Haaruitval stress

Haaruitval stress, hoe is die relatie nu precies ?

Als je telkens veel haren op je kussen vindt dan komt een paniekachtige reactie vaak voor. Vooral als het lang duurt -een paar weken of maanden- ga je je zorgen maken dat je kaal wordt: een schrikbeeld voor velen ! Je vindt haren overal, in de badkamer, op de vloer, je kam of borstel zit vol. Het laatste wat je kunt gebruiken als je al gestressed bent is haarverlies, toch ?

Iedereen denkt weleens dat stress haaruitval kan veroorzaken, maar hoe waar is dat ?

Hieronder zal ik proberen uit te leggen wat de rol is van (stress)hormonen en geef ik tips om eenvoudig een juiste balans te hervinden om mooi en gezond haar te houden.

Hoe werkt stress ?
Stress sluipt er vaak in. Je bent nooit klaar, je hebt telkens nog iets te doen en als dat dan gedaan is, geef je jezelf weer nieuwe opdrachten.

Of de opdrachten nu werkelijk gesteld worden of je uit gewoonte nu eenmaal te veel wil doen in een dag, het resultaat is hetzelfde. Je bent constant moe, hebt een gevoel tekort te schieten en achter de dingen aan te lopen of je raakt zelfs depressief.

Hoewel nog niet helemaal opgehelderd, de haarfollikel reageert op stress met een verminderde groei of zelfs een stop in de groei. Je kunt dit merken aan haaruitval 3 tot 4 maanden na een stressvolle gebeurtenis. Het haar kan in strengen loslaten , vaak met een wit puntje aan het uiteinde. Meestal als de oorzaak van de stress wegvalt verdwijnt het haarverlies en herstelt de haargroei weer in de loop van 8 tot 12 maanden. Soms echter houdt het haarverlies veel langer aan en kan het jaren duren.Als je al aanleg hebt voor haaruitval heeft stress een verdere nadelige invloed.

haaruitval stress

Cortisol, is een hormoon dat wordt gemaakt door de bijnier. Het is bedoeld om het lichaam klaar te maken voor plotse acties. Bij gevaar of bedreigende situaties komt cortisol vrij. De hartslag gaat omhoog, energie wordt vrijgemaakt door verbranding van vet en aanmaak van eiwitten. Het lichaam is klaar voort actie ! Het is echter niet bedoeld om langdurig in deze situatie te zijn. Langdurig hoge cortisol spiegels zijn nadelig, voor het lichaam maar ook voor je haar.

Cortisol is een stresshormoon en heeft interactie met andere hormonen zoals adrenaline en testosteron. Een verhoogde spiegel van cortisol zorgt voor een toename van adrenaline, testosteron maar vooral dihydrotestosteron (DHT). De interactie tussen al deze hormonen veroorzaakt een verstoring van insuline, een afbraak van collageen, een afname van de botdichtheid en ook : haaruitval

Als het lichaam te veel stress kent, leidt dit een uitputting van de bijnieren. Hierdoor voel je je zwak, angstig, depressief en kun je je niet goed meer concentreren. Dit kan bij mannen en vrouwen optreden. Maar het effect op DHT bij mannen is groter. Het is juist het DHT dat als het verhoogd is effect heeft op de haarfollikels. De groei raakt vertraagd en kan zelfs helemaal tot stilstand komen, de haarfollikels produceren dan geen haren meer. Daarom leidt stress middels en verhoogd DHT tot vroegtijdig haarverlies of zelfs kaalheid, dit laatste vooral bij mannen.

Voorkomen is beter dan genezen. Al er haarverlies ontstaat door stress is het heel moeilijk het proces weer om te keren.

Voorkom haarverlies
Er zijn gelukkig een aantal simpele regels om haaruitval middels stress te voorkomen. Het belangrijkste is goed voor jezelf te zorgen en lichaam en geest in balans te houden:

  • een goed en regelmatig slaapritme. De meeste mensen hebben 8 uur slaap nodig.
  • 3 maal per dag een gezonde en gebalanceerde maaltijd. Wie ontbijt er nog ? Hoe vaak snack je tussendoor ?
  • Dagelijks een half uur (of liever een uur) beweging: sport, een stevige wandeling. Hoe vaak zit je in de auto terwijl de fiets ook kan ?
  • Dagelijks 4 tot 6 glazen water.

Daarnaast zijn vitaminen en mineralen van belang en essentiële vetzuren en zink. Natuurlijke bronnen rijk aan zink en essentiële vetzuren zijn: oesters, pompoenzaad, noten, eierdooiers , tarwekiemen.

Dus let op : stress kan via de werking van hormonen haaruitval veroorzaken. Hou je levensstijl in de gaten en zoek de juiste balans in werk en ontspanning en let op gezonde voeding.

succes met het tegengaan van haaruitval stress !

118 Reacties

Avatar
Tessa 10-12-2020, 20:33

Hallo,

Ik ben een 30 jarige vrouw en heb sinds een maand heel veel last van haarverlies. Op mijn hoofdkussen merk ik hier niets van. Het is vooral na het douchen of borstelen dat ik meer dan 150 haren verlies. Kun je mij soms vertellen wat de oorzaak hiervan zou kunnen zijn? Volgens mijn bloedresultaten heb ik vit D & zink tekort. Is het mogelijk dat dit komt door dat ik 2 jaar vegetariër ben? Ik slik nu wel zincotabs, fultium D3 en omnivit hairpro tabletten, maar ik heb geen idee of dit zal helpen.
Daarnaast heb ik ook een heel stresserende periode (mei-oktober) achter de rug, maar ik ben over het algemeen wel iemand die snel in paniek raakt. Zou stress ook een oorzaak kunnen zijn? Of misschien omdat er in mijn familie (onder de mannen) ook haaruitval gekend is?

Vriendelijke groet,
Tessa

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 21-12-2020, 16:25

het lijkt me dat er meerdere factoren zijn die een rol spelen, het beste is een haarwortelonderzoek te laten plaatsvinden

Reageer
Avatar
Stefan 27-11-2020, 16:24

Hallo,

Ik had een vraag…heb tijden aan alcohol gezeten..toen veel haaruitval..nu gestopt en veel minder gezonder ook gaan leven..kunnen de haren die zijn uitgevallen ook weer terug komen??

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 21-12-2020, 16:26

ja ze kunnen terugkomen, extra vitamines lijkt me nu heel zinvol: https://haarkliniekshop.com/vitamines/haargroei-man

Reageer
Avatar
Tara 31-08-2020, 09:56

Goedemorgen,
Ik heb sinds 2017 een flinke burnout gehad van een jaar en heb nog steeds daar een angst en paniek stoornis aan over gehouden wat mij nog steeds stress oplevert.
Sinds 2017 heb ik ook heeel veel last van haaruitval. Gelukkig had ik extreem veel haar maar dat is nu zeker al gehalveerd. De haaruitval is overal, ook bij mijn nek op het achterhoofd. Ik zie alleen langs de haargrens bij mijn voorhoofd en slapen dat mijn haar veel dunner is geworden. Bovenop mijn hoofd helemaal niet. Ik heb ook vaak een geïntegreerde hoofdhuid van een beetje rood is en schilfertjes. Als ik mijn haar gewassen heb met anti roos shampoo zonder sls en sles dan blijft er een wit laagje achter op mijn hoofdhuid die ik er met mijn nagel zo vanaf kan schrapen. Sluit dat laagje mijn haarzakjes misschien af? Dat het niet genoeg zuurstof krijgt? Ene maand verlies ik 100 a 120 haren en dan ineens weer een periode van een paar weken dat ik echt nou soms wel 300 haren per dag verlies. Hier raak ik dan weer compleet van in paniek. Ik ben 37 jaar oud en niemand in mijn familie heeft alopecia androgenetica. Mijn ouders zijn beiden in de 70 en hebben een bos haar en mijn broers ook en mijn opas en oma’s zijn met genoeg haar de kist in gegaan. Ik begrijp het gewoon niet. Graag uw mening.

