Bijwerkingen haargroeimiddel finasteride

bijwerkingen finasteride

Haaruitval behoort tot de meest voorkomende cosmetische problemen. Dit artikel gaat over bijwerkingen haargroeimiddel finasteride.
Haarverlies kan je zelfvertrouwen aantasten. Je haar bepaalt in hoge mate hoe je er uitziet en kaalheid is moeilijk te verbergen. Haaruitval en kaalheid maakt je doorgaans een stuk ouder en soms krijg je als man het gevoel een minder viriele uitstraling te hebben. Bij mannen kan haaruitval helaas al op jonge leeftijd optreden, soms al met 16 jaar. En met 50 jaar is gemiddeld de helft van alle mannen kaal of kalend.

Ik kan me heel goed voorstellen dat als je je haar verliest dit graag wil tegengaan. Toch is het belangrijk niet over een nacht ijs te gaan en goed alle mogelijkheden te overwegen voordat je zomaar met een behandeling begint. Op internet kun je veel behandelingen vinden. Realiseer je dat er veel aanbieders zijn die veel beloven maar weinig kunnen waarmaken. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het waarschijnlijk ook te mooi om te waar te zijn. Haargroeimiddelen die bij iedereen haargroei garanderen, voor 100% werkzaam zijn en geen bijwerkingen hebben bestaan helaas niet.

Finasteride
Bijwerkingen haargroeimiddel finasteride. Inmiddels raakt finasteride steeds bekender als middel tegen haaruitval hoewel het al enige jaren op de markt is en in het begin zeker bij artsen enige schroom bestond dit zomaar voor te schrijven. Finasteride is een pil waarvan je er dagelijks een moet innemen. Het blokkeert de actieve vorm van mannelijk hormoon:DHT. Omdat je finasteride inneemt, wordt het opgenomen in je bloed en is het werkzaam in je hele lichaam. Dit moet je je wel realiseren dat om alleen omdat je haaruitval (plaatselijk) wil bestrijden je je hele lichaam blootstelt aan hormoonblokkade.

bijwerkingen haargroeimiddel finasteride, haargroei middel bijwerkingen, drs plinck, drplinck drsplinck

links; gyneacomastie. dit wil je niet

DHT veroorzakt bij mannen haaruitval. Finasteride is bij plm 80% van de gebruikers werkzaam . Dat is het goede nieuws. De keerzijde is dat we inmiddels weten dat je niet zomaar (mannelijk) hormoon kunt blokkeren. Toen finasteride geintroduceerd werd leken de bijwerkingen nog mee te vallen, bij een klein percentage voor te komen en te verdwijnen als je het middel niet meer neemt. Helaas heeft de ervaring inmiddels geleerd dat dit allemaal anders is. Je kunt last krijgen van potentiestoornissen (sexueel dysfunctioneren), borstvorming en recent komen er ook berichten over depressieve stoornissen (ook bij gebruik van dutasteride zijn meldingen over depressiviteit. Als je het allemaal optelt niet iets om vrolijk van te worden vooral ook omdat nog helemaal niet duidelijk is dat al deze bijwerkingen zomaar verdwijnen. Er komen steeds meer meldingen van gebruikers die vinden dat de bijwerkingen niet verdwijnen en dat ze dus blijvend last hebben.

In onze kliniek heb ik al enkele jaren gelden besloten finasteride niet meer voor te schrijven aan mannen met haaruitval juist op grond van dit voortschrijdend inzicht. Gelukkig bestaan er andere goede behandelingsmogelijkheden, zonder dat het nodig is hormonen in je hele lichaam te blokkeren.

30 Reacties

Avatar
PB Water 10-03-2021, 14:46

Beste,

Kun je na 1 jaar gebruik finasteride 1 mg alsnog last krijgen van borstvorming?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 15-03-2021, 09:43

ja, helaas kunnen bijwerkingen van finasteride pas na een dergelijke lang gebruik optreden ( terwijl je eerst geen last had)

Reageer
Avatar
Jordy 26-07-2020, 18:16

Ik slik sinds 4 dagen 1 mg finasteride ivm haaruitval, ik ben 24 jaar. Echter merk ik sinds gister dat ik erectie stoornis heb. Komt dit door de finasteride(heb maar 4 x 1mg genomen) of is dit het zogeheten bijsluiter effect? Ik zie u antwoord graag tegemoet.

