Dieet en haaruitval; wat je niet wilt.

Dieet en haaruitval gaat vaak samen en een  slecht of een niet toereikend dieet wordt vaak over het hoofd gezien als oorzaak van haaruitval en kaalheid.  Haar bestaat uit keratine, een eiwit waarvoor aminozuren en vitamine B van essentieel belang zijn. Een tekort aan de noodzakelijke bouwstoffen hoeft niet heel opvallend te zijn, bijvoorbeeld bij stress neemt de behoefte aan bouwstoffen toe, vaak zonder dat je dit merkt. Het goede nieuws is dat je al met kleine aanpassingen een goede verbetering kunt bereiken.

Veel afslankkuren houden geen rekening met een evenwichtig voedingspatroon. Zelfs vet in de voeding speelt een rol ! Vooral een dieet met zo min mogelijk vet en een laag calorische waarde (soms maar 500kcal per dag) gaat hieraan voorbij. Je krijgt dan echt te weinig bouwstoffen binnen en de aanmaak van nieuwe haren wordt zo belemmerd. De gewone haaruitval -iedereen verliest plm. 100 haren per dag- wordt zo niet meer gecompenseerd. Gevolg: je haar valt uit, herstelt niet en wordt dunner. Meestal gebeurt dit zo´n 3-4 maanden na begin van het dieet.

Crash Dieet. Een voorbeeld is een crash dieet. Een crash dieet is bedoeld voor een korte periode en bevat onvoldoende voedingstoffen. Vooral na een langere periode crash dieet kun je problemen met je huid en haren krijgen. Het is bekend dat een snel gewichtsverlies en een lage inname van eiwitten kunnen leiden tot telogeen effluvium. Dit is een soort versterkte ´rui´periode maar in dit geval een onnatuurlijke.  Crash dieet en haaruitval is geen onbekend verschijnsel, volg je een crash dieet dan is het zeker raadzaam een diëtist of je huisarts te raadplegen.

dieet en haaruitval

Eetstoornis. Bij eetstoornissen zoals anorexia kun je als symptoom haaruitval zien. Anorexia komt vaker voor bij vrouwen. Behandeling van deze eetstoornis leidt doorgaans ook tot herstel van de haargroei.

Voedingstekort. Vitaminen, mineralen en sporenelementen zijn van essentieel belang voor een goede haargroei. Als je een tekort hebt aan bijvoorbeeld ijzer of zink kan dit resulteren in haarverlies. Als je te weinig rood vlees of groene groenten eet kun je een ijzertekort oplopen. Ook hier geldt dat in sommige omstandigheden je lichaam meer behoefte heeft aan deze stoffen. Bijvoorbeeld tijdens en na een ernstige ziekte, een chronische aandoening, een infectieziekte en stress.

Als je denkt dat dieet en haaruitval bij jou een rol speelt overweeg de volgende stappen:

dieet en haaruitval
  • hou gedurende een week een dagboek bij waarin alles wat je eet of drinkt. Dit geeft een goede aanwijzing of je voeding voldoende is of niet.
  • kies voeding rijk aan vitaminen mineralen en andere bouwstoffen: veel fruit, (blad)groenten, volkerenproducten, vis, schaaldieren.
  • neem en voedingssupplement. Het liefst met natuurlijk ingredienten: deze worden het best door het lichaam opgenomen. Let op aminozuren en Biotine.
  • laat je haar onderzoeken. Vaak is het zo dat je zelf al haarverlies of dunner wordend haar bemerkt terwijl de omgeving nog niets ziet. Je kunt dan gaan twijfelen, maar als je te lang wacht kan je al veel haar hebben verloren en is het veel moeilijker er nog iets aan te doen. Wacht niet te lang, een haarwortelonderzoek laat heel duidelijk zien als er iets mis is met je haar. (Onze kliniek is gespecialiseerd in haarwortelonderzoek: klik hier )

15 Reacties

Avatar
Kim 08-10-2020, 03:55

Mijn haar valt uit. Ik heb al eerder een periode gehad waarin mijn haar qua dikte afnam met tenminste de helft. Ben nu enige tijd geleden begonnen met intermitted fasting en ontbijt niet. Kan het zijn dat mijn haaruitval hierdoor veroorzaakt word?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 14-10-2020, 15:12

een al te strikt dieet kan een nadelige invloed hebben op de haargroei, zorg voor voldoende inname van vitamines en mineralen,

Reageer
Avatar
cathy 02-12-2019, 15:29

hallo,
wat kan er best gedaan worden na crashdieet om haar te herstellen? In plaats van een mooie haardos blijft er nauwelijks iets over.

