Haaruitval bij vrouwen tegengaan

In een studie naar haaruitval bij vrouwen werd onderzocht of er een verband is tussen de ijzervoorraad (ferritine), vitamine D en haaruitval. Gevonden werd dat vrouwen die last hadden van haaruitval een duidelijk verlaagd ferritine en vitamine D gehalte hebben ten opzichte van vrouwen zonder haaruitval. En hoe lager het ferritine en het vitamine D, hoe erger de haaruitval was.  De onderzoekers komen tot de conclusie dat ferritine en vitamine D een rol spelen in haaruitval bij vrouwen en dat het aan te raden is supplementen te nemen met ijzer en vitamine D om haaruitval bij vrouwen tegengaan.(studie: Serum ferritin and vitamin d in female hair loss 1.1 docx)

ijzer onderzoek

Vrouwen hebben eerder last van ijzergebrek dan mannen vanwege het verlies tijdens de menstruatie.
Het ijzer wordt via de voeding weer aangevuld, hoe snel dit gaat hangt onder andere af van je dieet.  Het is moeilijker als je vegetarier bent. Het kan ook zijn dat je lichaam meer ijzerbehoefte heeft zoals tijdens de zwangerschap, maar ook bij bepaalde chronische ziekten en ontstekingen komt het regelmatig  voor dat de ijzervoorraad laag is.

Een laag ferritine gehalte hoeft niet direct tot bloedarmoede te leiden, je merkt het dus nog niet. Toch kan je haar er wel last van hebben, je merkt dan haaruitval zonder dat er sprake is van bloedarmoede. Voedingsmiddelen rijk aan ijzer zijn bijvoorbeeld rood vlees, zalm, tonijn,  groene groenten  (iedereen weet van spinazie) . Je lichaam neemt naar behoefte.  

29 Reacties

Avatar
Sanja 09-09-2017, 02:17

Ik heb nu meer als 6 weken haaruitval. Vooral langs de randen en bovenop mijn hoofd.

Bloed laten prikken bij de dermatoloog. Vitamine D bleek te laag (70) en capsules voor gekregen, na 2 maanden opnieuw afspraak voor bloedprikken en kijken of haren terug zijn gaan groeien.

Uitslag ferritine was 44. Is dit voldoende?

En is het mogelijk dat mijn haaruitval door de vitamine D tekort komt in combinatie met stress (relatiebreuk)? Ben bang dat het niet hieraan ligt en tegen de tijd dat we erachter komen mijn haaruitval omonkeerbaar is.

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 11-09-2017, 18:21

uw ferritine is voldoende (maar dit wel afhankelijk van de normaalwaarden van uw laboratorium). echter is uw geval lijkt me stress de grootste factor (meer nog dan het vit D gehalte) . Doorgaans herstelt dit gelukkig;

Reageer
Avatar
Judith 18-05-2016, 20:40

Uit de onderzoek bleek dat mijn vitaminde D te laag is, het staat op 26 waarde. Ik heb ampullen gekregen en ben nu een maand verder, maar ik merk nog geen verschil. Mijn haar valt uit, ben nog steeds altijd moe, zwakke spieren, botten en gewrichten, vergeetachtigheid. Hoelang duurt het voordat de vitamine D gehaalte op peil is?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 23-05-2016, 12:25

dat kan een aantal maanden duren,ook duurt het en aantal maanden voordat het haar reageert omdat het zo langzaam groeit. mijn advies is 4-6 maanden te wachten om het effect op je haargroei te zien. succes

Reageer
Avatar
Ingrid 30-03-2017, 02:20

Hi Judith, ga zelf ook op onderzoek uit of de ampullen genoeg zijn, verder is geduld een schone zaak… Daarnaast komt bij vitamine D tekort ook vaak een probleem met vitamine B12 voor,laat hier op prikken en informeer jezelf goed. De symptomen van beide tekorten overlappen elkaar deels zo ook de haaruitval. Na 2 – 3 maanden weer even de D laten prikken sowieso. Succes!!

