Haaruitval en ijzertekort

Haar is relatief snel delend weefsel en heeft voor de DNA aanmaak in de haarwortelcellen een toereikende aanvoer van voedingsstoffen nodig. Maar haar is geen ‘ essentieel’ weefsel, dit houdt in dat de haarcellen de voedingstoffen pas krijgt als andere essentiële weefsels voorzien zijn. Dit betekent dat bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd die menstrueren en daarmee ijzer verliezen, ijzertekort een rol speelt in haarverlies.  

Haaruitval en ijzertekort is niet voorbehouden aan vrouwen

ook bij mannen komt het voor, bijvoorbeeld bij vegetariërs.

Voor de metabole huishouding van de cellen is ijzer het belangrijkst, gevolgd door vitamine D en jodium.
Tijdens een normale menstruatie verliest een vrouw plm. 15 mg ijzer. Dit moet aangevuld worden via ijzerrijk voedsel; ben je vegetariër of is er sprake van maag/darmproblemen dan kan er over de tijd een ijzertekort ontstaan.

De haaruitval die ontstaat door ijzertekort is diffuus.
Het is een algeheel haarverlies met dunner wordend haar over het gehele hoofd. Anders dan de erfelijke of genetische haarverlies wat bij vrouwen alleen aan de bovenkant optreedt. Maar er kunnen natuurlijk ook mengbeelden voorkomen.

Als er te weinig ijzer is voor een normale energie huishouding in de cel, wordt dit gecompenseerd door extra bijnierhormonen die op een andere manier het energieniveau in de cellen op peil kunnen houden. Deze hormonen hebben een zwak androgene werking, en kunnen worden omgezet in DHT. Het hormoon DHT wordt algemeen beschouwd als de grootste veroorzaker van haaruitval. Daarnaast stimuleert DHT juist extra haargroei op ‘mannelijke’ plaatsen zoal de bovenlip de kin, armen en benen. En deze hormonen hebben invloed op emoties en de gemoedstoestand: agressie, depressie en angststoornissen. Ook is er invloed op het immuunsysteem. Haaruitval en ijzertekort staat niet op zichzelf maar heeft meer verbanden.
De beste manier om ijzer aan te vullen is via dierlijk eiwitten, vooral rood vlees. Het is moeilijker via uitsluitend niet-dierlijke (dus plantaardige) voedingsstoffen het ijzer aan te vullen zoals voor vegetariërs het geval is.
Het is verstandig dat als je ijzer wilt aanvullen tegelijk andere mineralen of vitaminen te nemen, want haaruitval en ijzertekort is zelden een geïsoleerd verschijnsel. Het beste zijn ijzerfumaraat, ijzerpicolaat verbindingen ipv ijzersulfaat.

Ook geldt dat inname van te veel ijzer problemen veroorzaakt en net zo erg is als een ijzertekort.

zie ook: https://www.haarkliniek.com/haaruitval/haaruitval-bij-vrouwen/

Categorie

misschien ook interessant

Tags