Haarverlies bij mannen. Fabels en feiten

Menig man is trots op zijn haar, dus als het begint uit te vallen kan dat veel impact hebben. Je raakt niet alleen je haar kwijt maar ook  een stukje identiteit. Ik merk dat zeker bij mannen het probleem vaak wordt afgedaan met een lach, omdat mannen kennelijk van zichzelf vinden dat ze er zich eigenlijk niet druk over mogen maken. Haarverlies bij mannen biedt ruimte voor veel speculaties, fabels en bakerpraatjes. Even wat feiten en fabels op een rij.

wat is de oorzaak van haarverlies bij mannen ?

 • Haaruitval komt van moederskant.
  Niet alleen maar waar. Mannelijke kaalheid ( alopecia androgenetica) is erfelijk. De genen die haaruitval veroorzaken kun je van je beide ouders krijgen, dus niet alleen van je moeder. En ook is er niet één ′haaruitval gen′ maar meerdere, waardoor het moeilijk is te voorspellen wat jouw kansen zijn op haarverlies.

 • Hoeden, petten, je brommerhelm etc veroorzaken haaruitval
  Niet waar. Een haar kan niet  ‘ stikken’ of op welke manier dan ook door helm of pet in gevaar komen. Een haar krijgt de voeding van binnenuit ( via bloedvaatjes in onderhuids bindweeefsel) en alles aan de buitenkant staat daar helemaal los van.

 • Een handvol haarverlies per dag leidt tot kaalheid.
  Ja en nee. Belangrijker dan het haarverlies op zich is het feit of er wel genoeg haren terugkomen. Want in normale omstandigheden wordt het haar constant vervangen, een haar valt uit en groeit weer aan. Pas als er langdurig meer uitval is dan aangroei wordt je haar op termijn dunner.

 • Haarverlies wordt veroorzaakt door haarproducten zoals , wax, gel etc
  Niet waar. Door haarwax, -gel , schuim of andere haarproducten kan je haar niet uitvallen of beschadigd raken. Maak je dus geen zorgen over het gebruik van deze producten. Maar wil je liever een 100% natuurlijke haarwax of haargel? kijk in onze webshop 100% natuurlijke haarwax kijk in onze webshop 100% natuurlijke haargel

 • Een borstel is beter dan een kam.
  Waar. Een borstel is beter voor je haar, maar wel een borstel met echte natuurlijke haren . Deze beschermt je haar, zorgt dat de beschermende schublaag netjes gesloten blijft en masseeert de hoofdhuid, wat haargroei stimuleert. Een kam heeft deze eigenschappen niet, en een kam van kunststof kan je haar statisch maken.

 • Knippen of scheren zorgt voor betere ( sterkere) haargroei
  Niet waar. Was het maar zo simpel dan zouden er geen kale mensen zijn. Haarverlies bij mannen wordt veroorzaakt door een probleem in de haarwortel en deze bevindt zich in de huid. Knippen  en scheren gebeurt aan de buitenkant van het haar en heeft dus niks te maken met de haarwortel. Je haar gaat echt niet beterof sneller groeien als je het scheert of knipt. Wel voel je een stoppeltje naderhand waardoor het lijkt alsof het sterker is.

 • Haarwassen is slecht voor je haar.
  Waar en niet waar. Dit is een iets ingewikkelder verband. Heb je gezond en sterk haar dan maakt het niet zo veel uit hoe vaak je je haar wast en met welke shampoo. Heb je al een haarprobleem dan is het helemaal anders.  Je haar is gevoelig voor natriumlaurylsulfaat wat in bijna alle shampoos zit.  Deze chemische toevoeging droogt je haar uit en maakt het bros en breekbaar. Gevolg: je haarprobleem wordt groter. Naast haaruitval krijg je nu ook afbrekend haar, vaak al in de huid.

 • Haarverf veroorzaakt haaruitval.
  Waar. Hoewel er strikt gesproken geen sprake is van haaruitval maar van afbrekend haar door beschadiging. Het resultaat is hetzelfde: minder haar. Het zijn de chemische behandelingen (verf, permanent, ontkroezen) die slecht zijn voor het haar. Een natuurlijke verf zoals henna is al een heel stuk veiliger voor je haar.

 • Haaruitval heeft te maken met wat je eet.
  Waar. Natuurlijk is het belangrijk voor een gezonde haargroei dat je gezond eet. Kijk eens kritisch naar wat je eet en of je dagelijks wel voldoende vers fruit en verse groenten eet en niet te veel gefrituurd voedsel. Maar andersom geldt wel dat je haarverlies bij mannen niet simpelweg kunt bestrijden door gezonder te gaan eten. Er is meer nodig.

 • Stress veroorzaakt haaruitval.
  Waar tot op zekere hoogte. Langdurige stress of plotse heftige stress kan leiden tot versneld haaruitval. Maar in dit geval is het niet blijvend en herstelt de haargroei meestal weer na verloop van tijd.

 • Hormonen hebben geen verband met haaruitval.
  Waar in principe. In veruit de meeste gevallen van haarverlies bij mannen wordt dit niet veroorzaakt door een afwijkende hormoonspiegel en levert bloedonderzoek helemaal niets op. Je haar zelf (de stamcel) is extra gevoelig voor bepaalde hormomen zonder dat de hormoonspiegel in het bloed zelf afwijkend is.  Alleen bij uitzonderingen of bepaalde omstandigheden (denk aan vrouwen en zwangerschap) spelen hormonen een rol, maar het patroon van haaruitval is dan wel anders.

 • Anabole steroiden hebben geen invloed op het haar.
  Niet waar. Anabole steroiden die bijvoorbeeld in sportscholen populair zijn (meestal in het illegale circuit) hebben veel bijwerkingen. Meestal worden anabolen in te grote hoeveelheden gebruikt en veroorzaken dan haaruitval bij mannen.

Ben je geïnteresseerd in onze nieuwste behandeling van haar verlies bij mannen klik hier, of kijk in onze webshop

Afspraak maken ? aanvraag direct advies  
of stuur je vragen naar vraag@haarkliniek.com . Wij beantwoorden deze graag.

 

Categorie

misschien ook interessant

Tags