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 16-09-2020, 10:46

nee haren kunnen niet verstikken, voeding en zuurstof komt van binnenuit. wel raad ik af te krabben dit verergert de huidirritatie.
gebruik onze vitaal haarwasgel afwisselend met onze antiroos om de hoofdhuid te kalmeren: https://haarkliniekshop.com/producten/vrouwen/
succes

Reageer
Avatar
stefanie 23-06-2020, 08:02

Ik heb heel dun haar aan de inhammen, zijkanten en helemaal achteraan mn hoofd(meer naar mijn nek toe). De haren groeien ook niet lang meer. De rest van mijn hoofdharen zijn in vergelijking veel dikker. Ik heb de laatste 2 jaar wel regelamtig stress gehad. Ook heb ik tijdens de herfst last van haaruitval. De laatste tijd valt het niet meer zo uit maar er lijken geen nieuwe stevige haren te groeien op de probleemzones. Wat kan ik doen? Of wat is de oorzaak? Ik leef best gezond en neem af en toe supplementen. Sinds een klein half jaar drink ik elke dag groene thee, dit zou haaruitval tegen gaan. Bedankt voor uw advies.

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 06-07-2020, 18:21

groene thee is een goed idee maar in jouw geval mogelijk niet voldoende, ik adviseer ons biologisch haargroeiserum en de vitaal haarwasgel, succes, https://haarkliniekshop.com/producten/vrouwen/

Reageer
Avatar
Esra Gultekin 19-05-2020, 15:14

Hoi, ik heb al 6 maanden lang haaruitval, ik merk dat de uitvallende haren vaak een witte bolletje hebben. Wat betekend dit? Betekend dit dat de haren weer terug komen?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 26-05-2020, 10:05

het witte bolletje is het normale haaruiteinde is is geen slecht teken, normaliter groeit het haar gewoon weer terug

Reageer
Avatar
Iris Verriest 16-06-2019, 17:51

Beste

Sinds augustus merk ik dat mijn haar langs de rechterkant steeds korter is dan aan de linkerkant.
Ondertussen heb ik het al verschillende keren laten gelijk knippen.
Mijn kapper weet er geen raad mee.
Mijn haar valt niet zozeer uit. Maar breekt wel zomaar af.
Eerst dacht ik dat dit aan het gebruik van elastiekjes lag, en heb ik dat een hele periode niet meer gedaan. Maar het afbreken blijft.
De rechterkant is dus helemaal uitgedund. Heel erg want ik ben beschaamd voor mijn eigen haar.

Het klopt inderdaad dat afgelopen jaren heel stressvol waren. Maar ik vind het vreemd te geloven dat dit de oorzaak is van het afbreken. (het haar valt niet uit, maar breekt af…)

Mijn bloedwaarden zijn normaal. Ik weet dus niet goed wat te doen…

Vriendelijke groeten.
Iris Verriest

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 07-07-2019, 20:00

het kan ook te maken hebben met wat je met haar doet: verf, styling, highlights, etc

Reageer
Avatar
Stefan lockhorn 07-05-2019, 15:16

Ik heb haaruival door stress maar vooral mijn inhammen lijden er onder kan dit door stress komen of is het heel raar dat ik inhammen heb door stress
Dankuwel voor uw reactie gr stefan

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 10-05-2019, 14:12

vaak zijn er meer reden voor haarverlies en is het niet alleen stress, wil je nader onderzoek maak dan een afspraak : https://www.haarkliniek.com/uncategorized/aanvraag-consult-haarwortelonderzoek-assistent-tricholoog/

Reageer
Avatar
Charlotte 28-02-2019, 14:47

Beste drs Plinck,
Ik ben 26 jaar. Ik heb altijd zeer fijn en weinig haar gehad, maar zag er toch mooi uit.
Ik heb drie zware stressjaren achter de rug. Ik neem al sinds mijn 16e Elisa Mylan 35.
Vorig jaar was ik hier een tijdje mee gestopt (2 maanden). Nu neem ik de pil terug in.
Sinds september merk ik dat mijn haar nog maar de helft is van wat het vroeger was.
Ik voel me er heel slecht over.
Ben naar de dokter geweest. Bloedtest was helemaal in orde, mijn ferritinewaarde was wel maar net op de ondergrens.
Mijn haar is volgens de dokter overal ongeveer dezelfde dichtheid. Is tot nu toe diffuus.
Ik ben begonnen met minoxidil en ijzersupplementen.
Haaruitval is verminderd.
Mijn haren zijn van diameter echt heel dun geworden.
Kan dit zich nog herstellen? Kan mijn haar terug dikker worden (diameter?)?
Ik durf bijna niet meer buiten komen nu, omdat k me zo hard schaam.
Vriendelijke groeten

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 01-03-2019, 10:46

ja het haar kan gelukkig weer herstellen en dikker worden, dit duurt 6-9 maanden, succes

Reageer
Avatar
Amee 06-02-2019, 19:32

Ik heb na een stress periode veel haaruitval gehad,zeker een jaar Lang bleef mijn haar uit vallen en Ik bleek ook een te kort aan vitamine b12 te hebben,na een jaar injectie te hebben gehad is mijn haaruitval gestopt Maar mijn structuur van mijn haar is niet hetzelfde hoe het was, het voelt heeeel droog aan en een droge hoofdhuid,plus mijn haargroei is ook niet meer hetzelfde het gaat heel langzaam

Gaat dit nog ooit goed komen ??

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 08-02-2019, 12:59

mogelijk ligt het ook aan de haarproducten en haarverzorging, daarom adviseer ik onze aloe vera haarwasgel

Reageer
Avatar
Zonneveld 05-01-2019, 17:46

Hai
Ik ben 18 jaar oud en heb na een heel stress volle periode, met zo 4 paniekaanvallen op een dag, nu al bijna 2 maanden extreme haaruitval ook mijn wimpers en wenkbrauwen vallen erg uit. Hoe lang houd het uitvallen nog aan? Ik ben bang dat er niks meer overblijf en zie ook nog geen nieuwe haren terug groeien. Weet niet zo goed wat ik nu moet doen met Mn haar. Het is heel dun en ook heel erg dood en droog. Heeft u tips? Ik slik al vitamines en mineralen.

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 09-01-2019, 10:49

ik hoop dat de stress voorbij is ( dit was mogelijk de oorzaak), daarna kan het helaas nog 6-9 maanden duren voordat het haar hersteld is. ondertussen kan ik ons biologisch haargroeiserum adviseren: https://haarkliniekshop.com/producten/haargroei/

Reageer
Avatar
stefan lockhorn 01-01-2019, 19:09

dag drs plinck
ik ben een jongen 19 jaar heb op mijn 17.5 een zeer heftige stress periode achter de rug een half jaar later begon mijn haar uit te vallen en een flink stuk dunner heel veel dunner boven op en ook aan de zijkanten het probleem is dat ik nu er ook nog depressief ben bij geworden en nog steeds een hoop stress ik leef in de nacht en ik sport niet en ik eet super onregel matig mijn vraag is als ik alles weer op een rijtje krijg waar ik nu voor ga werken komen mijn dikke haren en mijn inhammen weer terug mijn haren zijn ook om de dag super vettig ik denk dat het door de melkzuur komt want ik heb namelijk een wit laagje op mijn hoofdhuid liggen

Alvast hartelijk bedankt voor de moeite!