Ps ik ben vandaag gelijk gestopt met dit middel

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 29-07-2020, 10:30

het is niet waarschijnlijk dat al na 4 dagen 1mg finasteride potentiestoornissen optreden. neemt niet weg dat potentiestoornissen een bijwerking kunnen zijn en bij twijfel is het idd raadzaam te stoppen.

Reageer
Avatar
Ida Jonsson 06-01-2020, 01:10

Overgevoeligheid, dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Gebruik dit middel dan niet meer. Een, zeer zeldzame, ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor finasteride. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt. Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt. Let op Prostaatvergroting is een aandoening waarvan uw arts regelmatig zal onderzoeken of de aandoening goedaardig is of zich kwaadaardig ontwikkelt. De hoeveelheid PSA (prostaatspecifiek antigeen) in het bloed kan hiervoor een aanwijzing zijn. Finasteride verlaagt de hoeveelheid PSA met ongeveer de helft. De test kan daardoor onbedoeld lager uitvallen. Vertel uw arts daarom altijd dat u finasteride gebruikt als u aan uw prostaat wordt onderzocht.

Reageer
Avatar
Mike 24-10-2018, 16:53

Beste Plinck,

Ik heb een jaar lang finasteride gebruikt maar helaas niet de gewenste resultaten bereikt. Ik ben nu overgestapt op dutasteride dit gebruik ik ongeveer 3 maanden. Ik zie dat mijn haar meer uitvalt en dunner wordt op de plekken waarvan ik het meeste last ervaar. Ook gaat dit gepaard met een branderig gevoel, waarvan ik vermoed dat dit een signaal is dat het haar aangedaan is en uitvalt? De hoofdhuid zelf ziet er verder gezond uit maar heb geen idee wat dit eigenlijk betekend? Misschien kan dutasteride bij mij het haaruitval proces versnellen (tegenovergesteld werken of is het een signaal dat het voor mij juist helemaal niets doet of misschien toch wel)? Het blijft moeilijk te beoordelen, dat weet ik maar mijn dermatoloog kan het helaas ook niet verklaren. Daarom vraag ik dit aan u.

Hartelijk dank alvast voor het inspannen!

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 25-10-2018, 20:00

ik denk niet dat de dutasteride het proces versnelt ( of averechts werkt), wel zie ik er regelmatig bijwerkingen van ( maar een branderige hoofdhuid hoort er niet bij). neem onze aloe vera haarwasgel om de hoofdhuid te kalmeren ( vaak is branderigheid veroorzaakt door de sls in shampoos) en kijk eens naar onze andere behandelingsmogelijkheden op : https://www.haarkliniek.com/haaruitval/haaruitval-bij-mannen/

Reageer
Avatar
Mike 13-06-2018, 22:27

Hallo,

3 maanden geleden ben ik gestart met een XL Hair behandeling (een opbouw kuur van 6 behandelingen) hierbij wordt met een steriele naald een oplossing van hyaluronzuur in de hoofdhuid gespoten op het gebied waar dunner is, dit is bij mij rond de kruin. Helaas, merk ik geen vooruitgang ook gebruik ik 9 mnd finasteride. Ik heb het gevoel dat mijn haar op de kruin nog steeds achteruitgaat. Wat moet ik nu doen?

Gebruik ik de finasteride nog tekort om goede resultaten te zien? Moet ik overstappen op evt. dustasteride? Werkt een andere behandeling misschien?

Ik ben 23 jaar en vind het verschrikkelijk om kaal te worden.

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 14-06-2018, 17:32

ik verwacht niet dat hyaluronzuur veel invloed heeft op haargroei, vandaar dat je daar weinig resultaat van hebt gezien. Finasteride is wel een haargroeimiddel, maar het helpt niet bij iedereen en is er kans op bijwerkingen die soms ook vervelend kunnen zijn. gelukkig zijn er andere behandelingsmogelijkheden, het best kun je het aanvraagformulier invullen zodat ik je het beste advies kan geven: https://www.haarkliniek.com/uncategorized/aanvraag-consult-haarwortelonderzoek-assistent-tricholoog/

