Testosteron en haaruitval.(2)

testosteron en haaruitval, haaruitval, kaal , kaalheid, kale plek, kaalheid bij mannen

Wat is nu precies het verband tussen testosteron en haaruitval ?

Testosteron is bij mannen het belangrijkste geslachtshormoon en speelt bijvoorbeeld een rol bij het libido, spieropbouw en zelfs bij cognitieve functies. Het meest bekend misschien is het verband tussen  testosteron en haaruitval.
Maar testosteron zelf is niet direct de oorzaak van haaruitval en kaalheid. (alopecia androgenetica) . Het is ook niet zo dat kale mannen meer of sterker werkend testosteron hebben. Er is niet zomaar een direct verband tussen testosteron en haaruitval. De mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica) wordt veroorzaakt door een combinatie van erfelijke ( genetische) factoren en testosteron. Alleen de haren die genetisch zo zijn geprogrammeerd zijn gevoelig voor haaruitval. In de haren ( of beter: de haarwortel) wordt testosteron eerst omgezet in dihydrotestosteron (DHT). Dit leidt tot afremmen van de celdeling, inkrimpen van de haarwortel en uiteindelijk tot een blokkade in de haargroei. Het is dus niet zo dat de hoeveelheid testosteron bepalend is voor haaruitval en kaalheid. Het zijn de haren zelf ( de haarwortels) die extra gevoelig zijn voor het testosteron. Deze gevoeligheid is genetisch bepaald. testosteron en haaruitval, haaruitval mannen, hormonen haaruitval man

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval en kaalheid
Van alle vormen van haaruitval bij mannen wordt plm 95% veroorzaakt door alopecia androgenetica. Deze vorm van haaruitval is bij mannen verreweg de meest voorkomende oorzaak van haaruitval en kaalheid. Het is éénrichting verkeer, haar dat je verliest groeit uit zichzelf niet meer aan. Het goede nieuws is wel dat de haarwortel niet afsterft maar alleen uitgeschakeld wordt, wat maakt dat met de juiste middelen hergroei  (‘inschakelen’ ) van normaal haar gewoon weer mogelijk is.

Haargroeimiddelen.
Finasteride remt de aanmaak van DHT. Het is een pil en alleen op recept verkrijgbaar. Omdat het de aanmaak van DHT afremt en daarmee de hoeveelheid DHT afneemt,  worden de gevoelige haren beschermd tegen haaruitval. Maar juist omdat finasteride in het bloed wordt opgenomen remt het de aanmaak van DHT in het gehele lichaam. Daarom kan finasteride bijwerkingen hebben zoals potentiestoornissen. Er zijn berichten dat deze blijvend kunnen zijn. Gelukkig zijn er werkzame middelen zonder (drastische) bijwerkingen. We weten al dat de haarwortel niet afsterft nu weten we ook steeds beter de haarwortel te reactiveren.

testosteron en haaruitval, anti haaruitval man, haaruitval man voorkomen Antioxidanten zijn natuurlijke stoffen die dit kunnen . Antioxidanten nemen de blokkerende stoffen weg (DHT) in de haarwortelcellen waardoor deze weer actief worden. Juist omdat het natuurlijke stoffen zijn,  hebben deze geen bijwerkingen. In Nederland is dit  allemaal nog maar weinig bekend.  Ik merk dit dagelijks aan de reacties en velen geloven simpelweg niet dat haargroeimiddelen bestaan. Jammer, want zo sluit je jezelf wel af van de ontwikkelingen en van de grote vooruitgang die de wetenschap heeft geboekt.

Haar of geen haar , jij kiest ! Advies, haargroeimiddel, haarwortelonderzoek? vraag een consult aan met de Haarkliniek(klik)

25 Reacties

Avatar
J 29-11-2020, 16:54

Beste
ik heb ong. een jaar ziek op bed gelegen.met tussenpozen van enkele maanden en dus weinig bewogen.
Nou is het zo dat ik opeens langzaam grijze haren zie in mijn baard en ook in mijn haar. En ik kwam er laatst achter dat ook haar op mijn scrotum langzaam verkleurd. Ik ben 31 jaar Hoe kan dit?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 21-12-2020, 16:28

grijs worden is doorgaans genetisch bepaald en bij sommigen gebeurt het al op jonge leeftijd

Reageer
Avatar
Branco 17-05-2020, 17:19

Beste,

Ik gebruik androgel omdat ik mede door kanker een laag testosteron niveau heb. Echter vermoed ik dat de gel invloed heeft op mijn haar. Er zit geen kaalheid in de familie alleen lijkt het alsof me haargrens/ inhammen toch groter worden ik vraag me af hoeverre heeft deze gel invloed en kan ik er toch iets tegen doen ?

Alvast bedankt groetjes

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 26-05-2020, 10:03

in jouw geval denk ik net dat de androgel nadelig is voor het haar, waarschijnlijk is heeft het haarverlies een andere oorzaak, neem eerst ons biologisch haargroeiserum man om te zien of dat helpt

Reageer
Avatar
Marco 18-08-2019, 18:50

Als mannen ouder worden neemt het testosteronniveau af en worden ze kaal. Dat begrijp ik niet. Als je minder testosteron hebt, wordt er ook minder omgezet in DHT en zou je dus minder haar verliezen. Hoe werkt dat?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 03-09-2019, 10:43

er is geen 1 op 1 relatie met de hoeveelheid testosteron, testosteron speelt een rol maar het is meer een genetisch bepaalde gevoeligheid voor testosteron/DHT die bepalend is voor kaalheid ( en dan maakt de concentratie niet zo veel uit)