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 02-01-2019, 18:32

probeer inderdaad weer zo regelmatig mogelijk te leven, slaap en gezond eten zijn het belangrijkst . Je haar herstelt, geef het 6-9 maanden de tijd voor het herstel. succes

Reageer
Avatar
Miley Van den berge 23-11-2018, 20:33

Dag

Ik ben sinds de zomer vast gesteld met collitis ulcerosa, na een lange cortisone kuur en ook met pentasa erbij begon mijn haar heel veel uit te vallen. Nu is mijn haar super dun en heb ik een kale plek op de achterkant van mn hoofd. Mijn vraag is groeit dit terug? Ik ben gestopt met alle medicijnen sinds eind september en he tvalt nog steeds uit. Ik ben 20 jaar

Groetjes miley

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 26-11-2018, 13:03

ja , het haar kan terugkomen , geeft het herstel plm 6-9 maanden. soms is wel een extra behandeling ( in onze kliniek) nodig

Reageer
Avatar
robbert 15-10-2018, 11:34

IK HEB EEN VRAAGJE IK HEB PSORISASIS KREEG CORTISONE VOOR GESCHREVEN 2 WEKEN GEBRUIKT NU KRIJG IK EEN KAAL PLEKJE OP ME HAAR BEN NU GESTOPT MET CORTISONE GROEIT DAT PLEKJE WEER DICHT HEB HET 2 JAAR GELEDEN OOK GEBRUIKT TOEN IS HET WEL TERUG GEKOMEN GR ROBBBERT

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 17-10-2018, 13:30

meestal is een dergelijke plek tijdelijk en groeit het weer dicht, om helemaal zeker te zijn, moet ik eerst nader onderzoek doen

Reageer
Avatar
Janneke 09-10-2018, 11:43

Beste dokter Plinck,

Ik hoop dat u mij kunt adviseren, na 4 maanden airco op mijn hoofd is mijn haar totaal uitgedroogd en ook mijn hoofdhuid is er niet van opgeknapt. Daarbij had ik enorme haaruitval wat ik altijd zomers heb. Ik was aan de slag gegaan met maskers en anti klitspray.Dat ging prima, zacht en glad haar, Vol met siliconen achteraf en kreeg de hele troep er niet meer uit.De haaruitval is gestopt zoals altijd rond deze tijd en de troep eruit en de kapster raadde mij aan om met babyshampoo te gaan/ blijven wassen om de hoofdhuid rust te geven, dus geen conditoner en geen maskers etc. Maar het wordt droger en droger en breekt heel snel omdat het heel poreus is geworden. Mijn haar is erg droog maar mijn hoofdhuid wordt wel snel vettig. Welk shampoo kan ik nu het beste gaan gebruiken Mijn insziens is het niet verstandig om door te blijven gaan met alleen babyshampoo omdat het haar als maar verder uitdroogt?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 13-10-2018, 17:55

klopt babyshampoo is echt voor baby’s. de volwassen hoofdhuid heeft een heel ander e vetzuursamenstelling en reageert daardoor totaal anders op babyshampoo. ik adviseer onze aloe vera haarwasgel, in dit geval is deze het meest kalmerend en herstellend voor uw hoofdhuid

Reageer
Avatar
Yasmin Mia 04-07-2018, 16:17

Goedendag,

Ik heb destijds veel haar verloren en heb kale plekken bovenop mijn hoofd. hiervoor ben ik geweest naar 2 verschillende dermatologen. De ene zei dat het telogeen haaruitval was en dat het zal herstellen. De andere zei echter dat het ging om Alopecia androgenetica en dus onherstelbaar was. Nu, een paar jaar later ben ik meer gaan letten op de dingen die ik eet, beweging en voldoende slaap en zie heel veel korte haartjes aangroeien op de kale plekken. Ook mijn familie geeft aan grote veranderingen te zien. Kan ik nu hopen dat mijn haren weer voldoende zullen aangroeien totdat de kale plekjes weg zijn? Ik verwacht niet dat mijn haardos weer dik zal zijn als vroeger maar hoop dat de kale plekjes op zijn minst weer bedekt kunnen worden.

Hartelijk dank voor uw antwoord 🙂

Yasmin

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 09-07-2018, 10:08

ook bij alopecia androgenetica zijn de haren niet dood en kan de haargroei gelukkig weer herstellen. gezondere levenswijze is altijd belangrijk en ik verwacht dat dit ook jou zal helpen ( inderdaad meer niet zo vol als eerst maar wel beter dan het was) succes

Reageer
Avatar
Harriet 11-06-2018, 11:17

Beste drs. Plinck,
Momenteel heb ik erg veel last van haaruitval. Ik ben een vrouw van 53 jaar en 8 maanden geleden heeft de gynaecoloog mij de hormoonpreparaten Estradiol en Utrogestan voorgeschreven tegen overgangsklachten. Na een aantal maanden bemerkte ik dat mijn haar zo vreemd zat en dacht ik nog dat het aan mijzelf lag… Maar op een gegeven moment verloor ik dermate veel haar dat ik zeker wist dat het van deze hormoonpreparaten kwam! Ik ben er een maand geleden mee gestopt maar het uitvallen van mijn haar gaat onverminderd door. Algehele paniek!!! Ik ben iemand die erg gezond eet, supplementen gebruikt, sport enz. Ook komt haaruitval niet voor in onze familie (zoals de gynaecoloog aangaf). Denkt u dat mijn haar weer kan teruggroeien na het gebruik van deze hormoonpreparaten.
Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,
Harriet

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 14-06-2018, 16:54

het is lang niet altijd zo dat haaruitval/haargroei afhankelijk is van hormonen. vaak heeft haarverlies een andere oorzaak, wel is het zo dat haar niet zomaar definitief verloren is en na wegnemen van de oorzaak is hergroei met 3-6 maanden te verwachten, sterkte

Reageer
Avatar
Matt 09-05-2018, 11:12

Dag drs E Plinck,

Graag uw advies voor het volgende.
Ik ben een man – 26 jaar. Heb altijd al stevig, dik, krullend haar gehad. Het type haar dat je moeilijk in model kan brengen omdat het zo dik is.

De laatste tijd valt mij op dat mijn haar opvallend dunner is geworden (met name aan de boven- en zijkant). Ik merk daarnaast ook dat de haren van mijn voorste haarlijn veel breekbaarder zijn geworden. Mijn haren hingen vroeger stevig aan elkaar. Nu merk ik vooraan regelmatig afzonderlijke haartjes die heel broos en fijn zijn (ik kan het vergelijken met een fijn draadje). M.a.w.: mijn voorste haarlijn is duidelijk dunner/fijner geworden in vergelijking met een tijdje terug. Toename van haarverlies heb ik niet gemerkt en ook de inhammen zijn niet veranderd. Enkel dunner/breekbaarder.

Nu kom ik uit een periode met regelmatig vrij hevige stressbuien. Door maagproblemen heb ik sinds februari regelmatig last van korte maar vrij intense paniekreacties (hyperventilatie). Gelukkig is sinds kort een einde gekomen aan deze periode en is de stress zo goed als weg.

Nu vroeg ik mij af: 1/ Denkt u dat het dunner en breekbaar worden van mijn haar te maken heeft met deze periode van stress? Of denkt u eerder aan een erfelijke vorm van haarverlies (terugtrekkende haarlijn ofzoiets)?
2/ Is herstel mogelijk? Kan de dikte van het haar opnieuw toenemen?

Alvast bedankt voor uw tijd!

