Keratine behandeling. Liever niet

keratine behandeling

De laatste tijd is de zogenaamde keratine behandeling of Braziliaanse haarbehandeling erg in opkomst.  Je hoort er steeds meer over en velen zijn enthousiast. Het lijkt vooral een uitkomst voor haar dat moeilijk in model te brengen is, zoals krullend of kroezend haar en pluizig of beschadigd haar. Het maakt je haar glanzender en zachter. Je haar is gedurende enkele maanden veel makkelijker in model te brengen en te houden.

Maar wat is een keratine behandeling precies en is het wel zo onschuldig? Een keratine behandeling bestaat uit een mix van chemische stoffen met formaldehyde,  een conditioner en keratine.(het eiwit waaruit het haar is opgebouwd) Na wassen en föhnen wordt in je haar de mix gedeelte voor gedeelte aangebracht, er doorheen gekamd, gedroogd en met (strijkijzer)warmte gefixeerd. Na 2 to 4 uur wordt het uitgewassen. Het probleem is dat om de keratine behandeling effectief te maken, formaldehyde of formaline noodzakelijk is. Er is een kans op allergie. Het kan irritatie veroorzaken van de huid, ogen, en bovenste luchtwegen.

keratine behandeling chemische stoffen
Bovendien staan deze stoffen bekend als kankerverwekkend. De concentratie van deze chemische stoffen gebruikt bij de keratine behandeling is weliswaar laag en tijdens de behandeling moet er goed geventileerd worden. Maar toch, het is niet altijd even duidelijk wat de precieze concentratie is van de formaldehyde /formaline en niet altijd wordt voldoende geventileerd. Veelal is de concentratie een veelvoud van de maximaal toegestane 0, 2 %: tot wel 12 % aan toe !!  In potentie blijft het een duidelijk gezondheidsrisico. Juist omdat wel bekend is dat formaldehyde/formaline gevaarlijke stoffen zijn, zijn er zogenaamde ‘formaldehyde vrije’ keratine behandelingen. Maar deze bevatten dan een verwante stof, een ander aldehyde wat het probleem niet minder maakt, maar misschien alleen nog maar erger.

Wil je het veilig: kies iets anders! Wil je een volkomen veilige en natuurlijke haarstimulans voor gezonde haargroei, minder uitval, gezonde haarstructuur)  klik hier.

Categorie

misschien ook interessant

Tags