me haar nooit.

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 02-08-2015, 21:19

nee dat kan niet, het kan niet zo zijn dat uw haren iet oud worden en daardoor geen lengte krijgen . er moet een andere oorzaak zijn.

Reageer
Avatar
Monique 06-06-2015, 12:09

Goed dag,

Ik heb een ferritine tekort,deze is 13 . Ook heb ik vitamine D tekort,deze is 49.
Heb chronisch een wat lagere hb .Op dit monent valt het mee ,7,6.
Slik nu vitamine D3 en ferrofumaraat .
Heb al een tijdje last van matige haaruitval en weinig energie.Sinds gisteren heb ik erge hoofpijn en is mijn hoofdhuid pijnlijk,branderig ,jeukerig en mijn haaruitval is behoorlijk veel ,vooral na het wassen.
Nu heb ik anderhalve week wel de uitgroei geverfd.Is het mogelijk dat anderhalve week later mijn hoofhuid hierdoor branderig en pijnlijk is geworden en dat ook het uitvallen van het haar is toegeomen ?

Vriendelijk groet,

Monique

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 11-06-2015, 10:58

vooral als je je haar regelmatig verft, kan je hoofdhuid geiiriteerd raken en je haar beschadigd. Dit effect houdt lang aan en anderhalve week na je laatste verfbeurt nog zeker aanwezig zijn. Neem onze vitaal shampoo (www.haarkliniekshop.com) deze is 100% natuurlijk zonder sls en kalmeert en herstelt de hoofdhuid. dit duurt 4- 6 weken. succes

Reageer
Avatar
sara 27-05-2015, 17:48

Beste Plink,

Ik draag al een lange tijd een hoofddoek.
Ik merk dat ik veel haar aan de bovenkant kwijt ben. (Ruim 3 jaar) heb ook al een bloedonderzoek gedaan maar dit was gewoon positief.

Weet u als ik me hoofddoek nu losser ga dragen en het extra goed ga verzorgen of het haar mogelijk terug komt? Of is eenmaal weg voor altijd weg?.

Hoor graag een reactie,

Met vriendelijke groet,

sara

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 31-05-2015, 21:03

het is zeker beter je hoofddoek losser te dragen en misschien af zodra het mogelijk is. Neem katoen dat is beter voor je haar dan kunststof . Je haar kan zeker herstellen, maar dit duurt 6-9 maanden. succes!

Reageer
Avatar
Agaat Nouwen 18-03-2015, 18:15

En als je ferritine te laag was en weer is gestegen na ijzerinname, groeit je haar dan terug? Ik heb haaruitval door verschillende oorzaken waaronder ijzer

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 19-03-2015, 16:19

ja dan groeit het haar weer terug, reken op 6-9 maanden tenzij andere factoren de haargroei belemmeren . succes

Reageer
Avatar
Agaat Nouwen 19-03-2015, 18:09

Dank u wel!

Reageer
Avatar
marja 05-02-2015, 11:59

hoe hoog moet je ferritine zijn om uitval van het haar te stoppen?ik las ergens dat het bij 40 stopt met uitvallen en bij 80 pas weer gaat groeien… is dit waar?

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 02-03-2015, 15:25

wat te laag of te hoog is hangt mede af van wat de normaalwaarden zijn van het lab waar het onderzocht is, en bij vrouwen is er een grote spreiding. Normaal ligt in de range 20-140 a 150 micorgr/l

Reageer
Avatar
F 23-01-2015, 21:10

En hoe zit het dan als je juist te veel ijzer hebt?
Ik ben chronisch ziek, krijg maandelijks bloedtransfusies.
En heb een ijzerstapeling. Nu een jaar last van haaruitval.
Dus waar zou dat eventueel door komen als het niet door een te kort aan ijzer komt.

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 25-01-2015, 18:47

een teveel ijzer is net zo nadelig als een tekort. Er zijn manieren om het te veel aan ijzer weer kwijt te raken Heeft u ooit overlegd met uw arts ?

Reageer
Avatar
Janou 18-01-2015, 17:39

En om het ijzer beter te kunnen opnemen is het raadzaam om naast je ijzer-rijk voedsel een vitamine c-rijk product te gebruiken.
Bron: http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/ijzer/

Mvg,
Janou
Diëtist in opleiding.

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 18-01-2015, 19:30

prima aanvulling, bedankt

Reageer
Avatar
Janou 18-01-2015, 20:59

Het gaat hierbij om een vitamine C bron (dus bijvoorbeeld een sinaasappel) en een supplement of product wat rijk is aan ijzer, of andersom. Dus een ‘bron van’ (product) en een ‘supplement’ / ‘bron van’ (product).
Mvg.

Reageer
certificaat World Trichology Society certificaat World Trichology Society drs. Plinck
dokter Plinck is lid van World Trichology Society
World Trichology Society
BIG registratie drs Plinck BIG registratie drs Plinck