Reageer
Avatar
Xander Noe 05-05-2018, 08:34

Hallo,
Ben al zeker dertig jaar kaal, is het zinvol/ mogelijk om dan een kuur te proberen met het biologische middel? Maw u geeft aan dat de haarwortel niet afsterft maar is bekend hoe lang de haarwortels in takt blijven?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 05-05-2018, 21:51

het zijn stamcellen dus ze sterven nooit af, wel vind ik het altijd belangrijk eerst een haarwortelonderzoek te kunnen doen, u kut hiervoor afspreken via https://www.haarkliniek.com/uncategorized/aanvraag-consult-haarwortelonderzoek-assistent-tricholoog/

Reageer
Avatar
Bert boer 04-05-2018, 09:33

Hoe krijg ik weer groei in mn haar. Als ik goeie shampo gebruik krijg ik weer roos. Wil graag iets om m haarwortels weer te laten groeien.

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 04-05-2018, 11:13

het biologisch haargroeiserum is om het haar weer te laten groeien, voor meer informatie en bestellen zie: https://haarkliniekshop.com/mannen/biologisch-haarserum-man

Reageer
Avatar
Kadir 30-12-2017, 15:51

Bij mij wordt mijn haargrens steeds hoger waardoor mijn voorhoofd steeds duidelijker naar voren komt. Ik heb aan beide kanten steeds dunner haar. Bij mij komt deze kaalheid van mijn moederkant dus genetisch. Hoe zorg ik ervoor dat mijn haar teruggroeit? Of minder uitvalt?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 07-01-2018, 21:03

probeer eerst ons Biologisch Haargroeiserum . https://haarkliniekshop.com/producten/mannen/

Reageer
Avatar
Ramon 11-08-2016, 15:53

Hallo,

Graag zou ik met een kuur testosteron pillen willen beginnen, echter heb ik last van ronde kale plekken (anti-imuum ziekte) hiervoor is geen geneesmiddel zover ik weet. Hebben deze pillen effect op deze plekken? En wat kan ik samen met deze pillen nemen om dit effect tegen te gaan?

Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet,

Groeten,

Ramon

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 12-08-2016, 10:51

als het gaat om alopcia areata dan heeft testosteron daarop geen invloed. wel heeft testosteron zelf als bijwerking haaruitval, daar is niets tegen te doen

Reageer
Avatar
Pieter 08-03-2015, 16:16

Hallo, ik heb verschillende medicijnen tegen epilepsie gebruikt waaronder lange tijd Depakine dit veroorzaakte ook haaruitval. Nu groeit mijn haargrens weer meer naar voren en wordt dichter. Ietsje verder 1 a 2 cm van de haargrens (voorhoofd) af is het nog iets dunner. Hoe kan ik dit stimuleren om sneller te groeien, ik schaam mij hier best wel voor. Ik hoor graag van u. Met vriendelijke groet,

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 09-03-2015, 11:59

depakine kan inderdaad haaruitval veroorzaken, gelukkig herstelt het zich weer na staken van dit middel. Probeer het Biologisch haargroeiserum , succes zie http://www.haarkliniekshop.com voor de producten

Reageer
Avatar
Eric 16-02-2015, 23:24

Bij mijn sport is testosteron erg belangrijk en ik zou het niveau daarvan zelf hoger hebben, alleen heb ik ook pillen tegen haaruitval (verkregen via een kliniek). Betekend het dat al ik testosteron verhogende middelen zal gebruiken mijn haarpillen niet optimaal kunnen functioneren?

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 17-02-2015, 10:53

ja dat klopt inderdaad. extra testosteron zal het effect van de pillen tegen haaruitval verminderen. En extra testosteron zal daarnaast extra haaruitval kunnen veroorzaken

Reageer
Avatar
K 25-11-2014, 20:26

Hallo.

Ik wil het haar weer activeren en het haar goed verzorgen . Want ik heb altijd zoon dik haar gehad en word steeds dunner wat jammer is en is niet genetisch bepaald . Zou je me advies kunnen geven welke producten schampoos etc. Of een medicijn ik daarvoor moet gebruiken inclusief de prijzen .om weer een goede en volle haar bos te krijgen.

Zou u me daar een mail bij willen sturen.

Alvast bedankt

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 26-11-2014, 09:41
Avatar
kish 03-06-2014, 22:36

Ik zou graag willen weten als ik biologische haarserum gebruikt wat ik wil gaan doen of ik dan met het haarspray(zwart) nog de kale plekken kan bedekken of is dat slecht?

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 05-06-2014, 08:35

u kunt gewoon de haarspray blijven gebruiken, dat is niet nadelig

Reageer
Avatar
Julius Luteijn 12-04-2013, 19:33

Haaruitval duidt ook op slechtere vaten en dus een slechtere doorbloeding. Er is ook een grotere kans op een hartaanval. Dit blijkt uit recent onderzoek.

Reageer
drs Plinck
drs Plinck 18-04-2013, 15:21

Het is langer bekend dat in de groep kale mannen hartproblemen iets vaker voorkomt. Dat wil zeker nog niet zeggen dat kaalheid hartproblemen veroorzaakt. Ook de rol van doorbloeding en kwaliteit van de vaten is zeker nog niet volledig duidelijk en de conclusie van een oorzakelijk verband is niet gerechtvaardigd.

Reageer
Avatar
daan 04-04-2013, 13:31

wat voor product zou je kunnen gebruiken dan zodat de haargroei weer wordt geactiveerd?

Reageer
certificaat World Trichology Society certificaat World Trichology Society drs. Plinck
dokter Plinck is lid van World Trichology Society
World Trichology Society
BIG registratie drs Plinck BIG registratie drs Plinck