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 02-01-2020, 11:18

ik raad onze natuurlijke multivitaminen aan : https://haarkliniekshop.com/vitamines/natuurlijke-multivitaminen

Reageer
Avatar
Rami 19-01-2021, 22:01

Dag meneer,

Ik heb 16 jaar en Ik heb voor 4 maanden lang een crash dieet gevolgd. Ben er door 26 kilo afgevallen maar mijn haar is veel dunner en begon uit te vallen. Ik ga weer beginnen met een normaal dieet van 3 keer eten per dag. Gaat mijn haar zich weer herstellen? En zo ja hoelang heeft het ongeveer nodig?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 25-01-2021, 09:02

ja je kunt ervan uitgaan dat je haar zich weer herstelt, dit duurt plm 6-9 maanden, succes !

Reageer
Avatar
dan 02-01-2019, 10:01

goedemorgen, hopelijk kan ik nog een antwoord krijgen. mijn zoontje van 1,5 heeft lang een onbehandelde eetstoornis gehad. een jaar lang aangekeken, waarna hij een sonde heeft gekregen. hoe lang duurt het in dat geval tot dat er weer haar groeit?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 02-01-2019, 18:32

plm 6-9 maanden

Reageer
Avatar
gea 25-03-2018, 16:45

Lastige vraag. Besmet met giardia parasiet, 4 weken erge diaree en lang in het ziekenhuis gelegen omdat ik ook een nieuw knie gekregen heb. Natuurlijk wordt je volgestopt met bloedverdunners en ontstekingsremmers. Slechte combi volgens mij. Kreeg flinke haaruitval. Kreeg proteine drank maar daar zat zoveel suiker en lactose in dat ik dat niet kon verdragen. Dus nam het niet meer. Spierkracht kwam niet echt op gang. Nu mijdt ik de lactose en merk dat ik dus weer sinds gisteren enorme haaruitval heb. Het is echt heel dun. Vandaag begonnen met protifar. Zou dit een oplossing kunnen zijn? En wat is de verwachting? Ik wordt hier echt verdrietig van.

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 27-03-2018, 18:18

door de infectie en diarree kun je inderdaad haaruitval krijgen. Het duurt een tijd voordat de haargroei herstelt, gemiddeld 6 tot 9 maanden nadat de infectie verdwenen is. helaas is het niet mogelijk dit herstelproces te versnellen

Reageer
Avatar
Sas 19-07-2017, 11:48

Ik heb 2 keer een heel zwaar crash dieet gevolgd. Voor dat ik hieraan begon had ik een hele dikke bos met haar. Maar erna is het heel dun geworden en ook niet meer herstelt. Het is inmiddels al meer dan 2 jaar geleden dat ik de laatste keer een dieet heb gevolgd. Is er nog kans op herstel ?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 21-07-2017, 18:16

het had met plm 1 jaar hersteld moeten zijn , er kan nu ook iets anders aan de hand zijn

Reageer
Avatar
ar 16-06-2016, 16:13

Hoi , Heb inderdaad last van haaruitval. Ben januari begonnen met een dieet en ben 8 kilo afgevallen. Mijn haar valt sinds 2 maanden uit en wordt steeds dunner. Dus wat betreft 3-4 maand regel klopt dit inderdaad.

Ik ben klein 1.67 en weeg 59 kilo. Prima gewicht bij mijn lengte. Ik eet verder super gezond en neem 1400 / 1500 kcal per dag met genoeg eiwitten. Ik ben stabiel in gewicht en eet dus gezond. Nu is mijn vraag hoe lang haaruitval gemiddeld aanhoudt.

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 27-06-2016, 14:46

het kan nog een aantal maanden aanhouden , en het duurt een jaar gemiddeld voordat het haar weer hersteld is

Reageer
Avatar
robert 22-01-2013, 08:52

dieet en haaruitval gaan vaak samen. twee onderwerpen. houd(t) je haar gezond

Reageer
certificaat World Trichology Society certificaat World Trichology Society drs. Plinck
dokter Plinck is lid van World Trichology Society
World Trichology Society
BIG registratie drs Plinck BIG registratie drs Plinck