Reageer
Avatar
Charlotte 16-01-2016, 01:04

Hoi, ik ben een paar keer naar de huisarts geweest omdat ik heel veel haaruitval heb toen zei mijn dokter dat ik D vitamine te kort heb dat heeft niet geholpen mijn haaruitval is alleen maar erger geworden. Ben ik weer terug gegaan en heeft mijn huisarts mij doorverwezen naar de dietist. Dit heeft ook niet geholpen ik gebruik verder geen medicijnen ik eet alle gezonde dingen. Mijn haar uitval is ongeveer een scheiding van 2 3 cm aan mijn rechter kant van mijn hoofd en heb heel weinig haar. Ik heb altijd dun haar maar wel veel haar gehad , maar nu heb ik bijna geen haar meer ik ben 17 jaar. Weet u misschien wat ik nog kan doen ?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 28-01-2016, 18:23

wat voor haarproducten gebruik je ? veel haarproducten bevatten chemische toevoegingen die niet goed zijn voor je haar. Ook is verf en highlights niet aan te raden. Wij hebben een natuurlijk haargroeimiddel ( Biologisch Haargroeiserum) maar dat ik raad aan pas vanaf 18 jaar. Voor nu adviseer ik de Aloe Vera shampoo : https://haarkliniekshop.com/shampoos-en-conditioners/aloe-vera-shampoo

Reageer
Avatar
Anoniem 21-12-2015, 00:44

Ik heb al geruime tijd enorme haaruitval. Eind oktober een bloedtest laten doen en hieruit is gebleken dat mijn ferritine-waarde laag is namelijk 8 ug/l. Daarnaast heb ik nog een aantal andere klachten waardoor de huidarts mij heeft doorgestuurd naar een dermatoloog. De dermatoloog heeft geconstateerd d.m.v. een trektest dat mijn haar inderdaad uitvalt maar kan/wil op dit moment niet doen omdat ik bezig ben met een kuur voor ijzer. Kan de lage ferritine zorgen voor mijn haaruitval? En wat is goede ferritine-waarde? Zijn er nog andere dingen die ik moet laten testen? N.b. mijn ijzer is met 20 goed en mijn hb 7,7

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 28-12-2015, 10:51

de normale waarde van ferritine voor vrouwen voor de overgang is 20-150 ug/L.(kan iets verschillen van lab tot lab) Als je een ijzer kuur neemt kan het 4-6 maanden duren voordat alles weer op peil is en nog 6 maanden daarna voordat je haargroei weer hersteld is. Geduld nog. Wel kun je een haarwortelonderzoek laten verrichten om nader te bepalen wat de conditie van je haar is. https://www.haarkliniek.com/haarkliniek/haarwortelonderzoek/

Reageer
Avatar
Anoniem 04-01-2016, 15:24

Hartelijk dank voor uw reactie. Wat raad u aan met betrekking tot de ferritine en hb waarde? En waar dient een haarwortelonderzoek precies voor… wat wordt hierin uitgezocht?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 05-01-2016, 16:42

aan het einde van de ijzerkuur wordt als het goed is weer opnieuw Hb en ijzer bepaald , als het dan binnen de normaalwaarden van het lab valt is het goed. Met behulp van een haarwortelonderzoek kun je zien wat de oorzaak is van haaruitval, hoe erg het is en kun je naderhand het resultaat meten ven een eventuele behandeling.

Reageer
Avatar
Monja 21-05-2015, 03:36

Ik had ijzertekort , stond op 40 nu ben ik terug op 107 maar mijn haar is nog niet bekommen die vallen uit dat niet meer normaal is bereken echt heel erg af 🙁 nooit geen last van gehad maar sind s ik ijzerpillen in neem heb ik er last van hoe kan dat nou ?

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 31-05-2015, 20:55

het duurt 4- 6 maanden voordat het haar hersteld is, nadat het ijzer op peil is. Geduld. Als het haar breekt is er misschien meer aan de hand verft, stylt of permanent u ?

Reageer
Avatar
almas 26-01-2014, 02:12

hallo!
mijn ferritine gehalte is 18 en ik heb ook vitamine D tekort. nadat ik mijn haren 2 x kort na elkaar had geverfd viel het me op dat veel haren uitvielen. het werd alleen maar erger.. niet alleen had ik haaruitval maar ook een stinkende hoofdhuid. nu (2 maanden na het verven) neem ik vitamine D in en ben sinds gisteren begonnen met het slikken van ijzertabletten. ik ben 16 jaar trouwens. heeft u misschien tips tegen stinkende hoofdhuid? weet u misschien wat de oorzaak zou kunnen zijn? want ik vind het heel erg vervelend om het elke dag te ruiken. mijn haaruitval is nu veel minder maar ik zie niet dat mijn oude haren teruggroeien 🙁

groetjes almas

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 27-01-2014, 09:35

het kan best zijn dat je hoofdhuid geirriteerd en licht ontstoken is geraakt door het verven. Was het met onze aloe vera shmpoo (dagelijks-het is heel veilig) en gebruik de haarkuurconditioner. geen zorgen over je ijzergehalte en de hergroei van haar want dit herstel heeft tijd nodig (plm 4-6 maanden!) succes

Reageer
Avatar
Sandra 19-12-2013, 18:27

uit een trigogram blijkt dat ik zou lijden aan beginnende alopecia terwijl dit probleem al bijna 3 jaar duurt. Testosteron is nooit geprikt….

