Oorzaak haaruitval bij vrouwen

oorzaak haaruitval vrouwen

Oorzaak haaruitval bij vrouwen, wat is het mechanisme.
Haarverlies bij vrouwen komt vaak voor en het vrouwelijk patroon van haaruitval (female pattern hairloss)  wordt gezien als de tegenhanger van haarverlies bij mannen ( male pattern hairloss) met voor beide vormen de verzamelterm: ‘alopecia androgenetica’. Toch lijkt nuancering op zijn plaats.  Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de oorzaak haaruitval bij vrouwen anders is dan bij mannen. En er zijn er zelfs die vinden dat het gaat om heel verschillende aandoeningen.

Bij mannen is haarverlies gemakkelijk te herkennen. De haargrens trekt op, de zogenaamde ‘ inhammen’ ontstaan, de kruin wordt dunner en tenslotte blijft alleen een krans van haar over. Bij vrouwen is het patroon van haaruitval heel anders en vaak moeilijker te herkennen. De haargrens trekt niet op maar blijft juist typisch intact. Het haarverlies is veel meer verspreid over het hele hoofd zonder dat er echt duidelijke kale plekken ontstaan. Kenmerkend is wel dat niet alle haren even dik meer zijn. De haardiameter wisselt. Daarnaast treedt bij vrouwen veel vaker dan bij mannen variaties in dit beeld op wat het nog lastiger maakt te herkennen.

Het patroon van haaruitval bij vrouwen is (schematisch) ingedeeld door Ludwig.

oorzaak haaruitval bij vrouwen

Bij mannen speelt het hormoon testosteron een duidelijke rol in de oorzaak van haaruitval. Bij vrouwen is de rol van hormonen in haaruitval veel minder duidelijk. Vanzelfsprekend hebben vrouwen natuurlijk veel minder testosteron ( maar wel een beetje). Maar ook in die omstandigheid dat vrouwen helemaal geen testosteron aanmaken kan er toch haaruitval optreden. Dit is ook de reden dat bloedonderzoek bij vrouwen met haarverlies doorgaans teleurstellend weinig duidelijkheid geeft. Ook de rol van erfelijke factoren is bij vrouwen veel minder uitgesproken dan bij mannen. Tweelingstudies hebben dit aangetoond. Inmiddels wordt ook steeds duidelijker dat hij vrouwen meerdere factoren een rol spelen in het haarverlies. Factoren als voedingspatroon, stress, de cyclus hebben mogelijk net zo veel invloed als de andere eerder genoemde factoren.

Terwijl men er tot voor kort van uitging dat de meest voorkomende vorm van haarverlies – alopecia androgenetica – voor mannen en vrouwen hetzelfde mechanisme kent,  geeft recent onderzoek steeds meer aanwijzingen dat het toch niet zo eenduidig is. De oorzaak haaruitval bij vrouwen is anders. Gelukkig zijn de behandelingsmogelijkheden van haaruitval bij vrouwen sterk verbeterd. Een hormonale behandeling zal veelal niet nodig zijn en heeft ook veel bijwerkingen. Juist bij vrouwen is het nog meer van belang te letten op alle oorzaken van haarverlies en deze alle aan te pakken. Een succesvolle behandeling zal bestaan uit meerdere componenten: denk aan vitaminen, shampoos, conditioner en natuurlijk  haargroeimiddelen of haargroeibehandelingen.

Met de juiste behandeling hoef je je gelukkig geen zorgen te maken en is behoud van je haar en hergroei van gezond en sterk haar veelal binnen handbereik.

2 Reacties

Avatar
kalopaidi 10-03-2014, 20:31

Ik ben ongeveer een half jaar geleden gediagnosticeerd met alopecia androgenetica (nu nog fase 2) door mijn dermatoloog en dat is bevestigd door haarkliniek Intermedica. Bij Intermedica is mij verteld dat vitamines, dieet en specifieke shampoos onzin zijn. Alleen het slikken van een bepaalde anticonceptiepil en dutasteride zouden kunnen helpen. Aangezien je als vrouw laatstgenoemde niet meer mag slikken, is er feitelijk niets meer aan te doen. Dat is als vrouw van midden dertig nogal een hard gelag aangezien ik al zoveel haar verloren heb. Hoe kan het dat jullie zo’n andere boodschap brengen? Is er bijvoorbeeld wetenschappelijk materiaal voorhanden?

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 11-03-2014, 16:43

het is jammer dat intermedica geen haarwortelonderzoek (trichogram) verricht, maar alleen foto’s maakt. Dit maakt de voorspellende waarde een stuk geringer. Ook is het jammer dat intermedica veel waarde hecht aan hormoonblokkers zoals dutasteride die veel bijwerkingen hebben en waarvan is aangetoond dat deze bij vrouwen niet werkzaam zijn (en geheel terecht aan vrouwen niet kunnen worden voorgeschreven) Gelukkig zijn er wel degelijk andere behandelmethodes waarvan de werkzaamheid wetenschappelijk is aangetoond. u vindt meer informatie op deze blog ( met de link naar relevante wetenschappelijke publicaties)

Reageer
certificaat World Trichology Society certificaat World Trichology Society drs. Plinck d kok tricholoog, specialist haaruitval
dokter Plinck en D Kok, tricholoog zijn lid van World Trichology Society
World Trichology Society
BIG registratie drs Plinck BIG registratie drs Plinck