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 09-05-2018, 16:32

het zou heel goed met de stress te maken kunnen hebben. gelukkig herstelt de haargroei weer zodra de stress minder is, ook de dikte van het haar zal dan weer worden zoals het was. Dit duurt plm 4-6 maanden. Mijn advies is eerst deze periode af te wachten.

Reageer
Avatar
Neline 01-03-2018, 09:56

Betse drs E Plinck,

Na de zwangerschap van mijn dochtertje heb ik haaruitval gekregen, alleen dit is al anderhalf jaar aan de gang. Ik ben al bij de huisarts geweest om na te kijken of ik dingen mis, maar dit is niet het geval. Ik heb al verschillende pillentje op natuurlijke wijze gebruikt, maar dit helpt niet. Ik ben veel bezig met mijn haaruitval en heb het idee dat het daardoor in stant blijft. Ik heb het gevoel dat ik mezelf een beetje verlies, omdat mijn haar mijn sieraad was. Wat is denkt u het beste advies voor mij?
Vriendelijke groet,
Neline

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 01-03-2018, 18:43

ik kan het beste advies geven nadat ik een haarwortelonderzoek heb verricht , u kunt dit aanvragen via het aanmeldformulier: https://www.haarkliniek.com/uncategorized/aanvraag-consult-haarwortelonderzoek-assistent-tricholoog/

Reageer
Avatar
Simone 01-05-2018, 21:51

Ha Neline, hier precies hetzelfde aan de hand.. hoe gaat het nu inmiddels met de haaruitval?

Mvg,
Simone

Reageer
Avatar
Mike 26-01-2018, 10:33

Beste dhr Plinck,

Ik gebruik nu bijna 6 mnd finasteride. Op dit moment ervaar ik geen bijwerkingen. Alleen ik slaap ik heel moeilijk in en ervaar serieuze slaapproblemen. Ik lig de hele nacht wakker, heb ondertussen van alles afgewogen wat het kan zijn. Heb de huisarts gebeld en duidelijk gevraagd of het aan de finasteride kan liggen? Die kon dit niet bevestigen, omdat het niet in de bijsluiter staat. Mijn vraag is, heeft u ervaring gehad met patiënten en mensen die niet goed konden slapen door het gebruik van finasteride? (Ik heb overigens besloten om tijdelijk te stoppen met de medicatie, om te zien of de klachten afnemen)

Hartelijke dank,

Mike

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 26-01-2018, 10:57

nee slaapstoornissen door finasteride heb ik nog niet gezien. wel vind ik het verstandig even te stoppen om te zien hoe het dan gaat

Reageer
Avatar
Romano 20-12-2017, 22:38

Hallo

In mijn sport gebruik ik af en toe een kuur maar
Ik heb 4maanden geleden een haartransplantatie gedaan omdat ik kaal werd.
Als Ik testosteron gebruik vallen die ingeplanteerde haren dan weer uit?

Mvg

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 27-12-2017, 17:19

testosteron heeft een nadelig effect op al het hoofdhaar, niet specifiek het getransplanteerde haar

Reageer
Avatar
Mike 25-11-2017, 12:55

Dag dhr Plinck,

Ik gebruik nu 3 maanden finasteride en mijn haar begint nu steeds meer uit te vallen en iets dunner te worden op de plekken waar mijn haaruitval het meest zichtbaar was. Ik lees op veel forums dat het gaat om een shedding? Kan dit kloppen of wil tijdelijk extra haaruitval door finasteride aangeven dat er iets anders aan de hand is?

Bedankt

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 10-12-2017, 14:21

ja shedding kan voorkomen, het oude haar wordt dan vervangen door het nieuwe. wel moet je bij finasteride altijd bedacht zijn op bijwerkingen

Reageer
Avatar
Mike 14-12-2017, 15:59

Beste dhr Plinck,

Bedankt voor uw reactie. Welke bijwerkingen bedoeld u precies (impotentie) etc? Ook ben ik benieuwd of het mogelijk is om te stoppen met finasteride (wat ik nu 4 maanden gebruik) en vervolgens over te schakelen op de mesotherapie, omdat dit veiliger is?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 18-12-2017, 16:32

ja, de bijwerkingen die ik zie zijn potentiestoornissen ( impotentie, verminderde potentie), borstvorming, depressies. Helaas kun je bijwerkingen niet voorspellen en ze kunnen op ieder moment optreden, soms pas na jaren.
ja het is goed mogelijk over te stappen op bijv mesotherapie

Reageer
Avatar
Wouter Man 14-10-2017, 15:05

Hallo Dokter

Vorige jaar was ik begonnen met gezond eten. Ik eet o.a kipfilet, tofoe, tonijn, groente mix, watermeloen appel, eieren ect. Verder doe ik niet aan roken en alcohol drinken. Volgens mij voldoet mijn dieet aan alle vitamine en mineralen. Maar tot mijn verbazing merk ik dat mijn haar steeds dunner en dunner wordt. Kan ik mijn haar dikker maken door alleen gezond te eten? Zoja, wat doe ik verkeerd?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 16-10-2017, 09:27

gezond eten is heel belangrijk maar is niet voldoende om je haar terug te laten komen. Neem extra ons biologisch haargroeisreum dat is wel daarvoor ontwikkeld:https://haarkliniekshop.com/mannen/biologisch-haarserum-man

Reageer
Avatar
mina 14-10-2017, 07:17

hallo
ik ben een vrouw van 47.
ik heb sinds 3 jaar geleden een heftige haaruival.ik moet zeggen dat ik 2 maanden lang een stressvolle situatie in mijn leven had. ben naar dermatoloog geweest en volgens hem heb alopecia androgenetica. daarvoor heb ik minoxidil gekregen. ik heb 2 maanden gebruikt. mijn haar bleef weer groeien en de haaruival stopte. maar na 2 maanden kreeg ik allergie van minoxidil (jeuk) en ik moest stoppen. nu heb ik behoorlijk veel haaruival vooral na douchen. ik gebruik ook vitaminen biotine zink .mijn vraag is of dit ooit stopt .ik heb nu geen stress meer in mijn leven .is mijn haaruival door die stress van 3 jaar geleden of toch alopecia.ik ben ten einde raad. help aub

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 16-10-2017, 09:29

het beste kunt u het aanvraagformulier voor een consult invullen, ik kan dan alles nakijken en u het beste adviseren: https://www.haarkliniek.com/uncategorized/aanvraag-haarwortelonderzoek-advies-assistent-tricholoog/

Reageer
Avatar
amanda 03-09-2017, 16:10

hallo dokter

ik ben radeloos het word bij mij steeds erger dat de harem uitvallen bij mij hebben ze bloedtest gedaan en maak iets teveel testosteron aan
ik ben zelf al dim suplement gaan gebruiken en gebruik regenepure biotin tabletten met saw palmetto tegen haar uitval wat kan ik doen

helpen uw natuurlijke supplementen tegen haaruitval ? help
heb ook een week sugar beats gebruikt werd de haaruitval erger nu weer terug op regenepure biotin

groetjes amanda

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 05-09-2017, 10:49

het beste is het biologisch haarserum te gaan gebruiken, saw palmetto hoeft niet. geeft het 4-5 maanden de tijd . succes. https://haarkliniekshop.com/vrouwen/biologisch-haarserum-vrouw

Reageer
Avatar
Beste Drs E. Plinck, momenteel heb ik veel stress en heb drie haartransplantaties gehad. Ik heb het idee dat mijn getransplanteerde haar aan de voorzijde uitvalt! Kan dat 15-09-2017, 22:43

Beste Drs E. Plinck, momenteel heb ik veel stress en heb drie haartransplantaties gehad. Ik heb het idee dat mijn getransplanteerde haar aan de voorzijde uitvalt! Kan dat?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 18-09-2017, 18:46

doorgaans valt het getransplanteerde haar niet uit. de kans is groter dat er uitval is van het haar dat er al stond op deze plekken.