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 22-12-2013, 16:38

In je bloed en aan het testosteron gehalte kun je niet zien of je alopecia androgenetica hebt. Het gaat immers om de haren zelf en dan is het haarwortelonderzoek het belangrijkst

Reageer
Avatar
Sandra 09-12-2013, 14:42

Ja dat is het,….. duurt al sinds 3 maanden na mijn zwangerschap en dat was in januari 2011. Toen hielp de pil dus nog, nu niet meer….

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 09-12-2013, 15:50

onze haarboost is een volledige 3 maandse kuur om haarverlies te verminderen en hergroei van haar te stimuleren. U vindt deze in http://www.haarkliniekshop.com

Reageer
Avatar
Sandra 06-12-2013, 20:00

Ik heb enorme haaruitval. Eerder hielp de diane pil, stopte de haaruitval en groeide mijn haar weer aan. Na de laatste keer dat ik gestopt ben helpt de pil dus niet meer en blijft het uitvallen! Ik doe er zelf van alles aan. Van gezond eten (vers en zoveel mogelijk onbewerkt) supplementen maar niks helpt. Ik weet niet meer waar ik het zoeken moet…..

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 09-12-2013, 08:46

als het haarverlies langdurig meer dan 100 haren is, is het zeker tijd er iets aan te doen. Probeer onze haarboost eens (www.haarkliniekshop.com) Alles voor je haar om haarverlies te verminderen en nieuwe haargroei te stimuleren. succes !

Reageer
Avatar
Sandra 06-12-2013, 06:38

Ik heb nl wel eens gelezen dat als je ferritine onder de 80 is dat dit haaruitval kan veroorzaken?

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 06-12-2013, 15:53

een ferritine gehalte lager dan 80ug/l is inderdaad wat aan de lage kant maar niet per se te laag. Het is altijd aan te bevelen het ijzer (ferritine)gehalte op peil te houden, vooral bij overvloedige menstruaties. Ook bij vegetariers zie ik vaak een laag ferritine

Reageer
Avatar
Sandra 05-12-2013, 13:31

Hoe hoog moet het ferritinegehalte dan zijn en hoeveel vitamine D moet er per dag geslikt worden? Is dat D3?

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 05-12-2013, 17:11

in het onderzoek was er onderscheid tussen 2 groepen: telogeen effluvium en female pattern hairloss. De normaalwaarden in dit onderzoek zijn resp. 27.5 en 29.4 μg/l (ferrritine). En 40.9 and 67.9 nmol/l.(vit D=D2). Normaalwaarden zijn niet zonder meer over te nemen , er kan een verschil zijn tusen de div laboratoria

Reageer
Avatar
Ben Hooijman 21-09-2013, 17:36

Ik ben nu bijna een jaar bezig met het biologisch haarserum en de resultaten zijn goed te noemen.
Mijn kruin is nog niet dichtgegroeid, kan dit ook na een jaar nog dichtgroeien.

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 23-09-2013, 08:30

doorgaans reageert de kruin langzamer dan de voorkant. Het herstel op de kruin heeft inderdaad meer tijd nodig

Reageer
Avatar
Ben Hooijman 17-09-2013, 19:29

Ik zou U willen vragen of het verstandig is om Haircare te gebruiken.
Ik gebruik nu bijna een jaar het haarserum en zie goede verbeteringen.
Kan dit nog verder verbeteren met hair care ? En wat kost dat

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 19-09-2013, 08:37

de mesotherapie (met Haircare) versterkt het effect. De kosten zijn Eur 690,00 voor de opbouwkuur van 6 behandelingen, daarna onderhoudsbehandelingen eens per 3 maanden plm Eur 100,00. Of het voor u geschikt is, bespreek ik graag op het spreekuuur

Reageer
certificaat World Trichology Society certificaat World Trichology Society drs. Plinck
dokter Plinck is lid van World Trichology Society
World Trichology Society
BIG registratie drs Plinck BIG registratie drs Plinck