Oorzaken haaruitval bij vrouwen (2)

oorzaken haaruitval vrouwen

Oorzaken haaruitval bij vrouwen

Haaruitval of alopecia treft bijna de helft van alle vrouwen voor hun 50e levensjaar en meer dan de helft van alle mannen. Haar is een belangrijk onderdeel van het uiterlijk en haaruitval kan je zelfbeeld aantasten, onzeker maken, stress veroorzaken en diverse emotionele reacties oproepen. De oorzaken haaruitval bij vrouwen zijn diverse.

Alopecia androgenetica. Erfelijke haaruitval, ‘gewone’ haaruitval
Deze vorm van haaruitval komt het meest voor en wordt daarom ook wel de ‘gewone’ haaruitval genoemd. Het kan al op redelijk jonge leeftijd beginnen, in en aan het eind van de puberteit. Dit betekent dat je de eerste verschijnselen kunt merken al rond je 15e -16e levensjaar. Gelukkig zijn dit uitzonderingen. Bij mannen kan haaruitval al duidelijk gaan optreden vanaf het 18e jaar, bij vrouwen vanaf het 20e levensjaar. De oorzaak is genetisch dus van binnenuit. Het is als het ware een wekker die afloopt. De haarwortels zijn bij deze vorm van haaruitval zo geprogrammeerd dat ze steeds minder actief worden, afsterven doen ze gelukkig niet. Zoek je de beste producten voor je haar die 100% natuurlijk zijn ?( klik hier)

Het patroon van haaruitval verschilt tussen mannen en vrouwen. Iedereen herkent bij mannen de inhammen, het opschuiven van de haargrens en de kale kruin, gaat het verder dan blijft alleen de zogenaamde krans van haar over. Bij vrouwen dunt het haar juist uit; de haargrens schuift niet op, er ontstaan geen inhammen. Opvallend is dat niet alle haren meer even dik zijn, er zijn dunnere en dikkere haren. Zonder behandeling is het eenrichtingverkeer, het haar wordt dunner, maar uit zichzelf niet meer dikker. Het gaat schoksgewijs, er kunnen perioden zijn met veel haarverlies afgewisseld met perioden waarin het proces stilstaat en er (tijdelijk) geen verdere achteruitgang is. Van alle oorzaken haaruitval bij vrouwen is dit de meest voorkomende.

Telogeen Effluvium
Als de haren abrupt overgaan van de groei fase naar de uitval fase is dit telogeen effluvium. In dit geval kun je honderden haren per dag verliezen, het kan vrij plots ontstaan en kan weken en soms maanden aanhouden en daarmee is telogeen effluvium een vaak nogal alarmerend verschijnsel. Gelukkig gaan de haarwortels niet dood, dus hoe vervelend het ook is: er is altijd herstel mogelijk en meestal gebeurt dit vanzelf. Telogeen effluvium kan diverse oorzaken hebben, denk aan: stress, na de zwangerschap, na een heftige ziekte, hoge koorts, operaties, gebruik bepaalde geneesmiddelen maar ook door minder opvallende oorzaken zoals ijzergebrek, schildklierstoornissen. Van de oorzaken haaruitval bij vrouwen heeft deze vorm een onderliggende oorzaak.

Beschadiging. Tractie Alopecia
Het haar zelf maar ook de haarwortels kunnen verzwakt en beschadigd raken door wat je met je haar doet. Het haar wordt droog, verliest glans en veerkracht en breekt uiteindelijk. Vaak breekt het al in de huid, het lijkt dan haaruitval maar is het in feite niet. Ook zie je met het blote oog een wit knobbeltje, vaak wordt gedacht dat dit de haarwortel is (en dus wordt aan haaruitval gedacht) maar een haar die afbreekt heeft voor het blote oog een wit knobbeltje, op het breekpunt is het haar dikker en rafelig (en dit lijkt op een wit knobbeltje). Je haar kan beschadigd raken door verf,  highlights (peroxide!), de styltang, permanent, ontkroezen, maar ook als je je haar  te strak draagt  in een paardenstaart.  Extensions kunnen het haar beschadigen op de aanhechtingspunten van de clips/lijm. Föhn je je haar te vaak en te warm, droogt het uit en beschadigt het. Bijna alle shampoos bevatten te veel zeep, drogen uit en irriteren de hoofdhuid. Is je haar al kwetsbaar dan gaat  het meer breken. Deze vorm van haarverlies zie je vooral aan de voorkant en de zijkant. Als de oorzaak van de beschadiging wordt weggenomen groeit het haar gelukkig bijna altijd weer aan. Heeft de beschadiging al heel lang plaatsgevonden of reageert je huid extra sterk dan kan het haarverlies definitief zijn.

Litteken kaalheid. Cicatriciele Alopecia
Als de haarwortels beschadigd raken en er littekens ontstaan, kan het haar helaas niet meer aangroeien. De littekens zijn vaak klein en zijn net onder de huid dus je ziet het vaak niet aan de buitenkant. Het kan worden veroorzaakt door huidziektes zoals discoide lupus, lichen planus, maar ook bestraling, ontstekingen en brandwonden.

Sinds 10-20 jaar lijkt er en heel nieuwe variant te zijn gekomen die je vooral ziet bij wat oudere dames (vanaf plm. 40 jaar. ) Bij mannen zie je het vrijwel nooit. Frontal fibrosing alopecia: in dit geval schuift de haargrens aan de voorkant en de zijkant omhoog doordat de haarwortels verlittekend zijn, de huid is glad, ook in dit geval komt het haar helaas niet meer terug. Van de oorzaken haaruitval bij vrouwen is dit de moeilijkst te behandelen.

Trichotillomanie
Dit is eigenlijk hetzelfde verschijnsel als nagelbijten maar dan voor het haar. Het is een dwangmatige handeling om aan je haar te plukken en te trekken. Vaak gaat het onbewust net zoals met nagelbijten. En kan het erger worden als je gespannen bent. Je ziet plekken waarin het haar erg is uitgedund, als je goed kijkt zie je veel korte gebroken haren, de huid is dus niet helemaal glad. Van de oorzaken haaruitval bij vrouwen is dit de meest hardnekkige.

lees meer oorzaken haar uitval bij vrouwen: klik

aanvraag direct advies  

of stuur je vragen naar aanvraag@haarkliniek.com . Wij beantwoorden deze graag