Reageer
Avatar
Sem 14-10-2017, 03:07

Beste amanda,

Ik was netals jij in paniek tijdens een stressvolle fase in mijn leven (verhuizing, relatieproblemen etc) tot ik op een dag thuis bij mijn ouders was en kruidenwater voor haar met alcohol en menthol als hoofdingedrienten vond. Na mijn haar met shampoo bestaande uit natuurlijke extracten te wassen gebruikte ik het kruidenwater op mijn haar en hoofdhuid, na uitspoelen met lauw water heb ik van a tot z informatie opgezocht over haaruitval. Wat ik realiseerde was dat de stress onnodig was en het alleen maar erger maakte, dus besloot ik me er minder/niet aan te ergeren. Ook troostte ik mezelf dat het nog altijd te implanten is. Maar het belangerijkste is dat ik heb geleerd op mijn voeding te letten, en mezelf ontspannen te houden.. ook wekelijks met een frisse hoofd mediteren. Met frisse hoofd bedoel ik dmv de menthol op mijn hoofdhuid wat ook de doorbloeding ten goede doet. Mn haar is nu gestopt met uitvallen en heb er al vrede mee maar ben benieuwd of het weer zo dik zou kunnen worden als eerst

Reageer
Avatar
Mevr Nijs 23-08-2017, 15:01

Beste Dr.

Ik wil het volgende aan u voor leggen,

Ik ben in een half jaar tijd best veel afgevallen, en daarbij ook last van erg veel stress. Ik heb nu al geruime 3 maanden veel haarverlies, in stroken trek ik het eruit. Mijn haar is erg dun geworden, boven op mijn hoofd ligt het vlak tegen mijn schedel al aan ik maak me zorgen dat ik kaal wordt. Hoe kan ik weten dat dit nog goed gaat komen? Wat kan ik doen? Ik probeer het zo min mogelijk te wassen of te kammen want ik trek zo weer stroken eruit. Hoop dat u me vraag kan beantwoorden! Vr gr Mevr Nijs

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 04-09-2017, 22:11

meest waarschijnlijk komt het door het gewichtsverlies, gelukkig herstelt het dan ook weer. maar geef het 6-9 maanden de tijd.

Reageer
Avatar
Diederik 13-08-2017, 18:09

Geachte lezer,
11 april ben ik gestopt met het gebruiken van Minoxidil 5% en overgestapt naar Finasteride 1MG. Ik was vorig jaar in juni begonnen met Minoxidil en ik boekte aardige resultaten. Alleen ik merkte dat mijn haar weer begon uit te vallen dus ben ik naar de dokter gegaan. Hij zei dat ik minoxidil moest stoppen en verder met Finasteride (om te kijken wat de finasteride doet) Alleen mijn haar blijf nu nog na 4 maanden heel erg uitvallen (meer dan 100 op een dag) en ik heb ernstig dun haar (erger dan eerst). Wanneer stopt het uitvallen en krijg ik de haren weer terug door finasteride? Ik maak me zorgen dat ondanks ik finasteride gebruik mijn haarlijn slecht blijft, omdat ik geen minoxidil meer gebruik. Mijn vraag is dan ook: moet ik minoxidil weer gaan gebruiken of moet ik nog even afwachten wat finasteride gaat doen voor mij? Ik wil dan sowieso overgaan naar nanoxidil ipv minoxidil. Ik ben pas 20 jaar en heb echt ontzettend dun haar wat mij erg onzeker maakt. Graag hoor ik van u wat ik het beste kan doen. Alvast bedankt.
Met vriendelijke groet,
Diederik

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 18-08-2017, 17:24

er is geen bezwaar minoxidil en finasteride tegelijkertijd te gebruiken. meestal duurt het 4-6 maanden vooraf dat het effect van finasteride merkbaar is, dat is ongeveer nu. ben je erg ongerust dat is het aan te raden ook weer minoxidil erbij te gaan gebruiken

Reageer
Avatar
marian 25-07-2017, 13:41

Als ik het goed begrijp is stress een grote oorzaak van dunner wordend haar dus als je je leven lang stress houd komt het dus nooit meer goed ik heb al 30 jaar stress

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 31-07-2017, 17:19

in grote lijnen klopt dat ( als het haar gevoelig is voor stress)

Reageer
Avatar
Karima 24-07-2017, 12:23

Hoi drs E. Plinck,

Ik heb een vraag.

Ik heb laatst mijn haar geverfd waardoor er 2 kleine ronde kale plekken op mijn hoofdhuid zit. Het is nu een maand geleden maar ik zie ook geen haarzakjes. Ik ben zelf 31 komt er nog haar en zo ja hoe lang duurt het. Want ik denk dat mijn haarzakjes ook weg gebrand zijn.

Is er een kliniek in Amsterdam waar ik het kan laten onderzoeken.
Mijn haar groeit best wel snel ik heb al weer een uitgroei alleen bij die 2 plekken zie ik bijna niks kwa groei. (mijn haar)

Ik word hier zo onzeker van .

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 24-07-2017, 17:23

als de haarzakjes inderdaad beschadigd zijn , ie hergroei van haar helaas niet meer mogelijk

Reageer
Avatar
Nina 22-07-2017, 21:42

Beste dokter,

Ik heb de afgelopen maanden enorm veel stress gehad door mij werk. Ik merk nu sinds dir jaar dat ik wat meer haaruitval had, maar sinds eind mei viel mijn haar heel hard uit. Alles lag vol, ik dierf mijn haar niet meer kammen. Nu wacht ik het bloedonderzoek met de resultaten om eventueel na te gaan hoe het zit met de tekorten. Ik denk dat het een combinatie is van de beide dus zowel een vitamine tekort als stress. Ik heb geen kale plekken, maar mijn hoofdhaar is aanzienlijk dunner (ik heb van nature wel al wat fijner haar) maar nu is het echt wel dunnner door dat het zo hard is uitgevallen. Ik vraag me af groeien mijn haren met de tijd weer terug? Ik maak me enorm veelnzorgen hierover, ik ben een jone vrouw van 24.

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 24-07-2017, 17:24

ja in dit geval kan het haar weer terug groeien als de stress minder is en de tekorten worden aangevuld

Reageer
Avatar
Ria langkemper 20-07-2017, 11:47

Dokter ik ben 74 een prachtige bos haar gehad nu 3 kwart weg bloed alles goed de dermeteloog denkt strechs moet ik nu aan een pruik komt mijn haar nog terug ?ik wil graag wat advies

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 21-07-2017, 18:23

als het door stress komt is de kans op herstel groot. wel kan het enige maanden duren. ( is er sprake van alopecia areata ? )

Reageer
Avatar
Lisanne 07-07-2017, 13:17

Hallo Drs Plinck,

Ik heb al zo’n 2,5 jaar last van haarverlies door stress en inderdaad zitten aan de meeste haren die ik verlies een wit puntje.
Nu hoor ik van veel mensen dat dit witte puntje de wortel is en niet meer terug zal groeien als deze er eenmaal uit is.

Klopt dit? Aangezien ik uit uw verhaal begrijp dat ze dan alsnog kunnen terug groeien.

Graag hoor ik van u,

Liefs,

Lisanne

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 17-07-2017, 10:43

ja het klopt en gelukkig kan het har weer terug groeien, soms wel met extra hulp zoals een haargroeimiddel

Reageer
Avatar
joost 07-08-2017, 08:57

Wat voor haargroeimiddel raad u aan bij haaruitval door stres?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 07-08-2017, 13:08

het mooist zou zijn als u de oorzaak van stress kunt wegnemen.

