Vitamines. Natuurlijk of synthetisch?

vitamines zijn noodzakelijk om ziektes te voorkomen en helpen cellen gezond te houden
Iedereen weet dat ons lichaam vitamines nodig heeft en dat bij gebrek allerlei ziekteverschijnselen optreden. In principe krijgen we via een uitgebalanceerd dieet voldoende vitaminen binnen om dergelijke ziekteverschijnselen te voorkomen. Moeilijker wordt het al als je een streng dieet volgt om af te vallen: vooral de zogenaamde ‘crash’ diëten zijn berucht om het gebrek aan voldoende voedingsstoffen en vitaminen. Ook moeilijker is het als je lichaam veel meer behoefte heeft aan vitamines: tijdens en na een ziekteperiode, stress, roken etc.

Behalve dat vitamine noodzakelijk is om ziektes te voorkomen, helpen ze ook om gezonde cellen gezond te houden en verval tegen te gaan. En juist voor dit laatste is de inname van extra vitamines heel zinvol.

vitamines, haaruitval

Synthetische vitaminen zijn gemakkelijk in de fabriek te maken en zijn daarom goedkoop in grote hoeveelheden leverbaar. Dit zijn de pillen die je in de supermarkt en dergelijke in allerlei kleurtjes kunt krijgen. Maar synthetische vitamines hebben niet dezelfde moleculaire structuur als de natuurlijke. De cellen in ons lichaam herkennen deze niet – het is als een sleutel die precies moet passen.

Sommige van de synthetische vetoplosbare vitamines (deze plas je niet uit maar stapelen in vetweefsel en de lever) worden gemaakt uit petrochemische derivaten, nicotine en koolteer. En juist dit zijn stoffen die potentieel schadelijk zijn.

natural vitamines

Ook zijn de studies die aantonen dat vitamines niet zinvol zijn en de antioxidant werking niet bestaat, uitgevoerd met de synthetische vitamines; bijvoorbeeld vitamine E waarvan inmiddels bewezen is dat de synthetische vitamine E volkomen anders is dan het natuurlijke.

Laat je dus niet van de wijs brengen. Extra vitamine is wel degelijk zinvol vooral om je (stam)cellen in goede conditie te houden.

Let goed op dat je natuurlijke vitamines kiest, synthetische doen wellicht meer kwaad dan goed.

certificaat World Trichology Society certificaat World Trichology Society drs. Plinck d kok tricholoog, specialist haaruitval
dokter Plinck en D Kok, tricholoog zijn lid van World Trichology Society
World Trichology Society
BIG registratie drs Plinck BIG registratie drs Plinck