Haartransplantatie. Voor- en nadelen.

Een haartransplantatie raakt steeds meer ingeburgerd. Er verschijnen artikelen, er zijn programma’ op TV en je ziet steeds meer advertenties over haartransplantatie. Nederland had altijd een achterstand op dit gebied maar lijkt deze nu in te halen.

Wat is een haartransplantatie precies?  Bij een haartransplantatie worden haren -of liever de haarwortel – verwijderd uit de hoofdhuid. Dit is van de achterzijde van het hoofd omdat deze haarwortels niet gevoelig zijn voor de mannelijke kaalheid. (alopecia androgenetica) Op de plek waar het haar verwijderd wordt komt het niet meer terug, het is immers met wortel en al weggehaald. Om te zorgen dat je aan de achterkant geen kale plekken overhoudt zijn er methodes ontwikkeld om dit zo veel mogelijk te beperken. Je kunt een reepje huid weghalen en vervolgens de opening hechten waardoor er maar een dun streepvormige plek overblijft die als het haar eroverheen gekamd wordt niet zichtbaar is. Of je kunt de haarwortels stuk voor stuk weghalen verspreid tussen de haren zodat er minuscule kale plekjes overblijven. Dit is de FUE methode die de laatste tijd heel populair is.

haartransplantatie

Blijft altijd het feit dat je heel veel haarwortels moet oogsten om voldoende te hebben. Het gaat per behandeling om enkele duizenden. Het zou natuurlijk veel mooier zijn als je een haarwortel zou kunnen vermenigvuldigen en dat is precies wat men met haarklonen wil bereiken. Echt klonen- het onbeperkt vermenigvuldigen- kan nog niet. In theorie is het wel mogelijk want de haarwortel heeft stamcellen die zich in principe oneindig kunnen delen.

De praktijk is een heel stuk teleurstellender, het lukt om van één haarwortel twee te maken, misschien drie of vier. Terwijl deze later uitgroeien tot haren die dunner zijn dan de oorspronkelijke. Dit is de reden dat nog niet iedereen is overgegaan tot het klonen van haren. Overigens gebeurt het prepareren van de haarwortels buiten het lichaam nadat deze zijn uitgehaald. Dit is een intensief en secuur werk en gebeurt geheel met de hand. Er zijn wel apparaatjes ontwikkeld maar deze zijn lang niet zo effectief omdat de haarwortels van iedereen heel verschillend kunnen zijn. Krom, recht, dicht op elkaar of juist niet.

Als alle haarwortels geprepareerd zijn, wordt het receptor gebied verdoofd. (de kale plek waar het haar moet worden ingezet) Alle haren, en dit zijn er honderden tot meer dan duizend worden met de hand ingezet. Ook dit is een heel secuur werk. Iedere haarwortel wordt in een eigen opening van de huid gezet. Deze opening moet gemaakt worden. Dit kan met een mesje (scalpel), een dikke injectienaald, maar ook met een laser. Laser brandt een gaatje in de huid, het is niet sneller of beter maar het bloedt minder en dat maakt het werk een stuk gemakkelijker.

Het haar dat ingezet is, hoeft niet gehecht te worden. Eerst valt het haar uit en na drie tot 4 maanden begint de hergroei. Omdat het haar met wortel en al verplaatst is, groeit het haar op de nieuwe plek gewoon door.

Met het bestaande haar gebeurt niets. Laat je een haartransplantatie uitvoeren terwijl je nog haar hebt dan blijft het bestaande haar gewoon uitvallen. Je zult dan meerdere keren een haartransplantatie moeten laten uitvoeren. Dit is een relatief groot nadeel: telkens een ingreep met kans op littekens en infecties, telkens weer een herstelperiode en ook telkens weer een aanzienlijke uitgave.

Daarom zijn andere methodes, gericht op preventie, vaak een stuk aantrekkelijker. Niets is zo mooi als je eigen haar. En als je kunt voorkomen dat je haar uitvalt en de hergroei van haar- ook op kale plekken- stimuleert is dit een veel betere optie dan een haartransplantatie. Vooral als je nog niet volledig kaal bent kun je prima resultaat krijgen zonder haartransplantatie.

Wil jij je haar terug op een natuurlijke manier zonder operatie ?  vraag ons advies.

Categorie

misschien ook interessant

Tags