Haaruitval bij vrouwen tegengaan

In een studie naar haaruitval bij vrouwen werd onderzocht of er een verband is tussen de ijzervoorraad (ferritine), vitamine D en haaruitval. Gevonden werd dat vrouwen die last hadden van haaruitval een duidelijk verlaagd ferritine en vitamine D gehalte hebben ten opzichte van vrouwen zonder haaruitval. En hoe lager het ferritine en het vitamine D, hoe erger de haaruitval was.  De onderzoekers komen tot de conclusie dat ferritine en vitamine D een rol spelen in haaruitval bij vrouwen en dat het aan te raden is supplementen te nemen met ijzer en vitamine D om haaruitval bij vrouwen tegengaan.(studie: Serum ferritin and vitamin d in female hair loss 1.1 docx)

ijzer onderzoek

Vrouwen hebben eerder last van ijzergebrek dan mannen vanwege het verlies tijdens de menstruatie.
Het ijzer wordt via de voeding weer aangevuld, hoe snel dit gaat hangt onder andere af van je dieet.  Het is moeilijker als je vegetarier bent. Het kan ook zijn dat je lichaam meer ijzerbehoefte heeft zoals tijdens de zwangerschap, maar ook bij bepaalde chronische ziekten en ontstekingen komt het regelmatig  voor dat de ijzervoorraad laag is.

Een laag ferritine gehalte hoeft niet direct tot bloedarmoede te leiden, je merkt het dus nog niet. Toch kan je haar er wel last van hebben, je merkt dan haaruitval zonder dat er sprake is van bloedarmoede. Voedingsmiddelen rijk aan ijzer zijn bijvoorbeeld rood vlees, zalm, tonijn,  groene groenten  (iedereen weet van spinazie) . Je lichaam neemt naar behoefte.  

Categorie

misschien ook interessant

Tags