Testosteron en haaruitval.(1)

testosteron en haaruitval

Testosteron en haaruitval, wat je wil weten
Testosteron speelt een bepalende rol bij spieropbouw, potentie, sterke botten en ook het beharingspatroon. De typisch mannelijke beharing is afhankelijk van testosteron, denk aan baardgroei en haargroei op borst, armen en benen. Helaas is er ook een verband tussen testosteron en haaruitval : haaruitval en kaalheid wordt veroorzaakt door testosteron. In de haarwortel cellen wordt testosteron omgezet tot de actieve vorm: DHT (dihydrotestetosteron) en dit is de boosdoener.

Toch hebben kale mannen niet meer, sterker of anders testosteron. Er wordt gewoon in de haarwortel cellen meer omgezet. De haarwortel cellen zijn als het ware extra gevoelig voor het  testosteron en DHT, wat de relatie verklaard tussen testosteron en haaruitval.

Bij oudere mannen gaat de testosteron spiegel omlaag  wat te merken is aan  verminderde  behoeft aan sex, afname van de spiermassa maar ook bijvoorbeeld vermoeidheid en minder uithoudingsvermogen.

Testosteron en haaruitval en doping
De doping schandalen tonen aan dat in de sport en  niet alleen bij bodybuilders  anabole steroïden gebruikt worden  om uithoudingsvermogen en kracht te vergroten. Doorgaans worden grote hoeveelheden gebruikt en er zijn vele bijwerkingen en neveneffecten.  Een heel zichtbaar neveneffect is haaruitval en kaalheid. (alopecia  androgenetica) door een toename van  het DHT. (de actieve vorm van testosteron) Terwijl steroïden niet zonder arts te krijgen zijn,  zijn er veel  (voedings)supplementen die je zo in de winkel of online kunt kopen. Zeker de supplementen die kracht en spieropbouw versterken, kunnen ook extra haaruitval veroorzaken en de kans op kaalheid (alopecia androgenetica) vergroten.

Bezorgd ? Wij helpen je !(klik)

sommige mannen zien er kaal goed uit, maar het staat niet bij iedereen

Categorie

misschien ook interessant

Tags