Testosteron en haaruitval.(1)

testosteron en haaruitval

Testosteron en haaruitval, wat je wil weten
Testosteron speelt een bepalende rol bij spieropbouw, potentie, sterke botten en ook het beharingspatroon. De typisch mannelijke beharing is afhankelijk van testosteron, denk aan baardgroei en haargroei op borst, armen en benen. Helaas is er ook een verband tussen testosteron en haaruitval : haaruitval en kaalheid wordt veroorzaakt door testosteron. In de haarwortel cellen wordt testosteron omgezet tot de actieve vorm: DHT (dihydrotestetosteron) en dit is de boosdoener. Toch hebben kale mannen niet meer, sterker of anders testosteron. Er wordt gewoon in de haarwortel cellen meer omgezet. De haarwortel cellen zijn als het ware extra gevoelig voor het  testosteron en DHT, wat de relatie verklaard tussen testosteron en haaruitval.

Bij oudere mannen gaat de testosteron spiegel omlaag  wat te merken is aan  verminderde  behoeft aan sex, afname van de spiermassa maar ook bijvoorbeeld vermoeidheid en minder uithoudingsvermogen.

Testosteron en haaruitval en doping
De doping schandalen tonen aan dat in de sport en  niet alleen bij bodybuilders  anabole steroïden gebruikt worden  om uithoudingsvermogen en kracht te vergroten. Doorgaans worden grote hoeveelheden gebruikt en er zijn vele bijwerkingen en neveneffecten.  Een heel zichtbaar neveneffect is haaruitval en kaalheid. (alopecia  androgenetica) door een toename van  het DHT. (de actieve vorm van testosteron) Terwijl steroïden niet zonder arts te krijgen zijn,  zijn er veel  (voedings)supplementen die je zo in de winkel of online kunt kopen. Zeker de supplementen die kracht en spieropbouw versterken, kunnen ook extra haaruitval veroorzaken en de kans op kaalheid (alopecia androgenetica) vergroten.

Bezorgd ? Wij helpen je !(klik) sommige mannen zien er kaal goed uit, maar het staat niet bij iedereen

4 Reacties

Avatar
Sandra 11-12-2013, 18:38

Wat is de relatie tussen laag testosteron en laag vrije testosteron en haaruitval?

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 12-12-2013, 09:43

testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron (DHT) wat haaruitval bevordert. Een laag testosteron zou dan gunstig zijn omdat er minder DHT gemaakt kan worden. Maar de relatie hoeft niet een op een te zijn, haaruitval wordt beinvloed door meerdere factoren en ook meerdere hormonen.

Reageer
Avatar
kees 08-03-2013, 13:57

Beste drs Plinck,

Ik gebruik nu ruim een jaar dutasteride 0.15 en daarbij 1x daags minoxidil,

resultaten zijn verbeterd mijn haar is dikker geworden en kan het ook weer langer laten groeien zonder dat ik heel erg kalend lijk. ik heb vooral last van heel erg verdunnend haar, waarvan het ergst op de kruin te zien is. dat blijft nog zeker een probleem op dit moment en na 1 jaar therapie verwacht ik ook geen groei meer op me kruin, ik ben dan nu ook op zoek naar andere middelen en evt een haartransplantatie.

Dit gezegd, zit ik ook wel met een dilemma dat mijn haar nu wel vooruitgang heeft maar dat mijn seksleven er wel een stuk minder op is geworden. minder behoefte aan en aanzienlijkere erectieproblemen, waar ik vroeger nooit last van heb gehad.
Daarnaast sport ik ook erg veel, fitness 4x p. week en wil ik weer op hoog niveau gaan kickboksen alleen als ik dit leest werken de pillen averechts en belemmert het mijn spiergroei.
Dr Boersma vertelde me namelijk toendertijd dat er geen enkele negatieve resultaten konden voorkomen qua sportprestaties, hierbij trek ik dus nu mij twijfels over, kunt u mij hier wat meer over vertellen?

Ik zou ook graag op den duur willen stoppen met de dutasteride behandeling maar ik ben bang dat ik al mn haar dat is teruggekomen gelijk zal verliezen.

groeten,
Kees

Reageer
drs Plinck
drs Plinck 08-03-2013, 16:56

Ik begrijp dat u dutasteride en minoxidil van collega Boersma voorgeschreven heeft gekregen. Juist vanwege de door u genoemde bijwerkingen geef ik deze middelen niet. Het beste kunt u een afspraak maken voor het spreekuur zodat ik kan bepalen wat voor u de meest geschikte behandeling is zonder bijwkerkingen en zonder haarverlies

Reageer
certificaat World Trichology Society certificaat World Trichology Society drs. Plinck
dokter Plinck is lid van World Trichology Society
World Trichology Society
BIG registratie drs Plinck BIG registratie drs Plinck