Schadelijke effecten haarverf

Het gezondheidsrisico van haarverf  is tot zekere hoogte nog onbekend. En of er een verband is met kanker is nog controversieel. Maar haarverf bevat veel chemische bestanddelen die potentieel schade kunnen toebrengen zoals allergieën. Feit is ook dat zeer veel kappers last hebben van handeczeem en huidproblemen door haarverf en andere chemische haarproducten.

Als je het haar toch graag wilt kleuren is het beter een plantaardige verf te kiezen zoals henna.

Chemische haarverf bestaat in drie varianten: de kleurspoeling die niet doordringt in het haar en gemakkelijk uitwasbaar is. De semipermanente kleur die moleculen bevat die in het haar doordringen. De permanente kleur die diep in het haar doordringt, het oorspronkelijk kleurpigment afbreekt en vervangt voor nieuwe kleurpigmenten.

Gevaarlijke chemische ingrediënten
De potentieel gevaarlijke chemische ingrediënten zijn onder andere PPD (paraphenyldiamine) die allergieën kan veroorzaken (branderig gevoel, huidirritatie maar ook hoofdpijn) en mogelijk kankerverwekkend is. Koolteer wat ook allergieën kan veroorzaken. Hydantoine, een conserveermiddel wat mogelijk immuunstoornissen veroorzaakt. Ammoniak wat toxisch en etsend kan zijn en luchtwegproblemen kan veroorzaken.

Haarververf en kankerrisico
Of haarververf het kankerrisico verhoogd is een discussie die al jaren gaande is maar nog niet tot een eensluidende conclusie heeft geleid. Er zijn onderzoeken die laten zien dat er meer risico is op blaaskanker, maar is meer onderzoek nodig om te bepalen of en hoe groot dit risico is.

Andere gezondheidsrisico’s van haarverf.
Andere gezondheidsrisico’s van chemische haarverf  zijn huidreacties door irritatie of allergie. Gelukkig zelden is een heftige reactie van het hoornvlies wat to blindheid kan leiden.

Heb je een chemische haarverf nog niet eerder gebruikt,  is het beter eerst te testen op je huid bijvoorbeeld een paar druppels in je elleboogplooi om te zien of  je niet overgevoelig bent voor het product .

Chemische haarverf bevat in potentie schadelijke stoffen. Voor jou, je haar en voor het milieu.. Daarom ontraad ik in mijn praktijk altijd het gebruik van chemische haarverf. Neem liever een natuurlijke haarverf zoals henna, en weeg altijd goed af wat je belangrijker vind ; je haarkleur of  gezond haar en een gezonde hoofdhuid.

Categorie

misschien ook interessant

Tags