Reageer
Avatar
Sara 02-07-2017, 21:23

Hoi drs. Plinck,

Ik heb een vraag. Ik ben 3 jaar geleden in 3 weken kaal geworden! Na een paar maanden verloor ik ook mijn wenkbrauwen, wimpers, armen, benen, lees alles!
Ik heb een stress volle tijd achter de rug! Ik werkte, studeerde 5 jaar lang en heb een gezin! Nu ben ik onlangs gediplomeerd en ik merk dat de laatste twee maanden mijn wenkbrauwen, en wimpers bijna geheel hersteld zijn. Mijn armen en benen etc ook! Mijn hoofd haar is nu voor het eerst aan het groeien! Wit donshaar wat op sommige plekken nog wit is en op sommige plekken pigment krijgt! Is het mogelijk dat mijn hoofdhaar weer hersteld? En heeft u nog een advies voor mij? Mijn wens is namelijk haar op mijn hoofd! Ik hoor graag uw reactie!

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 17-07-2017, 10:46

het kan heel goed dat er sprake was van alopecia areata. in dit geval kan al het haar weer (gelukkig) weer terug groeien.

Reageer
Avatar
Arjen 22-06-2017, 13:20

Beste drs Plink

Ongeveer een maand geleden heb ik een flinke stressperiode gehad, en tijdens die stress kreeg ik pijn in mijn haar ( de haarzakjes of de huid op mijn hoofd). En ik ga regelmatig met mijn hand door mijn haar, dus dan merk ik dat er redelijk vaak een los haartje of 2 bij zit. Zou het zo kunnen zijn dat dat gewoon normaal is en dat ik nu op normale haaruitval ga letten en daardoor paniek krijg? Het is nu nog het geval dat de huid van mijn hoofd gevoelig is en snel lichte pijngevoelens geeft als ik aan mijn haar zit.
Wanneer heb je nou echt haar uitval? Als je echt 20 haar tegelijk uit ziet vallen, ik wil namelijk echt niet jong(21 jaar) kaal worden door stress. Ik neem sinds kort multivitaminen in waar heel veel vitamine B in zit.

Heeft u advies? Of moet ik het vergeten en zo relax mogelijk blijven?

M.v.g,
Arjen

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 24-06-2017, 14:40

na stress kun je haaruitval krijgen, gelukkig is het niet blijvend herstelt het zodra de stress minder is. Tot 100 haren verliezen per dag is nog normaal

Reageer
Avatar
Dielaila 27-05-2017, 16:46

Hallo, ik had erg last van ijzertekort mijn haar was bijna niks meer van over. Ik had echt veel haarverlies. Nu slik ik ruim 10 maanden ijzertabletten. Mijn extreme haaruitval is wel gestopt. Maar had begin maart een heftige stress aanval gehad dat weken heeft aangehouden aan 1 stuk door. Ik merk ineens dat mijn haar helemaal dun is geworden. Ondanks dat ik niet zoveel haarverlies heb als voorheen. Snap ik moet hoe het kan dat mijn haar weer ineens zo dun aanvoelt. Kan dit te maken hebben met die ene heftige stressmoment van een paar maanden terug? Mijn onderwaarde is wel weer normaal want heb daarvoor bloed geprikt vorige week. Die zit nu op 132. Vorig jaar augustus op 32. Alvast bedankt Mvg Patricia

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 01-06-2017, 16:06

ik denk inderdaad dat het te maken heeft met de stress, het duurt 6-9 maanden voordat alles weer hersteld is

Reageer
Avatar
Iris 15-11-2016, 08:06

Beste,

Ik heb steeds terugkerend probleem, geen haaruitval maar afbreken van het haar, vooral vooraan. Heb wel fijn haar, maar vroeger nooit geen last van gehad. Ik krijg het ook moeilijk in model en valt futloos. Heb wel veel geestelijke stress heeft het daar iets mee te maken? Jammer genoeg zal die stress blijven want door omstandigheden kan ik die niet ontvluchten. Zijn er supplementen die ik zou kunnen nemen? Alvast bedankt

Reageer
Avatar
Tobias slabbekoorn 11-04-2017, 20:04

mijn haar is uitgevallen sinds oktober 2016 ben na 1 week naar de dokter geweest en het zijn stressplekken maar ik weet zelf nie waarvan ik stress heb hoe krijg ik mijn haar het snelste terug?

Reageer
Avatar
lili 12-10-2016, 20:44

beste dr

ik had in 2015 een stress moment en vanaf mei 2015 heel veel haarverlies.ik doe alles om mijn haarbos terug te krijgen maar ze blijven uitvallen.ik heb zelf mijn haar geknipt maar dat helpt ook niet.ben erg bang om kaal te worden.ben een vrouw van 46 .help

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 17-10-2016, 17:11

het kan een tijd duren voordat de haargroei zich weer volledig herstelt na stress. neem ons Biologisch HaarGroeiserum vrouw om haaruitval te verminderen en herstel te stimuleren; succes: https://haarkliniekshop.com/vrouwen/biologisch-haarserum-vrouw

Reageer
Avatar
Fouad 08-10-2016, 14:48

Ik heb zeker Bijna 3 jaar last van haaruitval.. Van mijn zelf had ik echt dik haar erfelijk kan ik echt niet geloven..Het begon op mijn 20e wel na een hyperventilatie stoornis en angststoornissen wat ik op liep ben een tijdje depressief geweest daar door en wat stress gehad, maar vanaf februari maart dit jaar gaat het al een stuk beter en ik beweeg dagelijks ik eet dagelijks fruit en groente en ik drink ook regelmatig water.
Ik heb zeker 50 tot misschien uitlopend 120 haren wat er per dag uitvalt bij mij ook met het haarzakje dat wit puntje is dat erger? Ik heb echt overal wel uitval op de achterhoofd boven en zelfs de zijkanten ik heb vaker me haren laten millimeteren maar het groeiden wel steeds terug maar het werd wel wat lichter overal op de hoofdhuid ik merk nu pas ook dat ik overal wel dunne plekken zie op mijn hoofdhuid en het haar word steeds dunner nu na 2 en halfjaar.. Mijn vraag is dus of het zich nog zal herstellen ooit mijn dik haar weer terug heb? Na een jaar of 1/2/3? Ik heb nu echt aan de zijkanten van mijn hoofd lichte streken boven op mijn hoofd dunnere plekken aan de zijkanten ook dunnere plekken je moet het zo zien dat overal minder haar zit gevuld

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 10-10-2016, 17:12

het witte punt aan je uitgevallen haar is niet erg. of je haar zomaar vanzelf allemaal terugkomt, hoeft niet zo te zijn . soms heb je een extra haaruitval behandeling nodig ; kijk eens op https://www.haarkliniek.com/haaruitval_behandeling/haaruitval-behandeling/

Reageer
Avatar
Doreen 06-10-2016, 19:31

Hallo,
Ik heb sinds juli last van alopecia areata. Dif heb ik een keer eerder gehad na mijn eerste zwangerschap. Bij mijn tweede zwangerschap werd het erger. Uiteindelijk kwamen de haren weer terug en heb daarna nog een aantal kleine plekjes gehad.
Nu 10 jaar later (en in de overgang, ik ben 51) is de ziekte weer terug. Ik ben 2 jaar geleden gescheiden en enorm veel stress gehad!
Ik ben onder behandeling en smeer 2 x per dag cortisone zalf, 2x per dag monoxidil en 1 x per dag dithranol.
Na een week of 7 kwamen er donsharen.
Maar de randen blijven zich langzaam uitbreiden!
Hoe kan dit?
Terwijl er op de plek al donsharen staan?
Hoelang duurt het voordat de donsharen weer echte haren worden?
En wat vindt u van de therapie die ik nu volg!