Reageer
Avatar
Peter 25-05-2018, 14:00

IK ben 42 en ben begonnen met finasteride 1 mg.
Ik merkte dat na 2,5 mnd de shedding begon. Ben nu inmiddels rond de vierde maand en nog steeds shedding.
Ok zie ik dat gezonde haar uitvalt.
Is dit normaal?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 05-06-2018, 12:55

zelf ben ik geen voorstander van finasteride, maar de shedding kan wat langer aanhouden dan 4 maanden en ook kunnen in het beging pas groeiende haren uitvallen ( deze worden later weer vervangen)

Reageer
Avatar
Ischutter 18-12-2017, 22:44

Wat is het verschil tussen de natuurlijke serum van drsplinck en de Nanoxidil van Spectral (Spectral.DNC-N)?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 27-12-2017, 17:17

de bestanddelen zijn geheel verschillend

Reageer
Avatar
Jasper 01-12-2017, 21:13

Beste

Van november 2016 tot oktober 2017 heb ik dagelijks 1 mg Finasteride ingenomen ter behandeling van alopecia androgenetica. Gedurende de eerste maanden van de behandeling is mijn haaruitval sterk verminderd, maar na enige tijd (+- 6 maanden) begon de haaruitval opnieuw.

De afgelopen twee maanden (oktober – november 2017) heb ik wegens een prostaatontsteking geen Finasteride meer ingenomen.

Inmiddels ben ik reeds 14 dagen opnieuw in behndeling wegens zeer ernstige haaruitval; dagelijks een dosis van 2 mg Finasteride. Hoewel de dosis verdubbeld is, valt mijn haar met de dag meer en meer uit.

Is het mogelijk dat je van Finasteride 2 mg eerst een shedding krijgt? Hiermee bedoel ik een periode van meer haaruitval waarin de zieke haren uitvallen en alzo plaats maken voor nieuwe haren?

Ps. Ik ben 19 jaar oud.

Alvast bedankt

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 10-12-2017, 14:30

finasteride werkt niet gelijk, dus als je een tijd gestopt bent , duurt het ook weer een tijd voordat het helpt (plm 4 mmaanden) , wel moet je altijd bedacht zijn op bijwerkingen

Reageer
Avatar
R.H. 12-03-2017, 20:31

Beste,

Vijf jaar lang heb ik finasteride gebruikt. Ik kreeg inderdaad veel haren terug. Maar ik begon me naar te voelen: ernstige slaapproblemen, concentratieproblemen en erg moe (licht duizelig). Dus ging ik er mee stoppen, met de gedachte dat het wel aan de finasteride kon liggen. Ik merkte wel positieve veranderingen (niet in alle opzichten). Binnen no time was ik weer veel haar kwijt. Dus begin ik weer begonnen. Wat gebeurde er vervolgens? Langzamerhand werd ik zwakker en begon ik me ook duizelig te voelen en soms ook misselijk. Ook word ik vaker sneller ziek (griep etc.). Zo ook in december 2017. Daarbij werd de duizeligheid heftiger, waar ik nu nog steeds eeg last van heb. Ondertussen ben ik naar de kno arts, slaappsycholoog geweest, en nu ook de neuroloog. Volgende week heb ik een mri scan (hersenen). Maar de arts zei tot nu toe niets te hebben gevonden. Wie weet wel met de scan, maar dat betwijfel ik. Ik ben nu 3 dagen gestopt met finasteride. Ik heb het idee dat het daardoor komt. De klachten (vooral duizeligheid) zijn nu dus sterk aanwezig. Met veel moeite schrijf ik dit bericht. Is er een kans dat die duizeligheid daardoor komt en is de kans aanwezig dat hey wegggaat? Zo ja wanneer? En hoe werkt dat dan (hoe werkt het proces)? Voor mijn gevoel ligt mijn hormoonstelsel zwaar in de war. Wanneer ik actief ben is het iets minder allemaal (fitness). Heeft dat te maken met testosteron? Ik wil en moet hier van af. Ik ben jurist en kan niet 18 uur per dag voor zoveel maanden hiermee zitten. Dan liever kaal. Het is iig zeker niet psychisch allemaal. Ik verneem heel graag van u.

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 21-03-2017, 12:02

de ervaring leert dat het enkele maanden duurt voordat het effect van finasteride helemaal is verdwenen. geef je lichaam de kans te herstellen en hou rekening met 4-6 maanden succes !

Reageer
Avatar
jesper 06-03-2017, 13:02

Hallo,
Is het mogelijk om finansteride zelf aan te schaffen, of kan je het alleen maar krijgen via je huisarts?

