Oorzaak haaruitval bij vrouwen

oorzaak haaruitval vrouwen

Oorzaak haaruitval bij vrouwen, wat is het mechanisme.
Haarverlies bij vrouwen komt vaak voor en het vrouwelijk patroon van haaruitval (female pattern hairloss)  wordt gezien als de tegenhanger van haarverlies bij mannen ( male pattern hairloss) met voor beide vormen de verzamelterm: ‘alopecia androgenetica’. Toch lijkt nuancering op zijn plaats.  Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de oorzaak haaruitval bij vrouwen anders is dan bij mannen. En er zijn er zelfs die vinden dat het gaat om heel verschillende aandoeningen.

Bij mannen is haarverlies gemakkelijk te herkennen. De haargrens trekt op, de zogenaamde ‘ inhammen’ ontstaan, de kruin wordt dunner en tenslotte blijft alleen een krans van haar over. Bij vrouwen is het patroon van haaruitval heel anders en vaak moeilijker te herkennen. De haargrens trekt niet op maar blijft juist typisch intact. Het haarverlies is veel meer verspreid over het hele hoofd zonder dat er echt duidelijke kale plekken ontstaan. Kenmerkend is wel dat niet alle haren even dik meer zijn. De haardiameter wisselt. Daarnaast treedt bij vrouwen veel vaker dan bij mannen variaties in dit beeld op wat het nog lastiger maakt te herkennen.

Het patroon van haaruitval bij vrouwen is (schematisch) ingedeeld door Ludwig.

oorzaak haaruitval bij vrouwen

Bij mannen speelt het hormoon testosteron een duidelijke rol in de oorzaak van haaruitval. Bij vrouwen is de rol van hormonen in haaruitval veel minder duidelijk. Vanzelfsprekend hebben vrouwen natuurlijk veel minder testosteron ( maar wel een beetje). Maar ook in die omstandigheid dat vrouwen helemaal geen testosteron aanmaken kan er toch haaruitval optreden. Dit is ook de reden dat bloedonderzoek bij vrouwen met haarverlies doorgaans teleurstellend weinig duidelijkheid geeft.
Ook de rol van erfelijke factoren is bij vrouwen veel minder uitgesproken dan bij mannen. Tweelingstudies hebben dit aangetoond. Inmiddels wordt ook steeds duidelijker dat hij vrouwen meerdere factoren een rol spelen in het haarverlies. Factoren als voedingspatroon, stress, de cyclus hebben mogelijk net zo veel invloed als de andere eerder genoemde factoren.

Terwijl men er tot voor kort van uitging dat de meest voorkomende vorm van haarverlies – alopecia androgenetica – voor mannen en vrouwen hetzelfde mechanisme kent,  geeft recent onderzoek steeds meer aanwijzingen dat het toch niet zo eenduidig is. De oorzaak haaruitval bij vrouwen is anders. Gelukkig zijn de behandelingsmogelijkheden van haaruitval bij vrouwen sterk verbeterd. Een hormonale behandeling zal veelal niet nodig zijn en heeft ook veel bijwerkingen. Juist bij vrouwen is het nog meer van belang te letten op alle oorzaken van haarverlies en deze alle aan te pakken. Een succesvolle behandeling zal bestaan uit meerdere componenten: denk aan vitaminen, shampoos, conditioner en natuurlijk  haargroeimiddelen of haargroeibehandelingen.

wilt u weten wat er bij u aan de hand is? Maak hier direct een afspraak

Met de juiste behandeling hoef je je gelukkig geen zorgen te maken en is behoud van je haar en hergroei van gezond en sterk haar veelal binnen handbereik.

Categorie

misschien ook interessant

Tags