Haarstamcel transplantatie

haarwortelonderzoek, trichogram, haaruitval, haarverlies

De heilige graal van haartransplantatie
Haarstamcel transplantatie.  Al lang wordt gezocht naar de heilige graal van haartransplantatie: haarstamcel transplantatie . Bij een gewone haartransplantatie wordt het haar verplaatst van de achterzijde van het hoofd- daar waar doorgaans nog genoeg haar is- naar de bovenkant van het hoofd waar het haar het meest is uitgedund. Een nadeel is dat het haar met wortel en al wordt verplaatst, je bent het dus kwijt op de plek waar het vandaan is weg genomen. Doordat we steeds meer begrijpen van stamcellen ligt het voor de hand aan te nemen dat het mogelijk moet zijn van één haar de stamcellen te nemen en deze buiten het lichaam te vermenigvuldigen. Vervolgens een oplossing met losse stamcellen in te spuiten in de huid in de hoop dat iedere stamcel weer uitgroeit tot een volledig haarzakje. Zo zou je in principe door één haarwortel weg te nemen een kaal hoofd kunnen bedekken, zonder het nadeel dat je te veel haarwortels moet weghalen en het donorgebied (waar je het haar weghaalt) kaal moet maken.

Natuurlijk komt er wel het een en ander bij kijken, je moet de haarstamcellen zorgvuldig verwijderen, los prepareren en in het kweekmedium laten groeien. Je moet oppassen voor besmetting en de steriliteit zorgvuldig bewaken. Je moet weten hoe veel stamcellen je kunt inspuiten in welke huidlaag en controleren of deze uitgroeien tot gezonde haren.  En bovenal wil je zeker niet dat de stamcellen uitgroeien tot iets anders dan een haar of, erger nog, iets kwaadaardigs. Een ingewikkeld (en kostbaar ) proces en dat is het ook.

oplossing kaalheid nabij?
Onlangs besteedde scientas.nl ” oplossing kaalheid nabij? Wetenschap kloont met succes haarzakjes”  nog aandacht aan haarstamcel transplantatie onderzoek.  Toch heb ik verleden jaar al tijdens het EADV congres in Praag een interessante lezing  bijgewoond van een collega arts die deze techniek al in de praktijk toepast.  Je kunt alleen je eigen haarstamcellen gebruiken. Alle invloeden die nadelig zijn op de stamcellen blijven bestaan. Het is jammer dat ik in alle berichten over haarstamcel transplantatie daarover nog maar zo weinig terugzie.

haar stamcel, haarstamcel, haartransplantatie
kweekmedium haar stamcellen

Het is immers bekend dat zeker bij vrouwen haaruitval door meer factoren wordt bepaald dan genen alleen. Voor iedereen bij wie de haaruitval ook wordt beïnvloed door meer dan alleen genetische factoren zal een dergelijke haarstamcel transplantatie dan niet zo veel effect hebben. Immers het met veel moeite geïnduceerde nieuwe haar krijgt net zo goed te maken met elke negatieve invloed op de haargroei.

Voor een succesvolle bestrijding van haarverlies en haaruitval is het mijns inziens het grootste belang negatieve invloeden weg te nemen (stress, slechte voeding, roken etc)

Categorie

misschien ook interessant

Tags