Met vriendelijke groet, Jesper

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 06-03-2017, 17:56

nee, kan niet zelf, gaat alleen via recept (huisarts, dermatoloog)

Reageer
Avatar
Alfred Verdert 14-06-2016, 22:26

Beste Drs E. Plinck,

Mijn naam is Alfred en ik ben 23 jaar oud. Ik merk sinds +-8 maanden dat mijn haar boven op mijn hoofd dunner aan het worden is. Daarnaast is er significante haaruitval (bijv in de ochtend liggen er op mijn kussen al 25 haren, ook bij heel zachtjes aan het haar trekken vallen ze er al uit). Nu wil ik Minoxidil 2% gaan gebruiken om de haaruitval te remmen en eventueel enige haargroei weer te stimuleren. Mijn vraag luidt als volgt: Indien ik Minoxidil ga gebruiken en bijvoorbeeld na 1 jaar stop, is de haaruitval dan erger dan als ik nooit met dit middel was begonnen?
Ik hoop van u te horen.

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 15-06-2016, 10:52

nee als je stopt wordt het niet erger dan voorheen, maar hetzelfde als voorheen (maw de oorspronkelijke haaruitval keert terug) Ik kan minoxidil niet aanraden, het bevat (te) veel alcohol wat irritatie van de hoofdhuid geeft en schade aan het haar. Zelf hebben wij een 10% natuurlijk middel: https://haarkliniekshop.com/mannen/biologisch-haarserum-man

Reageer
Avatar
erik 13-12-2015, 01:32

heeft u ook voor en na fotos van behandeling met uw methoden? ik kan ze niet op uw site vinden, of zijn de fotos op deze pagina https://www.haarkliniek.com/haaruitval/haaruitval-bij-mannen/ van door u behandelde patienten?
groet,
een snel kalende 19 jarige

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 18-12-2015, 15:52

de foto’s op de website zijn bedoeld als voorbeeld. ivm privacy kunnen wij geen foto’s van patienten plaatsen. maar als u een haarwortelonderzoek bij ons laat verrichten, kunnen wij aan de hand daarvan een heel goede inschatting maken.
https://www.haarkliniek.com/haarkliniek/haarwortelonderzoek/

Reageer
Avatar
erik 12-01-2016, 21:23

wat is het werkzame bestanddeel in het haarserum en waar is het succespercentage op gebaseerd?

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 07-10-2016, 17:40

Alle bestanddelen hebben hun eigen specifieke functie, de antioxidanten beschermen de haarwortelcellen en stimuleren deze. Zink is een natuurlijke remmer van DHT.
Voor het begin en na een jaar wordt haarwortelonderzoek verricht: hierop is het succespercentage gebaseerd.

Reageer
Avatar
Marco 02-12-2015, 17:03

Ik gebruik Finasteride vanaf mijn 17e jaar, toen begon bij mij de haaruitval al. Inmiddels ben ik 32 jaar en heb ik gelukkig nog evenveel haar als toen op mijn 17e. Bij mij werkt het dus goed. Van de genoemde bijwerkingen heb ik gelukkig ook geen last. Maar dit zal uiteraard per persoon verschillen.

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 03-12-2015, 15:09

klopt, bijwerkingen zijn helaas niet voorspellen en verschillen duidelijk van persoon tot persoon

Reageer
Avatar
Mijn zoon van 20 jaar gebruikt het ook, maar de uroloog maakte ons zo bang voor wanneer hij een kinderwens heeft er problemen kunnen ontstaan met de baby? Heeft u al kinderen verwekt? 10-03-2016, 10:20

Mijn zoon van 20 jaar gebruikt het ook, maar de uroloog maakte ons bang voor wanneer hij een kinderwens heeft er problemen kunnen ontstaan met de baby? Heeft u al kinderen verwekt?

Reageer
Avatar
Michael 18-10-2015, 10:10

Ik gebruik al 1 jaar finasteride en heb geen bijwerkingen dus jah

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 19-10-2015, 12:24

gelukkig maar. Bijwerkingen kunnen echter ook op de langer termijn ontstaan. Per definitie kun je bijwerkingen niet voorspellen

Reageer
certificaat World Trichology Society certificaat World Trichology Society drs. Plinck
dokter Plinck is lid van World Trichology Society
World Trichology Society
BIG registratie drs Plinck BIG registratie drs Plinck