Vet haar in de zomer.

Vet haar wordt veroorzaakt door een te grote talgproductie van de talgklieren.
Iedere haar heeft een talgkliertje. Als je fijn haar hebt, heb je meestal meer haren per oppervlak en dus een grotere kans op vet haar omdat je ook meer talgklieren hebt. Ook steil en sluik haar heeft een grotere kans om snel vet te worden omdat de talg gemakkelijker blijft plakken aan steil haar.

Als je je haar op de juiste manier verzorgt heb je minder kans op vet haar.

Was het vaker. Vooral als het warmer en vochtiger is zoals in de zomer kun je gerust je haar wat vaker wassen, zelfs tweemaal per dag. Ook na het sporten of als je veel gezweet hebt, is het beter extra te wassen. Zo verwijder je de talg van je haren en hoofdhuid. Kies wel de juiste shampoo, want een shampoo die te veel uitdroogt of  irriteert maakt het probleem juist weer erger. Als je je haar wast, wrijf dan ook zachtjes over je hoofdhuid om de talg te verwijderen en laat je shampoo even intrekken. (2 – 3 minuten). Gebruik geen conditioner.

Als je vet haar hebt, voorkom dan dat het in je gezicht hangt. Het vet en de talg van je haren kan ook de huid van je voorhoofd vet maken, de huidporien verstoppen en acne verergeren. Andersom kan de talg van je huid je haar ook vet maken. Reinig je gezichtshuid daarom dagelijks met producten voor een vette huid en gebruik geen verzorgende huidproducten op oliebasis.

Als je vet haar hebt en je laat je haar aan de lucht drogen (dus zonder fohn ) dan hangt het vaak slap en futloos. Fohn je haar na het wassen, maar niet op een hete stand, beter is de mediumstand en koud eindigen.

Borstel je haar niet te vaak want door het borstelen wordt de talg verspreid. Borstel het haar eenmaal per dag en borstel voorzichtig over de hoofdhuid.

Na het wassen van je haar kun je extra talg en vet verwijderen door na te spoelen met water en een scheutje natuurazijn of citroensap. ( een theelepel per kopje water) Talgproductie en vet haar staan onder invloed van hormonen. Sommige anticonceptiepillen beinvloeden de talgproductie maar ook stress ( via stresshormonen). Ben je van pil veranderd of net begonnen en merk je dat je haar vetter wordt, overweeg dan dat de pil de oorzaak kan zijn.

Kies een haarstijl die beter past. Heb je al last van acne en een vette huid zorg dan dat je haar niet in je gezicht hangt. Overleg met je kapper over het beste kapsel voor body en volume.

Succes.

Onze aloe vera shampoo reinigt goed, irriteert niet en uitstekend geschikt bij vet haar (klik)

4 Reacties

Avatar
Hans Verbol 07-04-2017, 15:54

Beste meneer Plinck,

Mijn haar wordt enorm snel vet, na 1 dag het haar niet wassen is het al vet. Ook geprobeerd mijn haar langere tijd niet te wassen, maar het blijft toch weer meteen vet worden na 1 dag. Indien mijn haar vet is heb ik heel veel haaruitval (meer dan normaal). Het valt mij op dat als ik mijn haar elke dag was ik veel minder haaruitval heb. Kan vet haar (veel talg aanmaak dus) ervoor zorgen dat het haar uitvalt?
Verder heb ik geen idee waardoor mij hoofdhuid zo snel vet wordt (misschien hoge testosteronwaardes, hormoonverstoringen)?
Wat adviseert u mij in dit geval?
(overigens ik ben een man van 23 jaar oud)
Hartelijk bedankt voor uw antwoord.

Vriendelijke groet,
Hans

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 09-04-2017, 10:32

nee door vet haar/ vette hoofdhuid kan je haar niet uitvallen, je haarwortels zijn niet gevoelig voor talg. bijna alle shampoos bevatten SLS dat maakt je probleem alleen maar erger. neem onze Aloe Vera HaarWwasgel deze is het meest mild en beschermend voor je har en je hoofdhuid. Om haarverlies te voorkomen is ons Biologisch HaarGroeiserum Man het meest geschikt. je vindt alles hier: https://haarkliniekshop.com/producten/mannen/

Reageer
Avatar
Karin 15-10-2016, 17:32

Beste meneer,

Met interesse heb ik uw artikel gelezen over vet haar in de zomer.
U adviseert dus om elke dag het haar te wassen als je vet haar hebt. Maar overal op internet lees ik dat je juist heel weinig je haar moet wassen als je last van vet haar hebt. Dit om er voor te zorgen dat de talgkliertjes niet teveel worden gestimuleerd.
Ik heb fijn steil haar en snel vet haar. Daarbij ben ik in de overgang en verlies veel haar dagelijks.
Als ik mijn haar 2 dagen niet was, krijg ik jeuk op mijn hoofd.
Kan vet haar ervoor zorgen dat de haarzakjes verstoppen waardoor het haar juist gaat uitvallen?
En worden talgkliertjes juist niet extra gestimuleerd om nog meer vet te maken als je elke dag je haar wast?

Dank u, vriendelijke groet.

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 17-10-2016, 17:16

Nee, door het wassen gaat het haar niet uitvallen.
Voor de meeste shampoos geldt inderdaad: niet vaak wassen, omdat er chemische bestanddelen zoals SLS in zit, dat is erg nadelig voor de hoofdhuid, talgklieren en het haar.

Onze shampoo (=haarwasgel) is volledig natuurlijk en daarmee volledig veilig en je mag het haar er dagelijks mee wassen. Neem onze Aloe Vera HaarWasGel om hoofdhuid te kalmeren en minder vet te laten zijn,
geef het 4-6 weken de tijd, succes
https://haarkliniekshop.com/vrouwen/aloe-vera-shampoo

Reageer
certificaat World Trichology Society certificaat World Trichology Society drs. Plinck
dokter Plinck is lid van World Trichology Society
World Trichology Society
BIG registratie drs Plinck BIG registratie drs Plinck