Natuurlijke vitamines tegen haaruitval.

Je kunt het beste natuurlijke vitamines tegen haaruitval nemen


Om je hoofdhuid gezond te houden heeft deze voldoende vitaminen en mineralen nodig. Je hoofdhuid moet immers gezond zijn voor gezonde haarfollikels, minder haarverlies en meer haargroei. Je kunt het beste natuurlijke vitamines tegen haaruitval nemen, deze zijn het meest werkzaam.

  • Vitamine B. Iedereen weet dat in ieder geval de B vitamines belangrijk zijn voor een gezonde haargroei. Zoals vitamine B1 (ook wel thiamine genoemd) dat de haargroei stimuleert, de beschadigde haarfollikels herstelt en afbreken van het haar voorkomt. Vitamine B1 versterkt de doorbloeding en herstelt daarmee de hoofdhuid en de vochtbalans. Een droge hoofdhuid zie je immers ook vaak bij haaruitval. Je vindt vitamine B1 vooral in graanproducten (bijvoorbeeld bruin brood), bonen, melk en eieren.
  • Vitamine E is een vetoplosbare antioxidant en speelt een rol in de afweerfunctie. Het beschermt de hoofdhuid tegen micro-organismen en houdt de hoofdhuid gezond. Vitamine E stimuleert de haarfollikel, versterkt de bloedvaten en stimuleert de bloedcirculatie in de hoofdhuid. Je vindt vitamine E in avocado’s, wortelen, amandelen, olijfolie.
  • Vitamine C is een belangrijke antioxidant die voorkomt dat de vrije zuurstof radicalen je haarwortels verzwakken. Je lichaam maakt nu eenmaal vrije radicalen dat is onvermijdelijk. En juist om de schade veroorzaakt door de vrije radicalen te beperken is vitamine C essentieel. Het bekendste voorbeeld van vitamine C tekort is natuurlijk scheurbuik, wat nagenoeg niet meer voorkomt, maar vergeet ook haaruitval niet ten gevolge van (relatieve) vitamine C tekorten. Je vindt vitamine C bijvoorbeeld in citrusvruchten, broccoli, tomaten, spinazie en bloemkool.
  • IJzer is een mineraal dat de haargroei stimuleert. Het is belangrijk in het voorkomen van  bloedarmoede. IJzer is nodig voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. De rode bloedlichaampjes transporteren zuurstof. Maar ook zonder duidelijke bloedarmoede kan er een ijzertekort zijn met haaruitval tot gevolg. Je vindt ijzer in groene groenten, oesters ,garnalen, cashewnoten.
  • Zink is een mineraal en een onmisbaar sporenelement. Het is essentieel voor zeer veel enzymfuncties en daarmee een normaal functioneren van de haarwortelcellen. Ook is zink een natuurlijke remmer van de aanmaak van DHT, het hormoon dat haaruitval juist stimuleert. Daarnaast stimuleert zink de afweerfunctie, houdt het de hoofdhuid gezond en voorkomt het droogheid, irritatie en schilfering van de hoofdhuid. Je vindt zink in oesters, schaaldieren

Niet alle vitaminepreparaten zijn geschikt

Niet alle vitaminepreparaten zijn geschikt, je moet letten op de juiste samenstelling. Ook is het belangrijk dat je natuurlijke vitaminen slikt en niet de synthetische die een stuk minder effectief zijn en waarvan je lichaam eerder een te veel opstapelt zie “Vitamines, natuurlijk of synthetisch ?”  .

14 Reacties

Avatar
Hanna 27-10-2018, 15:33

Hallo,

Ik ben 32jr heb nu 2 maand veel last van haaruitval. Elke dag ruim boven de 100 haren. Heb paniekaanvallen, hyperventilatie erbij. Ik wijt dit aan de haaruitval maar huisarts denkt dat ik overspannen ben. Ben wel druk werk in de zorg en heb n groot groot gezin. Maar niet doorgehad dat ik overspannen zou raken. Twijfel of dat zo is. Geen traumas gehad en de laatste bevalling is 4,5 jr geleden.. Altijd ben ik nog bang dat het misschien een andere oorzaak heeft. Het komt in de familie niet voor. Dermatoloog heeft snel even gekeken een maand geleden zag niets bijzonders. Zelf merk ik dat het over over mijn hele hoofd heel dun is geworden. Was mn haar nog maar 2x per week ipv elke dag. Elke keer als ik de borstel er doo rf haal weer veel haren. Vind ze overal terug ook. Vreselijk! Ik heb er huilbuien van en wordt er depressief van. Heb in de zomer wel veel huid haar en nageltabletten genomen eigenlijk voor mijn huid. Kan het komen dat mijn haaruitval door teveel vitamine A is gekomen? Daar zat vit. A in en nam er soms wel 2 of 3. Ivm mijn huid.
Mijn bloed wad getest en alles was goed. Moet binnenkort weer naar de dermatoloog wat kan ik het beste vragen? Een nieuw bloedonderzoek? Injecties? Ik hoop dat u me kunt helpen..

