De nagelriem: basis voor een gezonde nagel.

Ook de nagel heeft een “wortel”, het gebied waar de nagel gemaakt wordt. Het bestaat uit een aantal stamcellen die zich constant delen tot nagelcellen. Dit gebiedje met de nagelwortel bevindt zich precies onder je nagelriem aan het begin van je nagel. Een klein stukje van de nagelwortel kun je meestal zien, het is het wit gekleurde gedeelte ook wel het ’halve maantje’. De nagelwortel krijgt voeding en zuurstof van binnenuit, via de bloedcirculatie.

De uiteindelijke nagelcellen zijn dood en daardoor compleet doorzichtig. Het roze gedeelte van je nagel is in feite het onderliggende nagelbed. Pas als de nagel loslaat wordt deze ondoorzichtig.

nagelproblemen

De nagelriem beschermt de kwetsbare nagelwortel en is er niet voor niets. Het vormt de afsluiting tussen nagel en de huid. Velen denken nog dat ze de nagelriem moeten verwijderen of terug  duwen. Sommigen omdat de nagel zo meer zuurstof zou krijgen, anderen omdat ze simpelweg de nagelriem niet mooi vinden. Toch moet je heel voorzichtig zijn. Als je de nagelriem beschadigt of  -erger nog-  helemaal verwijderd, is de nagelwortel niet meer beschermd. Vocht, schimmels en bacterien kunnen binnendringen en infecties en ontstekingen veroorzaken. Met een heel lelijke nagel tot gevolg en dat is wel het laatste dat je wilt.

Dus laat de nagelriem met rust ! en wil je ondanks dit toch iets doen ga dan heel voorzichtig te werk als volgt. Zorg dat je nagels en nagelriem vochtig zijn, bijvoorbeeld na bad of douche. Rol met en tipje van je handdoek voorzichtig over je nagel van uiteinde naar begin en verwijder zo het te veel aan nagelriem. Maar pas op: nooit te veel ! Gebruik vooral geen (vieze- want vol met bacteriën-) schaar of vijl en bijten aan je nagelriemen is helemaal uit den boze.

Zo krijg en hou je mooie en sterke nagels. Wil extra glanzende en sterke nagels ? probeer eens onze geheel natuurlijke nagelcreme (klik)

4 Reacties

Avatar
Harry Hewitt 27-12-2017, 23:36

Geachte Dame / Heer,

Indien je een infectie hebt (hoek van nagel bruin, opgezet en pijnlijk. Dit waarschijnlijk vanwege verwijderde nagelriem.
Hoe kan je dit oplossen? Met herhaaldelijk een soda badje? En herstelt je nagelriem zich? Kan je dit proces helpen?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord
Met vriendelijke groet
H.C.Hewitt

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 28-12-2017, 12:42

ja een sodabadje 1x per dag helpt doorgaans goed. wel is het aan te raden in het vervolg de nagelriem niet meer te verwijderen, de nagelriem kan herstellen maar geeft het plm 1 maand de tijd

Reageer
Avatar
c.hasselaar 28-06-2014, 21:56

Jammer genoeg is er geen oplossing tegen nagelbijten wil er graag .hebben jullie een oplossing ?hoor van u

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 02-07-2014, 21:59

nee, ook wij hebben geen behandeling tegen nagelbijten

Reageer
certificaat World Trichology Society certificaat World Trichology Society drs. Plinck
dokter Plinck is lid van World Trichology Society
World Trichology Society
BIG registratie drs Plinck BIG registratie drs Plinck