Hoe bestrijd je haaruitval. Nieuwste inzichten

Het wordt steeds duidelijker dat de ‘gewone’ haaruitval (alopecia androgenetica) niet alleen veroorzaakt wordt door hormonen en genetische aanleg. Kun je bij mannen nog wel verband vinden in tweeling studies (beiden worden kaal, als je eeneiig bent), bij vrouwen is het verband al een stuk minder. En bij vrouwen wordt een veel minder eenduidig verband gevonden met hormonen.  Dit verklaart ook dat bij mannen finasteride (een DHT blokker) wel effect kan hebben ( maar ook bijwerkingen) terwijl bij vrouwen geen effect werd gevonden.

hoe bestrijd je haaruitval

Oorzaak van haaruitval
Een rol in de oorzaak van haaruitval en kaalheid speelt ook de micro-inflammatie rond de haarwortel en fibrose veroorzaakt door bijvoorbeeld roken, UV straling, oxidatieve stress, microben en schadelijke stoffen in het milieu. Haaruitval heeft niet één oorzaak maar treedt op door een combinatie van meerdere oorzaken. Of haaruitval in je familie voorkomt zegt wel iets, maar is zeker niet doorslaggevend. Andersom geldt jammer genoeg ook. Heeft iedereen in je familie prachtig haar dan geeft dit voor jou niet  de garantie dat je dat ook zult hebben.

Om meer inzicht te krijgen in diagnostiek, behandeling en preventie van haaruitval, vindt veel onderzoek plaats  naar  de haarwortel stamcellen, bio-engineering van de haarwortels, en genetische variabelen.

hoe bestrijd je haaruitval,eadv congres
tijdens het EADV congres Istanbul 2013

Aanpak van alle oorzaken die leiden tot haarverlies
Hoe bestrijd je haaruitval volgens de nieuwste inzichten ? Dat doe je het best door een meer holostische aanpak. Het is niet genoeg om alleen een haargroeimiddel te gebruiken zoals minoxidil of finasteride. Los van de bijwerkingen, die ik ook vaak zie, vinden veel gebruikers het resultaat van deze middelen nogal teleurstellend. In onze kliniek let ik juist op een aanpak van alle oorzaken die leiden tot haarverlies. Dit betekent een veilig haargroeimiddel (geen minoxidil of finasteride), de juiste zorg voor de hoofdhuid, de juiste shampoos , voedingssupplementen en waar nodig verandering in de levensstijl (minder roken, minder vet, minder suiker, meer sporten)

Op deze manier kun je heel goede resultaten krijgen: minder haarverlies, herstel van nieuwe haargroei, gezonder en glanzender haar en meer volume.

Categorie

misschien ook interessant

Tags