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 30-10-2018, 10:39

het meest nauwkeurig is een haarwortelonderzoek, lang niet alle dermatologen doen dat ( helaas) , indien niet, kunt u ook bij ons hiervoor een afspraak maken,

Reageer
Avatar
Robin 09-08-2018, 10:57

Hallo,

Ik ben transgender in het begin van mijn transitie (MTF inmiddels 1,5 mnd hormonen) is ik heb lichte inhammen en een iets lichtere plek op mn achterhoofd.
Ik gebruik een testosteronblocker en vrouwelijke hormonen..
Is het mogelijk dat mijn haar toch weer kan gaan groeien? Ik heb bij de inhammen en achter op mn hoofd wel allemaal kleine haartjes waarvan ik het gevoel heb dat er iets gebeurd?
Alvast bedankt voor de reaktie

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 15-08-2018, 18:47

ja je haar kan weer gaan groeien , ik het niet garanderen want haren ( bij inhammen en kruin) reageren anders op blokkers en toegediend vrouwelijk hormoon dan de rest van je lichaam. ik zou eerst 4-6 maanden afwachten daarna kan ik event verder kijken wat mogelijk is

Reageer
Avatar
Arta 15-01-2018, 18:48

Hallo wat kan ik tegen Alopecia Androgenetica doen?ligt dat ook aan de hormonen?

mvg

Reageer
Drs E. Plinck
Drs E. Plinck 22-01-2018, 17:56

nee , alopecia androgenetica wordt niet veroorzaakt door hormonen, het is genetisch bepaald

Reageer
Avatar
Arta 22-01-2018, 20:50

wat kan ik daar tegen doen?tegen alopecia androgenetica?
mvg

Reageer
Avatar
mara 18-11-2014, 00:33

hallo dokter..ik heb van veel mensen gehoord dat bij vitaminen voor een gezonde haargroei of het behouden ervan , het beste te vinden zijn in vitamin B- complex..
dus bij u …zijn de natuurlike multivitaminen en de natuurlijke vitamin C Haar plus? moet je ze allebei slikken voor gezond haar??? dus helemaal geen vitamin B complex??
groetjes mara

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 21-11-2014, 15:12

alle vitaminen zijn van belang, niet alleen het B complex, daarnaast zijn de mineralen (zink, selenium) misschien nog wel belangrijker.

Reageer
Avatar
Denise 26-10-2013, 11:59

Beste dokter Plinck, ik ben 24 jaar en heb sinds mijn 19e last van haaruitval. Ik denk dat de oorzaak hormonaal is omdat ik bij het gebruik van de Diane 35 pil minder tot geen last heb haaruitval. Zodra ik met deze pil stop of een lichtere pil gebruik, heb ik heel veel haaruitval. De haaruitval is eigenlijk begonnen nadat ik een abortus heb gehad en ik leg daar zelf dan ook een link mee in de verandering van mijn hormoon balans. Zijn hier behandelingen/oplossingen voor? Door de negatieve berichtgeving over de Diane 35 pil wil ik liever stoppen met het gebruik hiervan. Daarnaast is op mijn kruin mijn hoofdhuid redelijk zichtbaar. Ik vind dit heel vervelend. Ziet u een oplossing om de haargroei weer te stimuleren? Alvast bedankt.

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 28-10-2013, 09:36

eerst moet worden bepaald of de hormonen werkelijk een doorslaggevende rol spelen. Dit doen wij doe ons haarwortelonderzoek. Daarna weten we wat de beste behandeling zal zijn. Ook bij hormonale verandering is een behandeling van haaruitval mogelijk

Reageer
Avatar
rickey meijer 01-10-2013, 19:36

hallo dokter ik ben een vrouw van 61 ,ik heb alopecia zegt de dermatoloog .ik heb mijn bloed laten onderzoeken .alles was goed .maar mijn hormoon was wat te hoog .en mijn vitamine b was te hoog .maar daar doen ze niets aan .ik leef heel gezond .veel groente en fruit .maar heb wel heel veel stres .omdat ik kale plekken heb.en veel haar uitval .ik ben nu in de menopauze en nu heb ik dat .ik denk zelf ook ,dat de groeihormonen van mijn haar zijn gestopt .kan dat ik hoop dat ik een berichtje terug krijg .bij voorbaat dank

Reageer
drs E Plinck
drs E Plinck 07-10-2013, 15:59

is uw probleem alopecia areata ? daar hebben wij helaas geen behandeling voor

Reageer
certificaat World Trichology Society certificaat World Trichology Society drs. Plinck d kok tricholoog, specialist haaruitval
dokter Plinck en D Kok, tricholoog zijn lid van World Trichology Society
World Trichology Society
BIG registratie drs Plinck BIG registratie drs Plinck