Groet Doreen

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 10-10-2016, 17:15

aan het begin van de behandeling is hergroei en uitval tegelijkertijd nog mogelijk, het duurt 3-6 maanden voordat de behandeling volledig ingewerkt is. Ik kan hier niet de behandeling van een andere collega evalueren, maar in het algemeen geldt wel dat je voorzichtig en terughoudend moet zijn met cortisonen.

Reageer
Avatar
Tara 12-08-2016, 06:32

Hallo, ik ben 41 jaar en de laatste 8 maanden heb ik een paar keer gewisseld van anticonceptiepil. Daardoor is mijn hoofdhaarstructuur veranderd naar dun en droog. Nu beginnen echter ook mijn wenkbrauwen opmerkelijk uit te dunnen. Ik wijt het maar aandiezelfde pilwisselingen (slik nu 3 mnd Yasmin), hoewel ik ook veel stress heb gehad en nog steeds heb. Het is gestart in het voorste deel van de wenkbrauwen en het lijkt zich uit te breiden naar het middelste deel en waarschijnlijk dus ook naar het laatste deel van mijn wenkbrauwen. Wel vreemd, de haaruitval verspreid zich dus geleidelijk. Is dit een bekend fenomeen? Hoe kan ik het tegenhouden en groeit het haar weer terug?

Dank!

Hartelijke groet,
Tara

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 12-08-2016, 10:54

uitval van wenkbrauwen op uw leeftijd bij vrouwen komt vaker voor, ik denk niet dat er een verband is met de anticonceptiepil. mijn advies is naar de huisarts te gaan want wellicht is nader (bloed)onderzoek nodig

Reageer
Avatar
Fenne 03-08-2016, 11:55

Hallo,
Ik ben een meisje van 16.
Het afgelopen jaar heb ik erg veel angst, stress/paniek gehad door hypochondrische klachten.
Ook heb ik een te traag werkende schildklier. kan ook haaruitval veroorzaken?) ik slik hiervoor wel medicijnen.
Ik merk dat ik de laatste tijd meet haaruitval heb dan normaal, 125-150 haren per dag. Ook zie ik vaak een wit puntje aan zo’n haar zitten. Nu is mijn vraag: groeit dit haar over een tijdje wel allemaal weer terug? Word ik niet kaal?

Mvg, Fenne

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 07-08-2016, 20:09

het witte puntje is gelukkig niet de haarwortel maar het haaruiteinde, ook deze haren kunnen daarom gewoon weer aangroeien

Reageer
Avatar
Maria 01-05-2017, 16:48

Mijn vraag is:: wat als er nu geen wit puntje aan de haar zit? Of is dit eigenlijk altijd zo als een haar afgestoten wordt ( uitvalt ) dat er dan een wit puntje aan zit? Wel of geen puntje, in principe groeit het haar weer terug? Kortom, wel of geen bolletje maakt niet zo veel vrrschil? Ben wat verward hierover nl

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 02-05-2017, 10:56

ja wel of geen wit puntje maakt geen verschil. het witte puntje is het normale uiteinde van een uitvallende (=telogene) haar. de haarwortel zelf (de haarstamcel ) blijft achter in de huid en deze maakt weer een nieuwue haar

Reageer
Avatar
Anoniem 02-08-2016, 19:28

Ik ben een jongen 14 jaar
Als ik me hand door me haar haalt vallen er al wat haren uit elke keer hoe komt dit ik eet altijd goed en gezond hoe kan io dit stoppen of warneer stopt het als ik
Maar geen kale plekken krijg

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 07-08-2016, 20:08

je mag gemiddeld 100 haren per dag verliezen maar in de zomer kan het tijdelijk wat meer zijn

Reageer
Avatar
Shirley Resida 28-07-2016, 23:43

Kan Haarverf met methylbromo ( conserveermiddel ) waar ik allergisch voor ben ( is getest) en/ of Ammoniak ( niet bij mij getest ) in Haarverf de veroorzaker zijn van extreem haaruitval ?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 01-08-2016, 17:48

het kan zeker een oorzaak zijn ( het haar breekt af), maar het hoeft niet de enige oorzaak te zijn

Reageer
Avatar
Loes 13-07-2016, 09:30

Na 5 jaar darmklachten en erg slechte voeding (oa ijzer/vitamine tekorten) is mijn haar erg dun geworden.
Sinds 1,5 jaar gaat het weer heel goed, kan alles weer eten en zover ik weet geen tekorten meer.
Mijn haar lijkt wel iets te zijn aangegroeid (kortere haartjes tussendoor, bovenop wat voller), maar het blijft erg dun en slap. Kan het zich na zo lange tijd nog verder gaan herstellen of is dit wat er van over is..?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 13-07-2016, 18:41

het herstel kan tot 1 jaar duren, bij jou is het langer geleden, mogelijk is nu inderdaad wat nu wat ervan over is

Reageer
Avatar
bassie 08-07-2016, 17:34

Hallo heb al een halfjaar veel mental stress de hele dag door, ziet dat ook aan mijn haar voelt dunner aan en is futloos. veel uitvallen. komt dat goed

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 11-07-2016, 12:34

ja gelukkig herstelt de haargroei weer zodra de stress over is. wel duurt het herstel 6-9 maanden. kijk eens op: https://www.haarkliniek.com/haaruitval/haaruitval-bij-mannen/

Reageer
Avatar
Bruce 30-06-2016, 20:21

Beste Dr Plinck,

Ik ben 34 jarige man van Aziatisch afkomst, tot 9 maanden geleden oktober had ik een volle haardos, waar vrouwen jaloers op zijn 🙂 een maand later zag ik plotseling op de bovenkant van mijn rechterhelft mijn hoofdhuid door mijn lange haren schijnen, aan de linkerkant is het nog lekker vol, ik heb het vermoeden dat het komt door heftige ernstige werkstress(5maanden lang), heb zware acne gehad, was zwaar uitgeput, last van droge mand door gebrek aan speeksel. Nog steeds heb ik veel volume en mijn haar toestand is niet slechter geworden, ook heb ik sinds januari niet veel stress meer. Dus ik weet niet of mijn haaruitval komt door stress of toch door aga? Ik slik nu veel vitamine tabletten met ijzer, alleen duurt het zolang zal mijn haar nog de oude worden of is het voor altijd beschadigd? Mijn omgeving ziet er niks van maar dat komt ook dat ik mijn haar korter heb laten knippen en door slimme styling je er niets van ziet.

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 05-07-2016, 11:16

ik zou het nog even de tijd geven, als het stress is geweest duurt het 6-9 maanden voordat het haar weer hersteld is

Reageer
Avatar
bas 09-06-2016, 16:15

Heb veel psychische stress merk dat haar dunner wordt komt dat nog terug ben 38 jaar

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 10-06-2016, 14:43

stress kan een nadelige invloed hebben op de haargroei, maar gelukkig komt het normaliter vanzelf weer goed als de stress minder is

Reageer
Avatar
Fientje 13-03-2016, 04:42

Beste dokter Plinck,
Ik heb sinds een halfjaar heel veel last van haaruitval. Op mijn kussen vind ik s’ochtends een handvol, tijdens het douchen raakt het doucheputje verstopt, als ik mijn haar 3x kam dan is er 3 keer veel haarverlies. Ik had een dik bos haar en mijn elastiekje sprong altijd bij de 3de draai. Nu heb ik slechts een kwart van wat ik had…. Ik heb de haartjes eens goed bekeken en er is steeds bij elk haartje een wit puntje (ik vermoed de wortel?) Kan het zijn dat ik blijvende schade heb opgelopen (het nooit meer teruggroeien van die haren)? Mijn huisarts blijft het wijten aan stress. Voor de rest zijn alle bloedwaarden normaal.

