Haaruitval voorjaar

haarverzorging in de zomer

Haaruitval voorjaar. Je haargroei is niet een continue proces maar er zijn rustperioden, perioden met uitval en perioden met groei. En veel mensen merken in het voorjaar meer haaruitval dan normaal. Je hoeft je niet direct zorgen te maken over je haaruitval, het is een normaal verschijnsel en heeft te maken met de wisseling van de seizoenen. Ons lichaam reageert oa op de verandering van de intensiteit van het zonlicht. Je kunt het zien aan de verandering in de natuur om je heen: na een rustperiode komt in het voorjaar alles weer tot bloei.

Oude haren worden vervangen door nieuwe, wat (logisch) gepaard gaat met haarverlies.(van het oude haar).

Normaal verlies je gemiddeld plm 50-100 haren per dag. In de haaruitval voorjaar ’rui’ periode kan het haarverlies meer dan 100 haren per dag zijn.

De haaruitval die je merkt is diffuus, dat wil zeggen gelijkmatig verdeeld over het hele hoofd zonder dat er echt duidelijk kale plekken ontstaan. De haaruitval kan een paar weken aanhouden, maar niet langer dan 6 weken. Duurt het langer of is je haaruitval niet diffuus, dan kan het een teken zijn dat er iets anders aan de hand is met je haar. In dat geval is het raadzaam je haar te laten onderzoeken, bijvoorbeeld door een haarwortelonderzoek. (trichogram) Een haarwortelonderzoek is een heel goede manier om er achter te komen waar je haaruitval vandaan komt.

Natuurlijk is het altijd belangrijk goed voor je haar te zorgen en zeker tijdens een haaruitval voorjaar ruiperiode.
Gebruik niet te veel shampoo (het beste zijn shampoos zonder natriumlaurylsulfaat – SLS), gebruik een conditioner om je haar te beschermen, (UV conditoners hebben een extra bescherming)  fohn je haar niet te heet (het liefst met koude lucht nablazen) en let op je voeding en vitaminen (B vitaminen maar ook zink). En hopelijk kun je daarna weer genieten van een mooie haardos in de zomer.

Categorie

misschien ook interessant

Tags