Haaruitval door geneesmiddelen

haaruitval door geneesmiddelen

Geneesmiddelen worden gebruikt voor hun nuttige werking, maar kunnen ook bijwerkingen hebben. Zoals haaruitval en beïnvloeding van de haargroei.

Lees hier hoe het zit met haaruitval door geneesmiddelen.

Door geneesmiddelen kan de haarstructuur veranderen en soms zelfs de kleur van het haar. Gelukkig zijn deze effecten in veruit de meeste gevallen niet blijvend. Ze verdwijnen als je stopt met het desbetreffende middel of het vervangt door een ander. Geneesmiddelen veroorzaken haaruitval door invloed op de normale haargroeicyclus.

Een hoofdhaar groeit gedurende gemiddeld vijf tot zes jaar (anagene fase) daarna stopt de groei. De haar komt in de rustfase en valt aan het eind van deze rustfase uit. (dit proces is de telogene fase) Een nieuwe haar om de uitgevallen te vervangen is dan al aangemaakt in de wortel. Afhankelijk van de ernst van de beïnvloeding en het geneesmiddel zijn er twee soorten haaruitval: anageen effluvium en telogeen effluvium.

Telogeen effluvium

Dit is de meest voorkomende vorm. De haar raakt versneld in de rustfase (telogene fase) en valt aan het eind daarvan uit. Meestal is dit na drie tot vier maanden merkbaar en je verliest meer dan 100 haren per dag. Als de haargroei stopt in de groeifase (anageen) dan valt deze plots uit. Dit treedt al snel op, na enkele dagen tot enkele weken. Dit wordt veroorzaakt door middelen met een sterkere werking zoals chemotherapie. Alle haren vallen dan uit.

Haaruitval door geneesmiddelen, welke zijn het ?

  • Anticonceptie pil (welke progestageen bevatten)
  • Cholesterol verlagers
  • Bloeddrukverlagende middelen
  • Bloedverdunners
  • Acne middelen
  • Anti epileptische middelen
  • Schildklier medicatie

Deze lijst is niet compleet, maar hier zijn de meest gangbare middelen genoemd die haaruitval (telogeen effluvium) kunnen veroorzaken. Iedereen reageert weer anders. Het is dus niet zo dat je per se last krijgt van haaruitval als je deze middelen gebruikt. Ook is de ernst en de omvang van het haarverlies individueel bepaald. Lees eerst bijsluiter wat er staat vermeld over haaruitval.

Hoe onderzoek je deze vorm van haaruitval ?

Gebruik je een deze middelen en merk je na verloop van tijd toegenomen aanhoudende haaruitval en wordt je haar dunner dan is het raadzam een arts te raadplegen. In onze kliniek zijn wij gespecialiseerd in haaruitval en zullen wij een haarwortelonderzoek verrichten. Hiermee kan de oorzaak goed worden vastgesteld. Huisartsen en dermatologen voeren doorgaans geen haarwortelonderzoek uit.

Maakt u zich ongerust over haaruitval door geneesmiddelen en wilt u advies ? aanvraag direct advies  
of stuur je vragen naar vraag@haarkliniek.com . Wij beantwoorden deze graag.

Behandeling haaruitval door geneesmiddelen

Soms kun je stoppen met het gebruik van het middel dat de haaruitval veroorzaakt. Of je kunt een alternatief nemen dat niet de bijwerking haaruitval heeft. Wij hebben middelen en behandelmethodes om haaruitval te verminderen en via de haarwortel nieuwe haargroei te stimuleren.

Meer weten over onze behandelingen ? (klik)

Categorie

misschien ook interessant

Tags