studie oorzaken van haaruitval bij vrouwen : congresnieuws

haaruitval bij jonge vrouwen : congresnieuws
Haarverlies komt veel voor en kan heel bedreigend zijn. Tijdens het EADV congres in Praag (sept 2012) werd een onderzoek gepresenteerd naar de oorzaken van haaruitval bij jonge vrouwen.

Stress speelt een belangrijke rol. Stress zorgt er voor dat haren te snel de normale groeicyclus afbreken en versneld uitvallen.

  • Voedingsgewoonten. Vers fuit en groenten bevatten flavinoiden, een belangrijke bron van antioxidanten. De flavinoiden spelen een rol in  de bescherming van de haarfollikel en stimuleren haargroei. Inname van te weinig vers fruit en groenten bevordert haarverlies.
  • Onregelmatig cyclus. Een onregelmatig cyclus kan een teken zijn van een hormonale disbalans wat gepaard gaat met haarverlies. Een te sterke menstruatie kan ijzergebrek veroorzaken wat nadelig is voor het haar.
  • Schildklierstoornissen. Deze komen niet heel voor maar bij stoornissen van de schildklier raakt ook de haargroei verstoort.
  • Haar styling en hoofdbedekking. Een hoofdbedekking op zich is niet nadelig voor het haar. Maar een hoofddoek, haarband e.d. die te strak zijn , meerdere lagen heeft of uit synthetisch materiaal bestaat kan het haar laten afbreken. Ook kan het haar afbreken als het te strak in een bijvoorbeeld een paardenstaart  gedragen wordt  of te veel gestyled .

12 Reacties

Avatar
Aelbregt 03-10-2020, 10:45

Beste dokter, ik liet heel recent een haarwortelonderzoek doen, of in elk geval werden er haren uitgetrokken om deze onder de microscoop te legen. Ik ben bang dat deze haren mijn haarzakjes beschadigd hebben. Groeien de uitgetrokken haren terug? Kan een beschadiging van de haarzakjes in zo een onderzoek gebeuren?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 14-10-2020, 15:09

nee, door een haarwortelonderzoek raken de haarzakjes niet beschadigd

Reageer
Avatar
Mari 23-09-2020, 21:16

Beste ,

Ik heb altijd veel haar gehad mooie slag krullen en mende dachten altijd dat ik extensions ging gebruiken. Nu is het zo erg dat je bijna ma scalp er doorheen ziet. Als vrouw zijnde vind ik het verschrikkelijk en voel me erg onzeker. Wat zou de oorzaak kunnen zijn ik ben nu 32 en twee kinderen.
En wat zou ik ertegen kunnen doen. Ik slik extra biotine maar merk helaas niet veel.
Groeten, Mari

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 24-09-2020, 12:45

ik adviseer het biologisch haarserum en de natuurlijke multivitmnainen (gebruik biotine kunt u in dit geval staken) https://haarkliniekshop.com/producten/

Reageer
Avatar
Cansu 11-03-2019, 19:44

Hoi ik heb heel lang haar tot mijn bil ik ben er trots op verf het nooit gebruik alleen met feestjes heel soms de stijltang of krultang. Ik heb wel in korte tijd 2 zwangerschappen gehad en nu verw8 ik de 3e kindje maar ik schrik me rot. Ik ben pas 27 en zie de laatste tijd hele inhammen en een brede middenscheiding k wordt gewoon echt kaal! Wat kan ik hieraan doen het maakt me erg onzeker en verdrietig omdat ik het ook niet kan verbergen de middenscheiding is heel breed geworden ineens.

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 13-03-2019, 09:57

tijdens de zwangerschap heb ik helaas geen behandelingsmogelijkheden,

Reageer
Avatar
Rachel 16-05-2015, 21:59

Hallo, ik heb weinig en dun haar wat kan je hier aan doen? Heb al van allerlei spulletjes geprobeerd uit tsjechie en uit nederland maar niks helpt.. word er onzeker van omdat je van boven af heel duidelijk me hoofdhuid kan zien..

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 18-05-2015, 20:54

er zijn meerdere behadelingsmogelijkheden, het beste is eerst een afspraak te maken voor het spreekuur. zoals je zelf al hebt gemerkt is het niet goed zomaar een middeltje te kiezen. https://www.haarkliniek.com/haarkliniek/persoonlijk-behandelplan-en-kosten/

Reageer
Avatar
Amal 12-04-2013, 21:08

Beste Dhr. Plinck,

Ik draag ook een hoofddoek, nooit strak en draag het al jaren. Pas sinds een jaar begin ik haar te verliezen bij de middenscheiding, het word breder. En dit terwijl ik nog maar 18 jaar oud ben. Hoe komt dit denkt u, ik verzorg mijn haar prima. Ik denk dus niet dat dit te maken heeft met een hoofddeksel.

Mvg,

Reageer
drs Plinck
drs Plinck 15-04-2013, 09:35

op zichzelf veroorzaakt het dragen van een hoofddoek geen haaruitval. Haren kunnen niet stikken. Wel is het beter de hoofddoek niet te strak te dragen, af te doen zodra het kan, en geen synthetisch materiaal te nemen. Dit alles om te zorgen dat het haar niet beschadigd of afbreekt. Merk je nog steeds dat het dunner wordt, dan is het beter het haar te laten nakijken.

Reageer
Avatar
Eva 20-03-2013, 11:57

Dhr. Plinck,

Ik heb in uw eerdere berichten gelezen dat een haar van binnenuit gevoed wordt, en dat het haar zelf een dood vezel is. Als ik nu met een stijltang mijn haren styleer, dan heeft het eigenlijk toch niks met mijn haarwortels te maken.

Was is dan de oorzaak dat ik dan als nog meer haaruitval kan krijgen door het stijleren of föhnen van mijn haren?

Groetjes

Reageer
drs Plinck
drs Plinck 20-03-2013, 12:15

door de styltang of fohnen raakt het haar beschadigt en kan afbreken. Met het blote oog is meestal het verschil tussen uitval en afbreken niet te zien en het gevolg -haarverlies- is ook hetzelfde.

Reageer
certificaat World Trichology Society certificaat World Trichology Society drs. Plinck
dokter Plinck is lid van World Trichology Society
World Trichology Society
BIG registratie drs Plinck BIG registratie drs Plinck