Alvast bedankt!

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 14-03-2016, 10:53

nee , gelukkig is dat witte puntje niet de wortel zelf maar de haaruiteinde. het kan goed door stress zijn, als het weer wat beter gaat herstelt je haargroei ook weer. Kijk eens op:https://www.haarkliniek.com/haaruitval/haaruitval-bij-vrouwen/

Reageer
Avatar
maichel de wit 25-01-2016, 23:25

Goededag
ik ben 24 en een man nu heb ik enkele maanden hevige stress gehad nu gaat het al weer een maand goed maar merk dat ik veel haar verlies heb en dat het nauwelijks nog groeit. verlies mijn hoofd haar en wenkbrauwen. wat kan ik het beste doen

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 27-01-2016, 10:20

het kan 6 tot 12 maanden duren voordat de haargroei hersteld is na een stressvolle periode. veel geduld dus. gelukkig raak het haar niet blijvend beschadigd door stress.

Reageer
Avatar
Anne 12-12-2015, 01:12

Beste meneer Plinck,

Vanaf het begin van mijn puberteit had ik last van haaruitval (rond mn 12e) De dokter dacht steeds dat het ging om stress. Een aantal jaar later werd gekeken naar mijn ijzergehalte (rond mn 16e) Daar kwam uit dat ik een te lage ijzer had en zelfs bloedarmoede. Na het slikken van ijzertabletten was mn haaruitval gestopt. Waarschijnlijk heb ik al die jaren door ijzertekort haaruitval gehad. Mijn ijzertekort kwam door bepaalde omstandigheden weer terugkeren en dat bracht telkens weer haaruitval met zich mee. Nu gebruik ik medicijnen tegen mn ijzertekort maar ik heb wel veel haaruitval gehad. Ik had in mn jeugd dik en veel haar. Nu heb ik heel weinig haar en heel dun haar dat snel afbreekt ( ik ben nu 24) Ik vroeg me af of u tips had en of de uitgevallen haren weer terug kunnen groeien. Zo ja, hoe lang zal dit duren.

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 17-12-2015, 21:18

het is me nog niet geheel duidelijk hoelang je nu al ijzer slikt en of je ijzerwaarden op peil zijn. Het duurt 6-12 maanden voordat je haargroei weer volledig hersteld is als je ijzer weer normaal is. veel geduld is nodig, sterkte. neem wel onze Aloe Vera shampoo: deze beschermt je haar het beste tegen afbreken. https://haarkliniekshop.com/shampoos-en-conditioners/aloe-vera-shampoo

Reageer
Avatar
Meral 28-09-2015, 16:41

Hallo,

Ik heb ongeveer 1 jaar lang last van haaruitval, en het houd niet op.
Elke dag raak ik meer dan 100 haartjes kwijt.
En ik merk nu dat mijn haren nu ook erg dun is geworden en dat ik meer me hoofdhuid zie.
Ben namelijk meer dan de helft van mij haren kwijt 🙁 ben vaak na dokters geweest maar niks geworden bloedprik enz. Alles was goed bij me.
Kan het ook komen dat ik elke dag stress hep? En komen ze wel weer terug? Of blijft me haren voor altijd zo dun en krijg me ouwe haren niet meer terug? Dat is eigenlijk mijn vraag.

Alvast bedankt

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 05-10-2015, 10:02

wat vervelend . ik kan met goed voorstellen dat je ongerust bent. Bloedonderzoek zegt lang niet alles het gaat immers om de haarwortels. kijk eens op: https://www.haarkliniek.com/haaruitval/haaruitval-bij-vrouwen/. hier staan mogelijke oorzaken en wat we kunnen doen om je haargroei te herstellen. Haren kunnen weer terug komen. succes

Reageer
Avatar
Liever anoniem 17-06-2015, 19:46

Beste drs E Plinck,

Ik ben 18 jaar, en op 17,5 jarige leeftijd merkte ik dat mijn haar dunner werd schuinachter aan de rechterkant van mijn hoofd. Sindsdien is het zich naar voren en onderen gaan verspreiden, en krijg ik nu ook inhammen. Ik ben al ruim 1,5 jaar stevig depressief. Als ik zo’n 5 á 6 minuten door mijn haar wrijf met mijn vingers, krijg ik zo’n 40 haren eruit, maar ’s ochtend’s ligt er geen haar op mijn kussen. Ook vind ik veel haar in mijn handdoek na het douchen. Zal mijn haar zich nog herstellen, en wat kan ik doen? Moet ik naar een dermatoloog?

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 09-07-2015, 16:57

het is niet aan te raden zolang door je haren te wrijven. was het haar om de dag ( 1x maal wassen met weinig shampoo). je mag tot 100 heren per dag verliezen, dus maak je niet ongerust. sterkte

Reageer
Haaruitval bij vrouwen: oorzaken en oplossing 23-04-2015, 21:10

[…] haar hebt. Maar zelf merk je het het beste. Haarverlies kan je zelfbeeld aantasten, onzeker maken, stress  veroorzaken en diverse emotionele reacties […]

Reageer
Avatar
Leila 14-03-2015, 15:41

Dag drs. Plinck,
Ik ben 15 en mijn haar is binnen 2 maanden 2x zo dun geworden. Mijn moeder wijt dit aan haarproducten (haarlak, oliën en serums) maar die gebruik ik nauwelijks. Zelf denk ik dat het komt omdat ik eigenlijk heel mijn leven last heb van stress omdat mijn leven vrij onstabiel is. Kunt U mij misschien vertellen of mijn moeder gelijk heeft of ik? En kunt U mij misschien vertellen wat ik hieraan kan doen (als dit tenminste onde haaruitval valt)?

Alvast hartelijk bedankt voor de moeite!

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 17-03-2015, 14:31

ik denk niet dat je haaruitval door haarproducten komt , vooral omdat je deze nauwelijks gebruikt. op jouw leeftijd- aan het eind van de puberteit- zie je heel vaak een periode van haaruitval en je haar kan veranderen van structuur en kleur. wees niet ongerust, dit is normaal en herstelt in principe vanzelf weer, maar het kan 1-2 h jaar duren. gebruikt onze aloe vera shampoo om je haar zo gezond mogelijk te houden, succes ! https://haarkliniekshop.com/shampoos-en-conditioners/aloe-vera-shampoo

Reageer
Avatar
Agaat Nouwen 02-03-2015, 19:57

Hallo
Door veel stressperiodes in mijn leven heb ik jarenlang bijnieruitputting gehad en veel haarverlies. Nu ben ik al een jaar bezig met natuurlijk herstel. Goede voeding, supplementen en rust. Het gaat al veel en veel beter. Nauwelijks nog stress. Zal mijn haar zich nog herstellen? Ik ben al 41 jaar.
met vriendelijke groet,
Agaat

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 03-03-2015, 10:58

ja, ik verwacht het wel, maar dit kan wel een jaar duren. succes

Reageer
Avatar
Agaat Nouwen 03-03-2015, 15:38

Dag drs Plinck dank u wel voor uw
Reactie. Ik zal geduld toepassen

Reageer
certificaat World Trichology Society certificaat World Trichology Society drs. Plinck
dokter Plinck is lid van World Trichology Society
World Trichology Society
BIG registratie drs Plinck BIG registratie drs Plinck