Grijs haar: oorzaak & wat te doen. Grijs haar voorkomen ?

grijs haar voorkomen, gijs haar : oorzaak & wat te doen

Haar verliest zijn kleur doordat de productie in de haarwortel van het pigment –melanine- over de jaren afneemt. Wit haar bevat geen pigment meer en grijs haar nog maar een beetje. Maar niet zo veel als bijvoorbeeld rood, bruin of zwart haar. Het verlies van pigment is niet voor alle haren hetzelfde of op hetzelfde tijdstip. Daarom verloopt het proces van grijs worden geleidelijk. En als men de afzonderlijke haren bekijkt van iemand die grijs is, vindt men een heel kleurenpalet: van de oorspronkelijke kleur tot aan witte haren.

De eerste grijze haren verschijnen meestal aan de slapen. Daarna verspreiden grijze haren zich naar de kruin en later naar de achterkant van het hoofd. Kun je grijs haar voorkomen ?

Overmatig gebruik van koffie, thee, alcohol, gefrituurd/ te vet voedsel kan het proces van grijs worden versnellen omdat de haarwortel gebrek kan krijgen aan de juiste voedingsstoffen.

Let daarom op het volgende:

  • De productie van pigment kan verminderen door een gebrek aan koper. Cashewnoten, amandelen, krab, oesters en zonnebloempitten zijn rijk aan koper.
  • Let op voldoende inname van ijzer en jodium. Vis is een belangrijke bron van ijzer, maar bijvoorbeeld ook wortelen en bananen.
  • Wees voorzichtig met voedsel met veel conserveringsmiddelen en/of kleurstoffen. Dit heeft een nadelige invloed op uw spijsvertering en daarmee ook op de kwaliteit van het haar. Te veel koolhydraten kunnen een nadelige invloed hebben op de anti-oxidanten (welke nodig zijn om de vrije radicalen weg te vangen)

Haarverf heeft niet mijn voorkeur. Maar als het haar geverfd moet worden, kies dan het liefst een natuurlijke haarverf. De meest bekende is natuurlijk Henna. Ook met natuurlijk haarverven is steeds meer mogelijk en komen er steeds meer natuurkappers. Er zijn zelfs heel mooie blond- en zandkleurige tinten mogelijk !

Categorie

misschien ook interessant

Tags