Haaruitval voorjaar

haarverzorging in de zomer

Haaruitval voorjaar. Je haargroei is niet een continue proces maar er zijn rustperioden, perioden met uitval en perioden met groei. En veel mensen merken in het voorjaar meer haaruitval dan normaal. Je hoeft je niet direct zorgen te maken over je haaruitval, het is een normaal verschijnsel en heeft te maken met de wisseling van de seizoenen. Ons lichaam reageert oa op de verandering van de intensiteit van het zonlicht. Je kunt het zien aan de verandering in de natuur om je heen: na een rustperiode komt in het voorjaar alles weer tot bloei.

Oude haren worden vervangen door nieuwe, wat (logisch) gepaard gaat met haarverlies.(van het oude haar).

Normaal verlies je gemiddeld plm 50-100 haren per dag. In de haaruitval voorjaar ’rui’ periode kan het haarverlies meer dan 100 haren per dag zijn.
De haaruitval die je merkt is diffuus, dat wil zeggen gelijkmatig verdeeld over het hele hoofd zonder dat er echt duidelijk kale plekken ontstaan. De haaruitval kan een paar weken aanhouden, maar niet langer dan 6 weken. Duurt het langer of is je haaruitval niet diffuus, dan kan het een teken zijn dat er iets anders aan de hand is met je haar. In dat geval is het raadzaam je haar te laten onderzoeken, bijvoorbeeld door een haarwortelonderzoek. (trichogram) Een haarwortelonderzoek is een heel goede manier om er achter te komen waar je haaruitval vandaan komt.

Natuurlijk is het altijd belangrijk goed voor je haar te zorgen en zeker tijdens een haaruitval voorjaar ruiperiode.
Gebruik niet te veel shampoo (het beste zijn shampoos zonder natriumlaurylsulfaat – SLS), gebruik een conditioner om je haar te beschermen, (UV conditoners hebben een extra bescherming)  fohn je haar niet te heet (het liefst met koude lucht nablazen) en let op je voeding en vitaminen (B vitaminen maar ook zink). En hopelijk kun je daarna weer genieten van een mooie haardos in de zomer.

5 Reacties

Avatar
keshia Gastmans 12-05-2017, 21:24

Ik heb heel veel last van haar uitval als ik over mijn haren streel

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 13-05-2017, 19:51

zijn het meer of minder dan 100 gemiddeld per dag ?

Reageer
Haaruitval bij vrouwen: oorzaken en oplossing 23-04-2015, 21:11

[…] is. De meest onschuldige vorm van diffuus haarverlies bij vrouwen is de seizoens haaruitval. In voor – en najaar kunnen er periodes zijn waarin het haar meer uitvalt en dit herstelt zich wee…Ook haarverlies na de zwangerschap is een normaal verschijnsel wat enkele maanden aanhoudt waarna […]

Reageer
Avatar
Leoni 19-11-2015, 13:56

Mijn haar valt heel erg uit word er gek van overal waar ik loop of zit dan zit alles onder

Reageer
certificaat World Trichology Society certificaat World Trichology Society drs. Plinck
dokter Plinck is lid van World Trichology Society
World Trichology Society
BIG registratie drs Plinck BIG registratie drs Plinck